Algemeen

Allah in Submission III

door FilmTotaal op 14.12.2005 om 13:26 in Algemeen
Het Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) komt na deel twee, waarvan het script onlangs werd afgerond, ook nog met Submission III. In dat deel zal de grote baas Allah zelf zijn opwachting maken, al heeft de politica nog geen idee wie die rol zou kunnen spelen.

Wanneer de film uitkomt is nog onbekend. Deel twee moet in 2006 verschijnen en stelt de positie van homosexuelen binnen de islam ter discussie. Wie aan de film meewerken blijft geheim, de acteurs worden daarom onherkenbaar in beeld gebracht.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ibrahim

Avatar

Ik ben er toch tegen: anoniem films maken. Je weet nu gewoon niet wat voor vlees je in de kuip hebt.

En straks zal je zien dat de acteurs een balkje voor hun ogen hebben. Terwijl dat het enige was wat we uberhaupt nog van de acteurs konden zien!
(los van wat geslachtsdelen, natuurlijk ;))

rjb112

Avatar

Snap echt niet het nut van deze film/films, met alle respect voor Ayaan Hirsi Ali, wie zit er op deze film te wachten?

JB

Avatar

Je mag volgens het islamitisch geloof toch geen afbeelding van Allah weergeven, of vergis ik me daarin? Als dat zo is, is dit niet langer misstanden aan de kaak stellen; maar regelrechte provocatie.

Peter

Avatar

JB "Je mag volgens het islamitisch geloof toch geen afbeelding van Allah weergeven, of vergis ik me daarin?"

Volgens mij mag je Allah inderdaad alleen door middel van bovenstaande afbeelding/tekst weergeven. Je mag volgens mij sowieso geen enkel levend wezen weergeven, dus heel veel hoef je niet te doen voor een provocatie.

WoUtoMatiC

Avatar

*ZUCHT*
Wat is er toch gebeurd met "Een Jood, een Arabier en een Christen komen een café binnen..."

hermit elephant

Avatar

WoUtoMatiC "*ZUCHT*
Wat is er toch gebeurd met "Een Jood, een Arabier en een Christen komen een café binnen...""

Volgens mij is dat café laatst opgeblazen bij een zelfmoordaanslag.

Kenji

Avatar

JB "Je mag volgens het islamitisch geloof toch geen afbeelding van Allah weergeven, of vergis ik me daarin? Als dat zo is, is dit niet langer misstanden aan de kaak stellen; maar regelrechte provocatie."
Ik weet niet of het ook letterlijk verboden is, maar het afbeelden van Allah wordt binnen de Islam überhaupt onmogelijk geacht, omdat hij geen door de mens te bevatten gedaante heeft en nergens mee geassocieerd kan worden. Ook wordt figuratieve kunst binnen een religieuze context traditioneel afgekeurd, omdat daarin het gevaar van afgoderij schuilt.

Peter "Je mag volgens mij sowieso geen enkel levend wezen weergeven, (...)"
Da's niet helemaal waar. In decoraties van privé-vertrekken en paleizen komen afbeeldingen van mens en dier wel degelijk voor.

Peter

Avatar

Bolo "... komen afbeeldingen van mens en dier wel degelijk voor."

ah, ok. maar mag het volgens de koran dan ook? ik dacht vrij zeker te weten dat het verboden was. net als muziek maken waarmee je Allah niet eert.

Ann McDunn

Avatar

Peter "ah, ok. maar mag het volgens de koran dan ook? ik dacht vrij zeker te weten dat het verboden was. net als muziek maken waarmee je Allah niet eert."


Dat er geen muziek gemaakt mag worden waarmee je Allah niet eert is zeker waar, afbeeldingen van levende wezens weet ik niet zeker, maar Ayaan moet maar lekker blijven provoceren, ik heb er geen enkel respect voor. Wie moet nu uit Nederland Allah gaan spelen? Dat is meteen een doodvonnis, het zou er ook niet ingaan om maar een film te maken over god en die te laten zien, stel dat ze daar Arnold Schwarzenegger voor nemen.

