Algemeen

James Mangold: Fans moeten rustig aan doen

Wat hem betreft is er soms iets teveel commentaar.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 06:00 in Algemeen
James Mangold kennen we als de regisseur van films als Logan en Walk the Line. Nu laat hij weten dat sociale media, en dan vooral extreem uitgesproken fans die daar gebruik van maken, wat hem betreft een bedreiging vormen voor talent. Grote franchises hebben volgens Mangold steeds meer te maken met "giftige fans", die hun haat direct richten op de makers van bepaalde content.

Mangold stelt dat dergelijke fans ervoor zorgen dat echt talent zich steeds minder bezig wil houden met grote franchises. Daarvoor is het teveel alsof je met de bijbel werkt, schrijft de regisseur. Kortom: te grote woede, zoals zich bijvoorbeeld leek te richten op Rian Johnson, de regisseur van Star Wars: The Last Jedi, kan ervoor zorgen dat talent juist niet meer dat soort projecten op zich neemt. En dat is niet zo fijn volgens Mangold.Eerder al sprak ook James Gunn zich uit tegen wat hij omschreef als giftige fans. Mensen zouden volgens hem rustiger aan moeten doen, vooral toen Gunn op het internet las dat Ahmed Best zelfmoord overwoog vanwege alle kritiek op zijn rol als Jar Jar Binks.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

John Wayne

Avatar

Helemaal met Mangold eens. Er zitten hier op de site ook van die gasten die zich aangesproken mogen voelen.

Spider-fan

Avatar

Op zich wel mooi wat hij zegt over Yoda. Dat is nou precies waar de saga in feite over gaat. Ik vind de reacties ook wel erg overdreven, zoals die op IMDb. Ik kreeg het gevoel dat The Last Jedi echt helemaal niks zou zijn; niet dat ik er heel enthousiast over was, in tegenstelling tot The Force Awakens die heel erg mijn smaak is, maar het is niet absoluut helemaal niks.
Regisseurs zouden ook kunnen stoppen met sociale media lezen. Dat is wat ik zou doen als ik een grote film mocht maken - ik zou dat nooit allemaal gaan lezen, alleen al als je ziet hoe gigantisch véel reacties er zijn, waarom zou je dat allemaal gaan lezen. En mensen houden zich niet in: bij een publiek interview is er nog een bepaalde matiging, een soort ingebouwde beleefdheid, maar dat kun je online wel vergeten.

ThomasOMalley

Avatar

Hij heeft gelijk en het is goed dat het wordt uitgesproken, maar je overtuigt er niemand mee.
Het gros zal ermee eens zijn en vertoonde dat gedrag al niet en het clubje galspuwers zal zich niet snel aanpassen.
Het is alsof je zegt dat moord immoreel is in de hoop dat moordenaars ineens het licht gaan zien.

Nogmaals, goed dat ‘ie het zegt, maar ik zou me vooral focussen op het publiek waarvoor je de films wél maakt.

Frietgezicht

Avatar

@ John Wayne,waarom gasten hier?
Het zijn de zotten die actrices, regisseurs enz gaan aanvallen op social media die niet sporen.
Hier geven mensen toch gewoon een mening?

Spider-fan

Avatar

Het maakt hier niet uit, ze spreken niet eens Nederlands en dan nog is het geen bekende site.
Sommige beroemdheden zijn ook een beetje naïef over Internet. Als je altijd aan een carrière hebt gewerkt, kan het je ontgaan dat Internet zo fel is (bij premières is iedereen altijd heel enthousiast en positief - ook als de film niet zo geweldig is) ; dus dan gaan ze een keer Internet proberen en krijgen ze van alles naar hun hoofd geslingerd. Agenten en managers zouden ze daar ook voor moeten waarschuwen.

