Harvey Weinstein bekent rollen aangeboden te hebben in ruil voor seks

... maar in een ongeloofwaardig statement komt men daar weer op terug.

De door tientallen vrouwen van seksuele intimidatie beschuldigde Hollywoodproducent Harvey Weinstein heeft in een interviewgesprek met zijn 'oude vriend' Taki Theodoracopulos, columinst van het blad The Spectator, toegegeven dat hij filmrollen heeft uitgedeeld in ruil voor een vrijpartij. Opvallend is dat de spraakmakende column inmiddels alweer is ingetrokken. Wat is er precies aan de hand?

"Ik was arm, lelijk en Joods. Ik heb heel mijn leven lang moeten knokken om iets te bereiken. Geen enkel meisje keek ooit naar me om, totdat ik succesvol werd in Hollywood", begint Weinstein zijn pleidooi. Het lijkt dan ook aannemelijk dat de gevallen studiobaas zijn uiteindelijk verworven machtspositie heeft ingezet om vrouwen wel te kunnen overtuigen om iets met hem aan te knopen.

Weinstein jaagde op elke vrouw
Zijn oude vriend Theodoracopulos, die het interviewgesprek voor het Amerikaanse blad The Spectator (overigens op verzoek van Weinstein zelf) heeft opgetekend, heeft ook met eigen ogen gezien hoe Weinstein te werk ging. "Op een kerstfeestje dat ik organiseerde ging hij, naïef als hij was, van vrouw naar vrouw met het aanbod hen in een ster in te veranderen als ze hun adres aan hem zouden geven", schrijft hij in het stuk.

Met andere woorden: Weinstein bood vrouwen dus filmrollen aan in ruil voor seks, zo bevestigt hij ook zelf. "Ja, ik heb hen rollen aangeboden in ruil voor seks, maar dat deed en doet iedereen nog steeds", vertelt Weinstein in zijn gesprek met de columnist. Volgens Weinstein is het aanbieden van filmrollen in ruil voor seks dus schijnbaar de normaalste gang van zaken in de wereld van Hollywood.

Altijd vrijwillig
Ondanks alle horrorverhalen die zijn verschenen over de mogelijke wandaden van Weinstein, beweert hij zelf dat zijn vrijpartijen met de vrouwen die naar eigen zeggen zijn ingegaan op zijn avances altijd vrijwillig zijn geweest. "Ik heb mezelf nooit, maar dan ook nooit opgedrongen aan een vrouw", maakt hij duidelijk. Op dit moment lopen er ook nog een rechtszaak en allerlei onderzoeken tegen Weinstein.

Rectificatie: niks van waar
Inmiddels zijn zowel de advocaat van Weinstein als Theodoracopulos zelf met verklaringen naar buiten gekomen waarin wordt beweerd dat deze zaken niet zijn besproken in het interview. Wat ging er dan mis? Volgens columinst Theodoracopulos heeft hij de woorden van zijn oude vriend 'verkeerd geïnterpreteerd' en daarom heeft hij voor het eerst in zijn carrière een column teruggetrokken. Opvallend genoeg staat het stuk nog wel online.

Theodoracopulos heeft Weinstein in het verleden meermaals verdedigd in zijn stukjes. Eerder uitte de 80-jarige columinst van Griekse afkomst al felle kritiek op #MeToo en maakte hij die beweging belachelijk door deze te vergelijken met de Spaanse inquisitie. Theodoracopulos: "In Amerika kunnen vrouwen je tegenwoordig als man zomaar beschuldigen en krijg je vervolgens direct de doodstraf".

NieuwsFilm

meest populair