Aandeelhouders Fox proberen stokje voor overname door Disney te steken

Aandeelhouders Fox proberen stokje voor overname door Disney te steken

Ze lanceren een rechtszaak.

Een aandeelhouder van Fox heeft besloten een wanhoopspoging te wagen om een stokje voor de poging van Disney om de filmstudio over te nemen te steken. Robert Weiss spande de zaak aan en doet dat namens tal van andere aandeelhouders. De vraag is of dat wel zin heeft.

In de aanklacht van Weiss valt onder meer te lezen dat de projecties die Disney doet ten aanzien van Hulu en Sky niet kloppen. Ook zou er sprake zijn van belangenverstrengeling voor Goldman Sachs en Centerview Partners, die de ramingen maakten die bij deze overname hoorden. Mocht een rechter het daarmee eens zijn, dan zou het kunnen dat er inderdaad besloten wordt dat de overname niet zomaar door mag gaan.

In dat geval lijkt het zeer waarschijnlijk dat er nieuwe ramingen gemaakt moeten worden, alvorens aandeelhouders van Fox over de overname mogen stemmen. Momenteel staan die stemmingen gepland voor 27 juli, maar het kan dus dat ze alsnog uitgesteld worden. Wat het bestuur van Fox is dat niet nodig: dat wil gewoon overgenomen worden door Disney.

Als dat doorgaat, en de aandeelhouders stemmen uiteindelijk voor Disney (en niet voor rivaal Comcast), houdt dat in dat de mededingingsautoriteiten wereldwijd zich hierover moeten buigen. Als die akkoord gaan, is de overname een feit. Dan wordt Hollywood drastisch anders en krijgt Disney in totaal een kwart van de wereldwijde filmmarkt in handen.



NieuwsFilm

meest populair