Jim Carrey over de effecten van sociale media na 'The Truman Show'

Jim Carrey over de effecten van sociale media na 'The Truman Show'

We denken te veel aan anderen.

Inmiddels is het twintig jaar geleden sinds The Truman Show is uitgekomen. Het drama van regisseur Peter Weir vond in grappenmaker Jim Carrey diens hoofdrolspeler als een vrolijke man die ontdekt dat zijn leven één grote leugen is. Van zijn geboorte aan wordt hij door de hele wereld gevolgd via een tv-programma waar hij niets van af weet. Alle mensen die bij hem in de buurt wonen zijn acteurs. In gesprek met Vanity Fair onthulde de 56-jarige Canadees hoe dicht de film bij de huidige realiteit ligt, aangezien sociale media destijds niet bestond.

Carrey begon erover te praten toen scenarist Andrew Niccol met het volgende begon: "Ik vind het ironisch dat Truman de camera's wilde ontvluchten en onze samenleving juist op ze af rent. Het is niet meer nodig om in het geheim iemand z'n leven uit te zenden, wanneer we dat zelf al doen." Daar vulde de acteur op aan: "Wanneer ik in een auto of kamer zit, zie ik dat 90% van de mensen om me heen met gloeiende gezichten naar de palm van hun hand staren. Ik denk: 'Dit is Orwelliaans.' Hun bewustzijn is verlaagd naar wat andere mensen denken. Punt."


Echter meldt de acteur er zelf ook schuldig aan te zijn, maar "ik ben me er bewust van. Ik zie wat er met de wereld gebeurt door eenvoudige toegangen, sociale media en de apparaten die we met ons meezeulen als een blok aan onze been. Het is een nieuw lichaamsdeel waar we mee opgezadeld zijn. Het doet me denken aan Steve Jobs, die voor altijd in de hel meedogenloos achtervolgd wordt door demonen, die een selfie willen."

Mensen die van sociale media hun werk maken, hebben overduidelijk veel invloed op hun volgers. Ook dat verbijstert Carrey, al heeft hij niets tegen de individu's die gevolgd worden. "Het fenomeen van de Kardashians is, denk ik, geen gezonde. Er zit zo'n grote last op mensen die tegen elke prijs bekend willen worden. 'Verkoop alles.' En als er niets meer is om te verkopen, buig voorover en spreid je billen. Want dat hebben ze nog niet gezien. Hoe kunnen we zoiets verhandelen?"

NieuwsFilm

meest populair