Algemeen

Natalie Portman weigert filmprijs in ontvangst te nemen

De actrice voelt zich ongemakkelijk bij het huidige politieke klimaat in Israël.

door Wouter Drummen om 14:01 in Algemeen
Het komt niet vaak voor dat een acteur weigert een grote prijs in ontvangst te nemen (buiten de Razzies dan...) maar toch kondigde Natalie Portman, recentelijk nog te zien in de Netflix film Annihilation, aan dat ze niet naar Jeruzalem zal gaan voor de prestigieuze Genesis-awards. De actrice zou normaal gesproken een prijs in ontvangst nemen, die elk jaar naar een Joods iemand gaat die internationaal succesvol is. Deze prijs is ook nog eens verbonden aan een geldsom van maar liefst 2 miljoen dollar en werd in het verleden al eerder uitgereikt aan andere grote sterren zoals bijvoorbeeld Michael Douglas.

Toch weigert Portman naar Jeruzalem te gaan vanwege wat er onlangs is gebeurd: het land vierde recentelijk zijn 70ste verjaardag, maar dat verliep niet geheel vlekkeloos... Op de grens tussen Palestina en Israël vonden namelijk rellen plaats waarbij het Israëlische leger meerdere mensen heeft gedood. Portman is het hier totaal niet mee eens en heeft zich in het verleden ook al vaker kritisch uitgelaten over premier Benjamin Netanyahu.

Ondanks het feit dat Portman wel een hechte band met haar geboorteland heeft (zo maakte ze haar regiedebuut A Tale of Love and Darkness in Jeruzalem en ook nog wel in het Hebreeuws), reageerden toch de nodige hooggeplaatste Israëlische personen verontwaardigd op de weigering van de actrice. Zo beweert de Israëlische Minister van Cultuur Miri Regev dat Portman niet denkt aan het Israëlische volk maar juist sympathiseert met anti-Israëlische activisten. Een andere politicus zegt zelfs dat Portman's Israëlische nationaliteit afgenomen moet worden. De kans is ook groot dat Portman haar prijzengeld niet zal ontvangen, terwijl ze al had aangekondigd dat ze het gehele bedrag zou schenken aan goede doelen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Prijzen voor acteurs en actrices in deze vorm zijn toch al belachelijk te noemen. Je speelt in een film en hiermee ben je internationaal succesvol. Als je dan ook nog jood bent krijg je een prijs en twee miljoen dollar. Wat is hier dan nog 'prestigieus' aan?

ISIM

Avatar

Major respect. Normaal durft niemand zijn mond open te doen, maar zij doet het. Wel grappig om te lezen zodra je enig kritiek hebt je gelijk gezien gaat worden als iemand die tegen Israël is. Ga weer V for Vendetta kijken.

Decepticon

Avatar

Idd respect, ook idioot idd dat ze een acteur prijzengeld geven t.w.v. $2 miljoen!! Gaat nergens over.

Frietgezicht

Avatar

Eens met mijn voorgangers.

Maybe had ze dat geld wel kunnen aannemen en het aan een goed doel kunnen geven als statement(maybe iets wat hiermee te maken heeft of iets anders)
Ze had precies hetzelfde kunnen zeggen(achteraf maybe dan) maar die 2 mil goed kunnen gebruiken.
Maar ze zal dr vast goed over gesproken en nagedacht hebben met mensen om dr heen.

Akke Moeka Hara

Avatar

En dan denkt men dat er dialoog mogelijk is met Israel als het gaat om de M-O en de Palestina kwestie, als ze al zo reageren op een respectvolle actrice die kritiek heeft op moord en doodslag van de regering, en die dan wilt duwen in het anti-Israel hokje.
Maar velen mensen denken zo, je hoeft niet per direct tegen iets zijn als je kritiek hebt.

Hyenas

Avatar

Respect voor deze vrouw. Ongelofelijk wat daar allemaal is aan het gebeuren. Mooi dat iemand eens opstaat voor het palestijnse volk.

Ereptile

Avatar

Dus omdat ze weigert te gaan is ze meteen anti-Israëlisch... Ga toch fietsen man! Goede actie van Portman!

Sunspot

Avatar

Vind het wel cool van haar, ze doet het gewoon. Hoewel die teringzooi daar in die regio met echt geen fuck meer kan schelen.

Sinds de basisschool al die bullshit al met Arafat en zo, zo klaar mee, gaat nooit wat worden daar.

Annihalation film is een aanrader overigens.

Artificialis

Avatar

Israël wordt omringd door tientallen landen die willen dat het wordt vernietigd. Ik neem het de Joden niet kwalijk dat ze er alles aan doen om zichzelf te beschermen. In de geschiedenis is het meerdere malen duidelijk geworden dat ze niet op de hulp van anderen hoeven te rekenen. Nathalie Portman kan daar wel kritiek op hebben, maar Israël kan het in zo'n vijandige regio niet veroorloven om over zich heen te laten lopen.

Akke Moeka Hara

Avatar

@Artificials, als die tien landen dat zouden willen zou Israel dan al lang niet weggevaagd zijn.
Het is nou niet alsof Israel niet die landen wilt platgooien.
De realiteit is dat het M-O op dit moment kapot is gemaakt door het westen en Israel, er is een groot verschil tussen wat die omringende landen volgens onze media en indoctrinatie brein zogenaamd willen en de huidige realiteit van wat er speelt.
Wat Israel netzo hard wilt is die omringende landen te elimineren, er is geen betere meer in dit.

Sunspot

Avatar

Ja, Israel moet wel, gezien de locatie, totaal omringd door...

Waarom daar eigenlijk, was na de 2e WO, maar waarom zo plaatsen, terwijl men weet dat het dikke problemen gaat opleveren.

zijn vele meningen over.

centr1no

Avatar

Erg opvallende uitspraak van Portman, gezien het pro-Israël gedoe in de US. Als je daar iets verkeerd zegt over joden of het 'heilige land' maak je jezelf niet populair.
Kun je net zo goed je regisseur met Hitler vergelijken in een door Spielberg geproduceerde film. Of in een dronken bui er een keer wat generalisaties uit gooien.
Menig talkshow-host heeft er al eens gelazer gehad door alleen al onpartijdig iets te zeggen over de Israël - Palestina situatie.

NieuwsFilm

meest populair