Natalie Portman weigert filmprijs in ontvangst te nemen

Natalie Portman weigert filmprijs in ontvangst te nemen

De actrice voelt zich ongemakkelijk bij het huidige politieke klimaat in Israël.

Het komt niet vaak voor dat een acteur weigert een grote prijs in ontvangst te nemen (buiten de Razzies dan...) maar toch kondigde Natalie Portman, recentelijk nog te zien in de Netflix film Annihilation, aan dat ze niet naar Jeruzalem zal gaan voor de prestigieuze Genesis-awards. De actrice zou normaal gesproken een prijs in ontvangst nemen, die elk jaar naar een Joods iemand gaat die internationaal succesvol is. Deze prijs is ook nog eens verbonden aan een geldsom van maar liefst 2 miljoen dollar en werd in het verleden al eerder uitgereikt aan andere grote sterren zoals bijvoorbeeld Michael Douglas.

Toch weigert Portman naar Jeruzalem te gaan vanwege wat er onlangs is gebeurd: het land vierde recentelijk zijn 70ste verjaardag, maar dat verliep niet geheel vlekkeloos... Op de grens tussen Palestina en Israël vonden namelijk rellen plaats waarbij het Israëlische leger meerdere mensen heeft gedood. Portman is het hier totaal niet mee eens en heeft zich in het verleden ook al vaker kritisch uitgelaten over premier Benjamin Netanyahu.

Ondanks het feit dat Portman wel een hechte band met haar geboorteland heeft (zo maakte ze haar regiedebuut A Tale of Love and Darkness in Jeruzalem en ook nog wel in het Hebreeuws), reageerden toch de nodige hooggeplaatste Israëlische personen verontwaardigd op de weigering van de actrice. Zo beweert de Israëlische Minister van Cultuur Miri Regev dat Portman niet denkt aan het Israëlische volk maar juist sympathiseert met anti-Israëlische activisten. Een andere politicus zegt zelfs dat Portman's Israëlische nationaliteit afgenomen moet worden. De kans is ook groot dat Portman haar prijzengeld niet zal ontvangen, terwijl ze al had aangekondigd dat ze het gehele bedrag zou schenken aan goede doelen.



NieuwsFilm

meest populair