Celebrity

'The Midnight Meat Train'-regisseur over de pijnlijke, mislukte release

"De ergste periode uit mijn carrière."

door Rik Timmer om 07:28 in Celebrity
De Japanse regisseur achter horrorfilm The Midnight Meat Train heeft zijn gevoelens geuit over de manier waarop Lionsgate de titel in 2008 behandelde. Zowel Ryûhei Kitamura als auteur Clive Barker (de film is op zijn boek gebaseerd) hebben aangegeven dat de film een grote release zou krijgen, maar opeens opzij geschoven werd en maar in honderd bioscopen terechtkwam. Met een budget van zo'n $ 15 miljoen werd er uiteindelijk maar $ 3,5 miljoen opgehaald. Een verrassend verschijnsel, aangezien de film met Bradley Cooper en Vinnie Jones toch best positieve recensies kreeg.

Kitamura sprak met filmmaker Mick Garris tijdens een podcast toen het onderwerp ter sprake kwam. "Het was zeer hartverscheurend, omdat het mijn eerste Amerikaanse film was," begint Kitamura. "Ik was er heel trots op. Het laatste wat ik toen te horen kreeg was dat ze opgewonden waren en een releasedatum hadden geprikt. Ik herinner het me nog: 16 mei, 2008. Dat is een zeer goede dag. Een warme, zomerse dag. Ze hadden vertrouwen in de film. En de trailer werd vrijgegeven. Ik herinner het me nog: ik ging naar de Arclight Cinema om 'Rambo 4' te zien. De trailer verscheen en ik had zoiets van: 'Wow!' En toen... toen begon al die waanzin."

De luisteraars krijgen een vleugje mee van de problemen achter de schermen, maar Kitamura gaat er liever niet gedetailleerd op in. "Ik weet precies wat er gebeurd is, maar ik wil er eigenlijk niet over praten. Het is gewoon... iets egoïstisch. Zo simpel is het. De mensen van Lionsgate... die veranderde toen de film uitkwam. Er is ook een andere grote reden, maar daar wil ik ook geen antwoord op geven. Het was de grootste terroristenaanval op mijn leven. De ergste periode uit mijn carrière. Emotioneel en financieel."

In het gesprek wordt duidelijk dat Kitamura een groot liefhebber was van producent Peter Block, die door Lionsgate destijds werd weggewerkt. Block zou de drijvende kracht achter de productie zijn geweest. Clive Barker onthulde een jaar na de release dat producent Joe Drake de grote boosdoener is. Kennelijk zou hij de grote release hebben geannuleerd en ervoor hebben gezorgd dat The Midnight Meat Train in maar honderd bioscopen uitkwam. Voor vele van die panden hoefde men maar één dollar entree te betalen. Barker: "Ik vond dat onnodig, onplezierig en gierig. Ik vind dat hij een smeerlap is en ik hoop dat karma bestaat, want er komt iets zijn richting op dat heel erg smerig is."

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

mofo83

Avatar

Inderdaad erg jammer. Bovengemiddelde horrorfilm welke het volgens mij best goed gedaan zou hebben. Helemaal in de afgelopen 5 jaar gezien de successen van de huidige horrors.

Master Of Films

Avatar

Niet gezien, waarschijnlijk bij mij onder de rader gevlogen.

lamoteg

Avatar

Ik deel de mening met mofo83. Na een hele reeks teleurstellende horrorfilms is dit toch wel een uitblinkertje en was een grootschalige bioscoopvertoning waardig.

Locotelli

Avatar

Oh nice. Deze was ik vergeten.
Thanks for the reminder. Vond het een erg toffe film.

Spider-fan

Avatar

Ik was destijds wel verrast dat ie hier gewoon draaide in de bioscoop en ik ben ernaar toe geweest en erg van genoten. Het is jammer dat de latere verfilmingen van de Books of Blood, Dread en Book of Blood, veel matiger en low budget waren; deze, Candyman en Lord of Illusions zijn erg goed.

Er wordt nu gewerkt aan een tv-serie van Weaveworld. Volgens de schrijver van de pilot gaat het door, maar mag hij nog geen informatie geven. Ik hoop dat het niet te zeer geAmerikaniseerd wordt - ik heb er plots van gelezen die niet veel meer met het origineel te maken leken te hebben.

nieuwslaatste nieuws

meest populair