Algemeen

Disney kan straks idiote eisen stellen aan bioscopen

Zo groot wordt het marktaandeel van de studio.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 08:33 in Algemeen
Het moment dat Disney en Fox samengevoegd worden komt met rasse schreden dichterbij. Tijd dus om naar de toekomst te kijken. CNNMoney kijkt naar de statistieken en laat zien dat Disney een wel heel groot marktaandeel in handen zal krijgen als de overname rond is. In de Verenigde Staten alleen al heeft het megaconcern in 2018 de helft van de markt in handen.

Verwacht wordt dat Disney en Fox eind dit jaar bijna 40 procent van de Amerikaanse markt hebben, mede doordat de twee studio's al de meeste van hun grote titels dit jaar hebben uitgebracht. Daarmee is het bedrijf zo groot, dat alle andere bedrijven geen grote eisen meer kunnen stellen, vergeleken met Disney en Fox.

De gevolgen voor de markt zullen ook enorm zijn. Gewoonlijk krijgt een filmstudio in de Verenigde Staten ongeveer de helft van de kosten van een bioscoopkaartje uitbetaald van bioscopen. Maar Disney stelt al enorme eisen. Zo kreeg het 65 procent van de omzet bij [film=]Star Wars: The Last Jedi[/film] en eiste het dat bioscopen de film minstens vier aaneengesloten weken in hun hoofdzaal lieten zien. Die eis kan op meer films worden toegevoegd, naarmate het marktaandeel van Disney en Fox groeit.

In de toekomst zijn er dan alleen nog maar kleinere filmbedrijven. Na Fox en Disney, dat dan bijna veertig procent in handen heeft straks, is er TimeWarner met 16 procent, de combinatie van NBC/Universal met 15 procent en Sony met 9 procent. Probeer daar maar eens mee te concurreren...

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chefry1983

Avatar

Bij belachelijke eisen kunnen de bioscopen ook niets uitzenden. Walt draait zich om in zijn graf als hij dit zou meekrijgen

horizon

Avatar

Walt zich omdraaien? Joh, hij was net zo.

En de bioscopen gaan er in mee. Kunnen zich niet veroorloven geen Marvel, Pixar, etc meer te vertonen. De grote ketens dan.

De unieke kansen liggen er bij kleine bioscopen.

Master Of Films

Avatar

+1 horizon

chefry1983 "Bij belachelijke eisen kunnen de bioscopen ook niets uitzenden"
Uitzenden? Sinds wanneer zijn bioscopen TV zenders geworden :P

justmikemovies "Ach, Comcast zou dat ook doen."
Plus dat de consument ook niet de langste eind trekt met netneutraliteit. Ik blijf erbij dat Fox niet bij Comcast moet gaan komen.

Frietgezicht

Avatar

En wat als de grote bioscopenketens de handen ineen slaan en het niet accepteren?
Wil Disney een oorlog voeren met de ondergang van bioscoopketens tot gevolg waar ze zelf ook alleen maar nadeel van zullen hebben?

eltorro

Avatar

Ik vind het vooral belangrijk dat Fox en de films die ze uitbrengen hetzelfde blijven. En dit heeft denk ik de minste kans onder Disney.

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Wil Disney een oorlog voeren met de ondergang van bioscoopketens tot gevolg waar ze zelf ook alleen maar nadeel van zullen hebben?"
Ligt eraan hoe je het bekijkt, want streaming is (nog steeds) booming business. Als Disney in 2019 hun eigen streaming dienst lanceert, dan is het niet meer 65 procent van de omzet die ze krijgen ;-)

centr1no

Avatar

Disney stelt al jaren idiote eisen en dat heeft niks met hun marktaandeel te maken maar simpelweg omdat veel van door Disney geproduceerde films gegarandeerd geld opbrengen. Fox, Warner, Universal en Sony doen met hun blockbusters precies hetzelfde omdat ze met de grote films de meeste winst kunnen binnentrekken.
Maar Disney is sinds de overnames van Pixar, Marvel en Star Wars al gevaarlijk voor bioscopen.
Er is niet echt een keus voor de bioscopen. Ze kunnen deze films niet boycotten omdat ze de bezoekersaantallen simpelweg nodig hebben en er is niet één bioscoopketen groot genoeg om een beetje tegendruk te geven. Natuurlijk zijn er regionaal verenigingen van bioscoopeigenaren maar ook die zijn niet machtig genoeg om tegen distributeurs en studio's op te kunnen.
Als een bioscoopketen één bepaalde film niet zou willen vertonen omdat die niet winstgevend zou zijn lopen ze het risico helemaal geen films van die distributeur meer te krijgen omdat één bioscoopketen niet groot genoeg is om een deuk in de totale opbrengst te veroorzaken.
Als dit zo door gaat en studio's en distributeurs niet in zien dat er iets moet veranderen dan gaat het dezelfde kant op als vroeger met de videotheken.