Kenji

Avatar

Peter "ah, ok. maar mag het volgens de koran dan ook? ik dacht vrij zeker te weten dat het verboden was."
Nee hoor.

Peter

Avatar

Maar waar baseer je dat op? Ik dacht dat het de reden was dat kunstenaars zich gingen bezighouden met kalligrafie en wiskundige patronen als kunst-uiting (uiteraard ter ere van allah), en vind ook een aantal links waarin staat dat het verboden is. Dit alles afgezien van of het ook daadwerkelijk plaatsvindt; er zijn immer ook genoeg christenen die geen homosexuelen vermoorden

Kenji

Avatar

Bij mijn weten verbiedt de Koran niet expliciet het afbeelden van levende wezens. Wel spreekt de Koran zich uit tegen de mogelijkheid van het zien/afbeelden van Allah en tegen afgoderij (6:103, 14:35). Omdat in de islam de kunst, net zoals alle aspecten van het leven, uiteindelijk draait om Allah - die niet afgebeeld kan/mag worden - is het zwaartepunt van de islamitische kunst komen te liggen op non-figuratieve kunstvormen als kalligrafie en geometrische decoraties. Ook is de opvatting ontstaan dat figuren maar beter uit de religieuze kunst geweerd kunnen worden vanwege het gevaar van afgoderij (maar dit is zeker geen universeel gegeven dat in alle regio's en perioden heeft gegolden). Door de hele islamitische kunstgeschiedenis heen is figuratieve kunst een rol blijven spelen, bij mijn weten niet tegen een uitdrukkelijk verbod in. klik en klik.

jeffie

Avatar

En degene die Allah gaat spelen gaat enorm veel kritiek krijgen en mag misschien vrezen voor z'n leven. Misschien is de rol iets voor Geert Wilders :E

PulP

Avatar

Tering zeg waarom trekt ze niet gewoon een shirt aan met daarop "Ik haat moslims"?

Alle marokaanse mensen die ik ken lopen echt zo vaak te zeuren dat ze haar iets willen aandoen (laat ik maar niet zeggen wat) en wacht maar, als ze die film gaat uitbrengen weet ik bijna zeker dat dat gewoon haar doodvonnis wordt. :N

Wat denkt ze nou? Dat ze zo maar door kan gaan hen er ongestraft mee weg komen? Ze weet al hoe over haar wordt gedacht en ze weet wat de gevolgen kunnen zijn. Dit gaat echt uit de hand lopen ..............:(

Guido

Avatar

Dit vind ik wat te ver gaan. Dat iemand zijn/haar leven op het spel wil zetten om een mening te uiten, prima, dat hebben er zat gedaan. Maar dit staat naar mijn mening gelijk aan de Koran door de plee spoelen, zoals dat op Guatanamo Bay gebeurd.

Mark

Avatar

Geweldig goed en vernieuwend idee! Alleen word deel drie dan wel een science fiction film en dat staat dan wel een beetje vreemd bij die andere delen van die trilogie. Vrouwen in deel 1, mannen in 2, doe gewoon kinderen in 3. Daar valt ook vast wel iets van te maken.

WoUtoMatiC

Avatar

PulP "Alle marokaanse mensen die ik ken lopen echt zo vaak te zeuren dat ze haar iets willen aandoen (laat ik maar niet zeggen wat) en wacht maar, als ze die film gaat uitbrengen weet ik bijna zeker dat dat gewoon haar doodvonnis wordt. :N "

Op zich is dat niet normaal hoor. Een beetje meer humor zou de moslims wel sieren.

