Star Wars: The Empire Strikes Back - de weg naar 'Solo'

Star Wars: The Empire Strikes Back - de weg naar 'Solo'

De beste film in de franchise tot nu toe?

Vanaf 23 mei draait Solo: A Star Wars Story in de bioscoop. Het is alweer de tiende live-action film in de franchise. Genoeg reden dus om eens terug te kijken. Hoe is de franchise ooit begonnen en geëvolueerd? We kijken naar alle live-action films, op volgorde van verschijning.

Bekijk de afbeelding
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Regie: Irvin Kershner | Cast: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Princess Leia), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Anthony Daniels (C3-P0) e.a.
Na het verrassend grote succes van A New Hope, werd er al meteen begonnen met werk aan een vervolg. Dat kende, net als de vorige film, een moeizame productie, maar blijft een van de beste films in de franchise. Vandaag alles wat je over The Empire Strikes Back moet weten.

Het plot
Empire begint drie jaar na de vernietiging van de Death Star. De Rebellen worden achtervolgd door het Keizerrijk en bevinden zich op de planeet Hoth, waar ze ontdekt worden. Het leidt tot een gigantische veldslag, ook een hele mooie, waarbij de AT-ATs vooral legendarisch zijn. Al onze vrienden weten te ontkomen, maar de groep splitst zich al snel op. Luke gaat, in opdracht van de Force-geest van Obi-Wan Kenobi naar Dagobah, een planeet waar de legendarische Jedi-meester Yoda zich bevindt. Die blijkt niet helemaal te zijn wie Luke gedacht had: een klein groen mannetje dat vreemd Engels spreekt. Yoda besluit na enige twijfel Luke te trainen als Jedi.

Ondertussen komt de Millennium Falcon terecht op Cloud City, op de planeet Bespin. Die wordt geleid door een vriend van Han Solo, Lando Calrissian genaamd. Alles lijkt goed, maar het blijkt dat Lando zijn vrienden moest verraden aan het Keizerrijk. Darth Vader wil Han, Leia en de rest gebruiken om Luke te lokken. Dat lukt, want Luke verlaat - geheel tegen de wensen van Yoda en Obi-Wan in - Dagobah en vertrekt om zijn vrienden te redden. In de tussentijd wordt Han bevroren in carbonite en meegegeven aan premiejager Boba Fett, die hem aan Jabba the Hutt wil afleveren. Luke komt te laat aan om Han te redden, maar vecht wel met Vader. Die onthult Luke's vader te zijn. Daarop vecht Luke verder en verliest daarbij een hand. Uiteindelijk weet de groep veilig te ontkomen en gaan ze naar het rendez-vous punt met de Rebellen.

Oorspronkelijke plannen
Iedereen dacht dat A New Hope geen succes zou worden. Omdat George Lucas toch iets met vervolgen wilde kunnen doen, huurde hij schrijver Alan Dean Foster in, om een vervolg te schrijven. Hij leverde het boek Splinter of the Mind's Eye af, dat ook bedoeld was als optie om te verfilmen. Maar in 1977 kreeg Lucas groen licht voor een vervolg en met groter budget. Kortom: Lucas wilde een nieuw verhaal maken, om gebruik te kunnen maken van dat hogere budget. Zo geschiedde, want samen met sci-fi schrijver Leigh Brackett bedacht hij een vervolg dat uiteindelijk door Lawrence Kasdan geschreven werd; de man die nu ook Solo schreef samen met zoon Jon Kasdan.

Problemen met regie
George Lucas wilde, na zijn tegenvallende ervaring bij A New Hope, het vervolg niet zelf regisseren. En dus bood hij meerdere bevriende regisseurs een plekje als regisseur aan. Die wilden niet, waarop Lucas uiteindelijk uitkwam bij een oude leraar van hem, Irvine Kershner. Die ging akkoord, tot geluk van Lucas. Er ontstonden wel wat problemen: Lucas wilde namelijk geen openingcredits, zoals toen verplicht was door de Writers en Directors Guild of America. Zo geschiedde ook, waarbij het logo van Lucasfilm wel te zien was, maar de namen van de schrijvers en regisseur pas na de film. Lucas kreeg flinke boetes, van meer dan 250.000 dollar (ter vergelijking: het productiebudget was 18 miljoen dollar) en moest ze betalen om Kershner te beschermen. Daarop vertrok Lucas overigens wel bij de Directors en Writers Guild, evenals bij de Motion Picture Association.

Ontvangst en box office
The Empire Strikes Back werd in de jaren tachtig gemengd ontvangen, maar is ondertussen veel beter gewaardeerd. Op RottenTomatoes staat de film nu op een 8,9 en wordt de film meeslepender dan A New Hope genoemd, en noemen critici het een bijzonder goede film die vooral meer diepgang en emotie aan de franchise toevoegt. De film kostte verder 18 miljoen dollar om te maken en bracht wereldwijd 538 miljoen dollar op. Corrigeer je dat voor inflatie, leverde de film zo'n 899 miljoen dollar op.



NieuwsFilm

meest populair