Ang3l

Avatar

Als de bioscopen ze weigeren/boycotten dan opent Disney wel een eigen bioscoopketen ;)

Thiver

Avatar

Ang3l "Als de bioscopen ze weigeren/boycotten dan opent Disney wel een eigen bioscoopketen ;)"

Er bestaat al zeventig jaar wetgeving om dat te voorkomen.

Goku32

Avatar

Wat een badass de mouse from Disney is al lang niet meer de liefde volle muis van Disney. Its a real killing machien die alles op koopt. En de rest heeft het voor het kijken

GreenHornet

Avatar

Ik geef niet meer dan 6 euro uit voor een bioscoop kaartje. Het is gewoon prijzig geworden. Disney zal niet veel aan mij verdienen

chefry1983

Avatar

hoe werkt hier een link plaatsen ?

justmikemovies

Avatar

Master of Films

"Plus dat de consument ook niet de langste eind trekt met netneutraliteit. Ik blijf erbij dat Fox niet bij Comcast moet gaan komen."


Amen to that. Sowieso zou Comcast de grootste speler worden na de overname. Alleen dan niet enkel op filmgebied zoals Disney. Film, TV ( zowel als zendergroep als als kabelboer), Internet... Ik begrijp niet hoe zoveel mensen dit over het hoofd blijven zien...

Master Of Films

Avatar

justmikemovies "Ik begrijp niet hoe zoveel mensen dit over het hoofd blijven zien..."
Ik ook niet justmikemovies. Disney wordt over een hoop gegooid als zijnde slecht. Maar een film zoals Avengers: Infinity War komt ook uit de Disney stal. Zelfs zonder Fox haalt Disney een grote marktaandeel. Disney domineerde al een aantal jaren.

Box Office: 'Black Panther' And 'Last Jedi' Helped Disney Dominate 2018

Disney dominates again in slightly down box office year

Maar goed Comcast is hier op Filmtotaal niet bekend, al kent iedereen hier wel NBC Universal.

Rderegt

Avatar

Ja dat kunnen ze doen. Dan gaan wij niet meer naar de Bioscoop. Zoeken ze het maar uit met hun zoveelste Bagger Star Wars of Avengers film die alsmaar slechter worden...

Sunspot

Avatar

Beste zou zijn (voor ons ook) dat Fox gewoon Fox blijft, maar zal wel niet, ze willen graag verkopen, bestuur en de aandeelhouders ook geloof ik.

Misschien dat de mededingsautoriteit er nog een stokje voor kan steken.

Klinkt sowieso niet gezond meer, te weinig echte concurrentie en de eisen die al worden gesteld door Disney aan bijv. bioscopen.

kokosnoot

Avatar

De Han Solo film echter werd toch een flop! Denk als het er Echt op aan komt de consument ook nog wel iets aan influence heeft. Of gaat Disney de consument betalen zodat we elke film gaan kijken. Ik denk dat al is dat nu nog niet het geval echt..er straks toch wel eens verzadiging kan gaan optreden bij Superhelden films en Star wars films. Ik persoonlijk bv vond de serie bij Netflix van de Defenders weinig toevoegen. Meer van het zelfde. Maar goed..Disneys 1e knauw...Han solo.. Verder als Disney Te inhalig wordt krijgt ze de publieke opinie tegen. Dat wil Disney ook niet want dat willen de aandeelhouders niet.

benjamin

Avatar

Rderegt "Dan gaan wij niet meer naar de Bioscoop. "
Want dat lijkt een zeer realistisch scenario.....

Master Of Films

Avatar

benjamin "Want dat lijkt een zeer realistisch scenario....."
En toch heb ik mijn twijfels of Disney hun inkomsten gaan missen als Rderegt niet op komt dagen. ;-)

Rickb

Avatar

Ja als ze het door zetten zullen er ook bioscopen dicht gaan die niet mee kunnen in die eisen. Mes snijd aan 2 kanten. Je ziet ook dat Disney de fout maakte bij star wars the last jedi. 80% die de film keken is star wars fan. En als je iets verkloot dan zie je dat terug in de film opbrengsten daarna. Bang voor nog een slechte film. Persoonlijk hoop ik dat JJ een goede deel 9 terug brengt. Ryan Johnson heeft het voor veel fans verknalt.

benjamin

Avatar

Rickb "Je ziet ook dat Disney de fout maakte bij star wars the last jedi. 80% die de film keken is star wars fan. En als je iets verkloot dan zie je dat terug in de film opbrengsten daarna. Bang voor nog een slechte film. Persoonlijk hoop ik dat JJ een goede deel 9 terug brengt. Ryan Johnson heeft het voor veel fans verknalt."
Dit is even onjuist als totaal niet ter zake.

nieuwslaatste nieuws

meest populair