Fundamentalisme is waar de humor ophoudt.

mercapto

Avatar

Ach, in het Christen- en Jodendom mag je ook geen afbeeldingen maken van God en de DrieEenheid, en kijk wat daar van over is. De westerse mens veranderd heilige regels zo makkelijk wanneer deze in de weg staan. Kijk naar Bush en z'n grondwet :P
Ayaan laat alleen maar haar zwakte zien en hoe graag ze gezien wil worden als westers en geaccepteerd wil worden. Daarom doet ze zo aggresief, ze is net het kleinste jochie van de klas die alles en iedereen een grote bek geeft zodat de grote jongens hem gaan zien als grote jongen :P
Ayaan wil geen verandering, ze wil vernietiging, ze zou in Zuid-Afrika het goed hebben gedaan als apartheid steunende neger...
Maar dat is natuurlijk een mening, dat moet je er wel bij roepen, anders klagen ze je nog aan ook voor smaad :P

Pres

Avatar

Ik vraag me af wat zij wil bereiken met deze film en vooral voor wie de film bedoeld is. Het lijkt me nogal onverstandig om als politicus je standpunten over te brengen met behulp van een film als middel. De kans is namelijk groot dat de zaken uiteenlopend geinterpreteerd kunnen worden, er nog vanuit gaande dat dit simpelweg niet een reactie, eventueel een wraakactie, is van een gekwelde geest.

JB

Avatar

Thanks Bolo voor het korte college, zeer inzichtelijk! T+)

Sirhot4life

Avatar

Ik ben een gematigde moslim zoals het maar zijn kan, maar als Hirsi Ali het aandurft om in deel 3 Allah door een persoon te laten spelen, dan is dat gewoon regelrechte, onbeschofte provocatie. Wat wil dat mens bereiken??? Terwijl anderen zoals ik proberen om de (eens zo geroemde) tolerantie te verbeteren in Nederland, doen idioten zoals zij alles om dat teniet te doen, alleen maar om aandacht te krijgen. Ze is niets dan een mediageile ...............

Jusjuh

Avatar

Iemand! Wat is het nut ervan??

Ann McDunn

Avatar

Het heeft totaal geen nut! Het is provocerend en niet alleen voor extreme moslims, maar ook voor mensen die hier prima thuis horen en zich voelen. Zoals ik al eerder schreef, welke gelovige zou het nu leuk vinden als b.v. Piet Römer voor god ging spelen? Als ze zo graag films wil maken prima, maar laat ze dan uit de politiek stappen en het eens proberen zonder bodyguards, wat haar op den duur trouwens geen cent geeft, want als ze dit doorzet kan ze het schudden. Ik zou dan ook totaal geen medelijden met haar hebben. Overigens vergeet Ayaan wel even dat de Nederlandse bevolking haar dwaze streken moet betalen.

bosna_me

Avatar

Hirsi Ali moet zich niet bemoeien met anderen, met moslims. Alsof ze een 'Redder in Nood' is voor alle moslims. Integendeel, iedereen verafschuwt haar. Ze denkt dat de hele wereld om haar draait en als zij iets vindt of wil dan moet dat gebeuren. Nou mooi niet. Door haar domme acties werkt alles wat ze doet volgens mij averechts. Moslims worden geloviger en er ontstaat een soort kloof tussen moslims en niet-moslims. Dat is toch voor iedereen niet goed?
Ze is zelf in een islamitisch land opgegroeid en nou is alles wat ze toen heeft meegekregen slecht? Onzin gewoon.
Ze is echt het domste en triestste mens dat ik ooit heb gezien. Wanneer zal ze leren dat in een vrij land niet alles gezegd kan worden? Ze moet gewoon haar lelijke bek dichthouden.
Dom wijf.

En Allah laten meespelen in haar domme film? Hoe triest kan ze zijn. Ze haalt wel echt alles in huis om de moslims te beledigen en ze zwart te maken.