Het is eigenlijk hetzelfde als met (hele felle) critici. Felicity Jones las een review van één van haar eerste films (of dé eerste) dat zei: 'Iedereen was goed behalve Felicity Jones.' Je moet dat leren relativeren, maar dat hakt er echt in in het begin. Dat geeft het gevoel dat je iets totaal verpest hebt.

centr1no

Avatar

Ja, het fanatisme gaat ver bij sommigen.
Alleen jammer dat hij voor de rest de plank volledig mist.
Het is namelijk altijd al lastig geweest om iets te maken dat al een enorme fanbase heeft.
Dat geldt voor films, maar net zo goed voor tv-series, boekenseries en game-series.
Als je die fans niet geeft wat ze willen hebben dan zijn ze op z'n minst teleurgesteld.
En ik praat de volledig geschifte reacties niet goed, maar die reacties komen wel ergens vandaan. De schrijvers, regisseurs, producers mogen zich op z'n minst wel afvragen wat ze gedaan hebben om de trouwste fans, die waar ze al jaren het meeste geld aan verdienen, zo over de zeik te helpen.
Waarom gaat Mangold na de reactie van die Eric Casas volledig voorbij aan het woordje "hacks". Is hij er van overtuigd dat Rian Johnson geen "hack" is?
Waarom zou je een nieuw deel in een franchise, die zo groot is als Star Wars, over laten aan iemand die in 15 jaar 'carrière' net 3 middelmatige films heeft gemaakt?

benjamin

Avatar

centr1no "Waarom zou je een nieuw deel in een franchise, die zo groot is als Star Wars, over laten aan iemand die in 15 jaar 'carrière' net 3 middelmatige films heeft gemaakt?"
A. Ik vond zelf Looper een prima film en gezien de 93% op RT zullen nog wat mensen die film niet direct slechts middelmatig noemen.
B. Omdat het een film kan opleveren zoals The Last Jedi die door het grote publiek en de critici prima ontvangen werd (A op CinemaScore - 91% op RT).
C. Wie had jij dan gewild als regisseur? Wat had die dan anders aangepakt? Wat had jij eigenlijk concreet gewild dat die films doen?
centr1no "De schrijvers, regisseurs, producers mogen zich op z'n minst wel afvragen wat ze gedaan hebben om de trouwste fans, die waar ze al jaren het meeste geld aan verdienen, zo over de zeik te helpen."
Misschien zouden die zogenaamd trouwste fans eens zich afvragen waarom zij zich zo snel over de zeik geholpen voelen. Of eens beginnen dat hele gezaag over "de trouwste fans" wat op te bergen alsof je meer bent dan een ander...

Darthmar

Avatar

Je kan natuurlijk ook je best doen om een goeie film te maken in een franchise. Maar dat is te makkelijk denken zeker.
Het gaat vaak over verwachtingen en die tegemoetkomen. In The Last Jedi was de hele verhaallijn van Fin overbodig. Hier had gewoon wat beter over nagedacht moeten worden. Alhoewel ik de rol van Luke Skywalker kon begrijpen had het de fans kunnen bekoren om een glimps op te vangen van de Jedi die hij was geworden voordat hij solitair ging.
Er gingen geruchten dat er wel vechtscenes zijn opgenomen waarin Luke afrekent met de Knights of Ren. Of dat waar is geen idee. Maar kom op zeg de Darth Vader scene in Rogue One is er speciaal voor de fans ingezet. Had ons ook een scene gegeven waarin Luke laat zien dat hij echt een machtige Jedi is geworden.

Marklar

Avatar

tja je hebt van die regisseurs die perse iets anders willen doen dan waarop iedereen zit te wachten. Dan is het niet gek dat fans zich roeren.

'iedereen' wacht 30 jaar op luke, dan in the force awakens zie je hem als cliffhanger. Oh cool! Over 2 jaar zien we eindelijk onze geliefde coole Luke. 2 jaar later: luke die de hele film huilt en melk drinkt en op het einde even 2 minuten vecht.... Waarom iets doen wat compleet indruist tegen alles waar iedereen eens goed voor gaat zitten

