Heroverweegt Disney zijn strategie voor 'Star Wars'?

Heroverweegt Disney zijn strategie voor 'Star Wars'?

Na het matige openingsweekend van Solo wel.

Niet alleen regisseur Ron Howard heeft gereageerd op de tegenvallende opening van Solo: A Star Wars Story. Ook Disneys distributiebaas reageert nu in een analyse van The Hollywood Reporter. Het lijkt erop dat men de strategie rond de franchise nu gaat heroverwegen. Daar heeft de studio ook nog wel even de tijd voor: het volgende deel in de franchise laat nog anderhalf jaar op zich wachten.

Waar ging het mis?
Volgens analisten die met The Hollywood Reporter spraken, komen de tegenvallende prestaties van Solo: A Star Wars Story voort uit het feit dat de vorige film in de franchise, Star Wars: The Last Jedi, nog maar net vijf maanden geleden in de bioscoop uitkwam. Een typisch gevalletje franchise-moeheid dus. Dat gecombineerd met negatieve pers rond regisseurs Phil Lord en Chris Miller, hun gedwongen vertrek en de verhalen rond slecht spel van Alden Ehrenreich maakten dat de film alles tegen had. Dat sommige fans klaagden over The Last Jedi, helpt ook niet.

Eén film per jaar
Voorlopig zal Disney niet heroverwegen om één Star Wars-film per jaar uit te brengen. Wat niet meer zal gebeuren, is dat twee films zo dicht bij elkaar uitgebracht worden. Of het nou om sagafilms of standalone-avonturen gaat. Disney zal ook vermoedelijk bij de Kerst blijven hangen, waar de vorige drie films in de franchise in première gingen en het allemaal erg goed deden. Volgens sommige kenners maakt Disney de films daarmee een echt kerstdingetje, waar mensen elk jaar weer naar uit gaan kijken.

Even wachten...
Disneys hoofd van distributie, Dave Hollis, stelt dat Solo: A Star Wars Story wellicht de komende weken meer op zal brengen. Hij suggereert dat de grote releases van de afgelopen maand ervoor hebben gezorgd dat mensen ook iets te vaak naar de bioscoop zijn gegaan. "De vraag is of dit te veel van het goede was? Te veel om een derde keer in een periode van vijf weken naar de bioscoop te gaan?" Maar: "Laten we kijken hoe de film het over een paar weken gedaan heeft," aldus Hollis.

"We moeten heel goed proberen dit te begrijpen. We kijken ernaar en zullen uitgebreid uitzoeken waarom de zaken zo gegaan zijn, als ze gegaan zijn in diverse markten. We hebben nog anderhalf jaar voordat Episode IX in de bioscoop uitkomt," concludeert Hollis. Precies daar gokken Disney en Lucasfilm ook op.

De grote vraag zal in elk geval zijn of ook Episode IX tegenvalt wat opbrengst betreft, of dat die film de franchise weer in ere herstelt. Mocht dat laatste gebeuren, hoeven we voorlopig vermoedelijk geen afscheid te nemen van de saga.



NieuwsFilm

meest populair