JB

Avatar

Ann McDunn "Zoals ik al eerder schreef, welke gelovige zou het nu leuk vinden als b.v. Piet Römer voor god ging spelen? "

De "christelijke god" is al vaker verbeeld door acteurs. Vorig jaar nog op Nederland 3 door Erik van Muiswinkel in een satirische reeks. Ook in Hollywoodfilms gebeurt dat zoals bijvoorbeeld bijvoorbeeld Morgan Freeman deed, of George Burns. (kijk hier maar eens voor een overzicht). Christenen hebben er lijken er weinig moeite mee te hebben en spreken geen fatwa uit; in de islam ligt dat klaarblijkelijk anders.

Ann McDunn

Avatar

JB "De "christelijke god" is al vaker verbeeld door acteurs. Vorig jaar nog op Nederland 3 door Erik van Muiswinkel in een satirische reeks. Ook in Hollywoodfilms gebeurt dat zoals bijvoorbeeld bijvoorbeeld Morgan Freeman deed, of George Burns. (kijk hier maar eens voor een overzicht). Christenen hebben er lijken er weinig moeite mee te hebben en spreken geen fatwa uit; in de islam ligt dat klaarblijkelijk anders."


Dit is toch wel heel erg, ik heb dat nooit geweten. JB bedankt voor het overzicht, ik ga op zoek, wel eens films gezien waar de stem van god in voorkwam, maar niet één waar een auteur voor de ehh schepper speelde. Wèl door cabaretiers, maar de lijst is lang! Dan is het Christendom toch wel heel wat toleranter dan ik dacht.

Bukowski

Avatar

Ibrahim "...En straks zal je zien dat de acteurs een balkje voor hun ogen hebben."
Ook wel de "reversed burka" genoemd. ;)

ruben

Avatar

JB "Christenen hebben er lijken er weinig moeite mee te hebben en spreken geen fatwa uit; in de islam ligt dat klaarblijkelijk anders."
Nou, moeite hebben ze er wel degelijk mee, alleen komt dat niet zo uitgebreid in het nieuws. Maar de huidigen christengeneratie, vooral in de VS, is ook behoorlijk snel op z'n teentjes getrapt. (zie b.v. het hele Happy Holiday verhaal dat momenteen in de VS speelt). Neemt niet weg dat veel moslims nog even wat sneller aangebrand zijn. Vermoeiend hoor, dat je bij alles moet nadenken of het heiligschennis is. Moet ik nou ook pissed worden op elke kerk of moskee? Die zijn me als rechtgeaarde atheist namelijk ook behoorlijke doorn in het oog. Ofzo.

Bukowski

Avatar

Inderdaad, een beetje relativeringsvermogen zou het religieuze gedeelte van de wereldbevolking geen kwaad doen. Religie zuigt de humor uit mensen...

Staan er eigenlijk grapjes in de bijbel of koran? Misschien is het wel het ontbreken van een leuke sidekick die Jezus en Mohammed parten speelt in onze hedendaagse lollywood-maatschappij.

JB

Avatar

Ann McDunn "Dit is toch wel heel erg, ik heb dat nooit geweten. JB bedankt voor het overzicht, ik ga op zoek, wel eens films gezien waar de stem van god in voorkwam, maar niet één waar een auteur voor de ehh schepper speelde. Wèl door cabaretiers, maar de lijst is lang! Dan is het Christendom toch wel heel wat toleranter dan ik dacht."

Het afbeelden van God is binnen de christelijke kerk, en dan natuurlijk met name de katholieke, een middel om de bodschap naar de eenvoudige gelovige te brengen; dat het nooit een punt is geweest om God af te beelden zal iedereen kunnen beamen die het Vaticaan heeft bezocht en zijn blik hemelwaarts heeft gericht in de Sixtijnse kapel.

Kenji

Avatar

Bukowski "Staan er eigenlijk grapjes in de bijbel of koran? Misschien is het wel het ontbreken van een leuke sidekick die Jezus en Mohammed parten speelt in onze hedendaagse lollywood-maatschappij."
:Y Een grote, domme lobbes van een hond was leuk geweest! Of juist een veel slimmer keffertje, zoals Bobbie of Gromit.

NieuwsFilm

meest populair