ThomasOMalley

Avatar

centr1no "Waarom zou je een nieuw deel in een franchise, die zo groot is als Star Wars, over laten aan iemand die in 15 jaar 'carrière' net 3 middelmatige films heeft gemaakt?"
Dit begreep ik al niet bij J.J. Abrams en ook niet bij Rian Johnson. Aan de andere kant, George Lucas is verantwoordelijk geweest voor de prequels en daar spreken we ook niet van pareltjes.
benjamin "C. Wie had jij dan gewild als regisseur? Wat had die dan anders aangepakt?"
Denis Villeneuve, Christopher Nolan, Guillermo del Toro, Alex Garland (and the list goes on). Om er maar een paar te noemen die bewezen hebben goede sci-fi te kunnen regisseren.

benjamin

Avatar

Darthmar "Je kan natuurlijk ook je best doen om een goeie film te maken in een franchise. Maar dat is te makkelijk denken zeker"
Aangezien het concept "goeie film" zo moeilijk objectief vast te leggen is, lijkt mij dat inderdaad behoorlijk simplistisch gedacht...
ThomasOMalley "Denis Villeneuve, Christopher Nolan, Guillermo del Toro, Alex Garland (and the list goes on). Om er maar een paar te noemen die bewezen hebben goede sci-fi te kunnen regisseren."
En denk je echt dat het dan allemaal beter was geweest?

Master Of Films

Avatar

benjamin "Omdat het een film kan opleveren zoals The Last Jedi die door het grote publiek en de critici prima ontvangen werd (A op CinemaScore - 91% op RT)"
Ik zou die Cinemascore voortaan iets meer met een korrel zout gaan nemen. Of beter gezegd, als je weet hoe Cinemascore echt werkt, dan is het niet zo zaligmakend zoals het op papier lijkt.
Zeker voor een groot land als de USA is die Cinemascore met hun methode echt niet zo representatief. Wellicht dat het systeem van Cinemascore wel beter werkt voor kleine landen als België en Nederland.

Dat TLJ door het algemen grote (Amerikaanse) publiek prima werd ontvangen is dmv Cinemascore methode erg discutabel geworden. Ik denk echter dat mbt Cinemascore wel dat Amerikaanse Star Wars fans hun stempel hebben neergezet. Vandaar die 'A' score.

ThomasOMalley

Avatar

benjamin "En denk je echt dat het dan allemaal beter was geweest?"
Dat ligt gedeeltelijk aan de vrijheid die ze als regisseur zouden hebben gehad (ik weet niet precies hoe dat voor Abrams en Johnson was), maar ja, dat denk ik wel.

ThomasOMalley

Avatar

Misschien een overbodige aanvulling, maar het ligt er ook aan wat je 'beter' vindt. Wat ik verlang van een Star Wars-film komt waarschijnlijk niet helemaal overeen met wat een 'fan' verlangt.

Novarellum

Avatar

Lang leve social media (not)

John Wayne

Avatar

@ Friet, grotendeels heb je gelijk, maar ook hier zitten van die wino's die meteen een negatieve reactie geven bij bepaalde stukken (bijvoorbeeld Star Wars) waarbij regisseur of studio afgezeken wordt, en waarbij gesuggereerd wordt dat hij/zij als 'heilige fan' de mening vertegenwoordigt van een meerderheid. De reactie is bijna altijd ongefundeerd en nodeloos ongenuanceerd. Ze gebruiken sociale media vooral als kotsbak. Dit zijn het soort types die, als ze de kans krijgen, het ook even aan de regisseur of producent op hoge toon laten weten. Natuurlijk altijd lekker anoniem. Ik kan me voorstellen dat zelfs de meest enthousiaste filmmaker hiervan schrikt als hij honderden van dit soort gestoorden via sociale media over zich heen krijgt.

centr1no

Avatar

Scheerzeep " Misschien zouden die zogenaamd trouwste fans eens zich afvragen waarom zij zich zo snel over de zeik geholpen voelen. Of eens beginnen dat hele gezaag over "de trouwste fans" wat op te bergen alsof je meer bent dan een ander... "

Iedere schrijver, filmmaker droomt over het krijgen van een fanbase als die van Starwars. Die fans is de reden dat er na decennia nog steeds films gemaakt worden, speelgoed verkocht wordt, boeken geschreven worden, enz.,enz..
Ze zijn als mens niet meer dan een ander maar iedere studio, schrijver, regisseur of producer zou heel erg dom zijn als ze dit soort fans niet waarderen.
En normaal zijn het ook de meest accepterende fans zolang ze een acceptabel product geleverd krijgen.
TFA werd daarom ook geaccepteerd door de fans. Het was niet het beste schrijfwerk, maar het had de juiste sfeer, de herkenbaarheid van een Star Wars verhaal. Het was een goed begin en met een belofte voor meer.
TLJ had niets van dat. Nogal wiedes dat de reacties dan ook wat uitgesprokener zijn.

