Celebrity

Drie nieuwe aanklachten kunnen Harvey Weinstein levenslang bezorgen

Verdwijnt de eens zo machtige filmmagnaat voor de rest van zijn leven achter de tralies?

door FilmTotaal om 13:29 in Celebrity
Het is een tijdje stil geweest rondom de eerst zo machtige filmproducent Harvey Weinstein. In mei verscheen de 66-jarige Weinstein al voor de rechtbank nadat hij was aangehouden op verdenking van verkrachting van twee vrouwen, maar hij kwam vrij door een miljoen dollar te betalen; tevens werd er een bijkomende gerechtelijke hoorzitting gepland voor september. Maar afgelopen maandag zijn er weer drie nieuwe aanklachten ingediend, die wel eens tot levenslang zouden kunnen leiden.

Jarenlang wisten al de nodige Hollywoodbekendheden af van Weinstein's gedrag maar ze durfden zich er niet over uit te laten. Dat veranderde allemaal in oktober, toen actrices zoals Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Rose McGowan en Ashley Judd verklaarden dat ze het slachtoffer waren geweest van ongewenste intimiteiten en aanranding door Weistein, die misbruik maakte van zijn machtspositie om dit te kunnen doen. Nadat deze actrices zich hadden uitgelaten over Weinstein, regende het aanklachten tegen de voormalige filmmagnaat.

Nu komen daar weer nieuwe, serieuze beschuldigingen bovenop; zo zegt de openbare aanklager van Manhattan, Cyrus R. Vance Jr: ''Harvey Weinstein is aangeklaagd voor een van de meest ernstigste vormen van seksueel geweld die er bestaan. Hierbij waren drie vrouwen betrokken. Op deze vergrijpen staat een straf van minimaal 10 jaar tot maximaal levenslang. Deze aanklachten getuigen van bijzonder veel moed van de kant van de overlevenden, die zich bij ons hebben gemeld. Het onderzoek wordt voortgezet''.

De carrière van Weinstein is al maandenlang definitief voorbij en uiteindelijk zal hij voornamelijk in herinnering blijven als een van de oorzaken voor het creëren van de #MeToo beweging, die al heeft gezorgd voor heel wat onrust in Hollywood. Zo hebben de carrières van bekendheden als Kevin Spacey, Chris Hardwick, Morgan Freeman, James Franco en Louis C.K. flinke deuken opgelopen en zijn sommigen, net zoals Weinstein, hun aanzien en reputatie volledig kwijtgeraakt.

De #MeToo beweging zorgt echter sinds zijn oprichting ook voor de nodige problemen; zo vinden sommige mensen het hele gebeuren hypocriet, aangezien Hollywood bijvoorbeeld eerder dit jaar nog een Oscar uitreikte en een staande ovatie gaf aan Kobe Bryant, die publiekelijk aangeklaagd was voor verkrachting. Anderen denken weer dat #MeToo is veranderd in een heuse heksenjacht. Aan welke kant je ook staat, niemand kan ontkennen dat de #MeToo beweging Hollywood voor altijd heeft veranderd.

NieuwsFilm

meest populair