Oud MIT-student beweert 'Good Will Hunting' te hebben bedacht

Oud MIT-student beweert 'Good Will Hunting' te hebben bedacht

Hebben Oscarwinnaars Matt Damon en Ben Affleck de boel bedrogen?

Een half jaartje na het uitkomen van drama Good Will Hunting ontving de film van regisseur Gus Van Sant twee Oscars. Één daarvan was om het schrijfwerk te belonen, waar acteurs Matt Damon en Ben Affleck voor verantwoordelijk waren. Niet iedereen is er altijd van overtuigd geweest of dat wel klopte. Zo zou o.a. scenarist William Goldman ook het één en ander hebben voorgedragen. Nu kunnen we daar een nieuwe naam aan toevoegen. Ene Bernard Cohen.

De man - die in het verleden werkzaam is geweest als artiest, schrijver, chauffeur, ober, barman en figurant - onthulde aan Page Six dat hij ergens in de jaren 90 het idee van de film bij coproducent Chris Moore voorlegde. Destijds wist Cohen echter niet dat het een ambitieuze filmproducent was. "Ik dacht dat hij iemand anders was en begon tegen hem te praten. Ik vroeg hem: 'Ken jij iemand die jonger is en mij kan helpen dit af te maken?'"

Bekijk de afbeeldingKennelijk had Cohen alleen maar ideeën en niets op papier. Zijn 'vondst' was natuurlijk wat uiteindelijk het plot van de film geworden is - een conciërge die op een universiteit werkt en tegelijkertijd ook een wiskundig genie is. Cohen zou inspiratie hebben gehaald uit een 16-jarige klasgenoot, een zeer intelligente student die ook aan de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) studeerde.

Als we Cohen moeten geloven vroeg hij aan producent Moore niet om een rolletje in de film. Enkel dat hij bedankt zou worden als het scenario een prijs zou binnenslepen en dat zijn volgende film gefinancierd zou worden. Moore zou een paar dagen later naar Matt Damon zijn gegaan met het idee. De heren zaten destijds beiden op Harvard. Nadat Good Will Hunting het gouden beeldje won voor beste scenario, zocht Cohen het contact op met Moore. "Hij deed alsof hij nergens van wist en zei dat ik hem niet meer mocht bellen. Ik was opgelicht. Zoals ik het heb aangepakt moet je het overduidelijk niet doen."



NieuwsFilm

meest populair