Verder moeten al die bekende mensen die te benaderen zijn op Twitter, Facebook en weet ik veel wat voor apps en sites nog meer gewoon niet zeiken. Met een openbaar profiel stel je je willens en (hopelijk) wetens open voor ieder soort reactie en als je denkt alleen maar leuke berichtjes te krijgen ben je net zo dom als mensen die ze sturen.

Artificialis

Avatar

@John Wayne
Het verschil is dat wij beroemdheden, filmmakers en politici niet direct aanvallen. Wij sturen geen mails, facebook- of twitterberichten naar iemand toe. Wij zijn geen mensen aan het naroepen, stalken of op andere manieren aan het lastigvallen.

Wij geven hier onze ongecensureerde mening over de inhoud van de artikelen, daar horen soms ook de genoemde studio's en personen bij. Het gaat bij Star Wars nota bene om een miljardenindustrie. Als je medelijden ergens niet nodig is, dan is het daar wel.

Spider-fan

Avatar

Aan een ervaren regisseur overlaten is ook niet alles. Die kan iets heel routineus maken (wat bij Solo en Ron Howard gebeurd is schijnbaar, al heb ik die nog niet gezien). In die zin snap ik de keuze voor Rian Johnson wel.
Op basis van TFA had ik liever gehad dat Abrams ze alle drie had gemaakt. We zullen zien hoe hij terug komt na TLJ.
Het probleem met een religie is dat men geen veranderingen accepteert, dat gaat juist tegen een religie in. Het is wel idioot ergens dat een film die gewoon twee uurtjes entertainment brengt een (semi-)religie is geworden voor velen, maar dat is nu eenmaal zo.

Darthmar:

Als ze zoiets als met Vader in Rogue One ook met Luke hadden gedaan, zou heel veel fans de mond gesnoerd hebben. Het was het hoogtepunt van Rogue One. Ik weet niet precies waar ze het hadden moeten doen, het speelt tenslotte dertig jaar later en flashbacks zijn meestal niet zo lang in SW.

benjamin

Avatar

ThomasOMalley "Misschien een overbodige aanvulling, maar het ligt er ook aan wat je 'beter' vindt. Wat ik verlang van een Star Wars-film komt waarschijnlijk niet helemaal overeen met wat een 'fan' verlangt."
En dat is ook een beetje wat ik bedoelde met de bedenking of die andere namen beter zouden zijn. Want met de nodige vrijheid zie ik die ook vooral hun eigen ding doen zonder te hard de fans te geven wat ze wensen en/of op gespeculeerd hebben en dat kan tot gelijkaardige reacties van de hardere kern leiden.

Spider-fan "Als ze zoiets als met Vader in Rogue One ook met Luke hadden gedaan, zou heel veel fans de mond gesnoerd hebben. "
Dat die scène, waar toch als je een beetje kritisch bent, heel wat op aan te merken is, als norm wordt genomen, zegt ook mijns inziens veel over wat Star Wars fans verwachten.

centr1no "Iedere schrijver, filmmaker droomt over het krijgen van een fanbase als die van Starwars."
Duidelijk niet

centr1no "En normaal zijn het ook de meest accepterende fans zolang ze een acceptabel product geleverd krijgen."
Verklaar "acceptabel product"? Wat zijn daar de objectieve maatstaven van? Gewoon wat JIJ denkt?

centr1no "Verder moeten al die bekende mensen die te benaderen zijn op Twitter, Facebook en weet ik veel wat voor apps en sites nog meer gewoon niet zeiken. Met een openbaar profiel stel je je willens en (hopelijk) wetens open voor ieder soort reactie en als je denkt alleen maar leuke berichtjes te krijgen ben je net zo dom als mensen die ze sturen."
Dat lijkt mij nu echt volstrekt irrelevant.

ThomasOMalley

Avatar

benjamin "Want met de nodige vrijheid zie ik die ook vooral hun eigen ding doen zonder te hard de fans te geven wat ze wensen"
In het geval van Villeneuve of Nolan zie ik dat niet snel gebeuren. Villeneuve heeft volgens mij zijn vrijheid voor BR2049 optimaal benut en is tegelijkertijd trouw gebleven aan deel 1 en dus ook aan de fans. Die credits zou ik Nolan ook geven als het gaat om Batman-fans met zijn trilogie, hoewel Nolan daar niet voortborduurt op een bestaande film(reeks), maar een comic.

Ik kan natuurlijk alleen speculeren over de kwaliteit die zij hadden afgeleverd in vergelijking met het huidige product, maar mijn punt was dan ook vooral gebaseerd op het kiezen van iemand met een bewezen track record en niet op mijn voorspellingsvermogen.

Guido96

Avatar

Überhaupt internet en social media. Ben blij dat ik van social media af ben. Scheelt een hoop ellende.

Sunspot

Avatar

Sommigen zijn inderdaad wel extreem haha.

Spider-fan

Avatar

Benjamin:

Ik weet niet precies wat er op die scène aan te merken is (ik bedoel dan de scène met Vader tegen het einde van de film, hij zit er ook eerder nog een keertje in op Mustafar), maar inderdaad, het plezieren van fans kan heel simpel zijn. Laat even een bad ass scène zien van Vader, of even een bad ass scène van Luke en velen zijn tevreden.

benjamin

Avatar

Spider-fan "Ik weet niet precies wat er op die scène aan te merken is (ik bedoel dan de scène met Vader tegen het einde van de film, hij zit er ook eerder nog een keertje in op Mustafar), maar inderdaad, het plezieren van fans kan heel simpel zijn."
Juist dat de scène eigenlijk niks doet behalve het plezieren van fans, maar verder helemaal niks biedt.

ThomasOMalley

Avatar

^Ik ben totaal geen fan en die scène van 20 seconden was voor mij ook het hoogtepunt van deze rampzalig slechte film. In mijn optiek laat het zien waar iemand die the force volledig beheerst toe in staat is, iets wat sinds de originele trilogie in de hele franchise continu slecht in beeld wordt gebracht.
Bij afwezigheid van een goed verhaal, script, en karakterontwikkeling zie ik graag goede actie. Rogue One bevat te weinig substantie om het zonder te doen, net als de meeste films in deze reeks.

Spider-fan

Avatar

Benjamin:

De vraag is of je een scène waarvan je weet dat velen het leuk zullen vinden, al is ie niet direct nodig, erin moet doen. In het geval van een amusementsfilm als Star Wars is er niet zoveel op tegen. Als de scène de rest van het verhaal niet in de weg zit (wat ik hier niet vond), waarom niet?
Als het niet mooi in het verhaal past, zou ik het niet doen. Maar hier haalt het de film juist omhoog.


benjamin

Avatar

Spider-fan "De vraag is of je een scène waarvan je weet dat velen het leuk zullen vinden, al is ie niet direct nodig, erin moet doen. In het geval van een amusementsfilm als Star Wars is er niet zoveel op tegen. Als de scène de rest van het verhaal niet in de weg zit (wat ik hier niet vond), waarom niet? "
Ze doen maar, maar ik heb toch liever scènes waarvan je meer kunt zeggen dan dat ze niet in de weg zitten. Maar de grote vraag bij de bijval voor deze scène is inderdaad wat (bepaalde) fans willen zien, gaat het dan toch gewoon voor die mensen om losse stukjes fanservice...

Spider-fan

Avatar

Het teveel fans willen plezieren, maakt geen goede films uiteindelijk. Maar het is niet een erg lange scène en Vader is toch onverbrekelijk met de Death Star verbonden, daarom misstaat het totaal niet. Het is een manier om de film direct met A New Hope te verbinden.

nieuwslaatste nieuws

meest populair