'Redbad' mogelijk de grootste Nederlandse flop ooit

'Redbad' mogelijk de grootste Nederlandse flop ooit

Acht miljoen euro kostte de film, maar hij leverde tot nu toe slechts drie ton op.

Nadat Michiel de Ruyter zo'n achthonderdduizend Nederlanders naar de bioscoop trok, hadden de producenten gehoopt dat succes dunnetjes over te kunnen doen. Dat leidde tot Redbad, een acht miljoen euro kostend epos over de Friese koning van regisseur Roel Reiné. Maar in het AD lezen we dat dit mogelijk de grootste flop in de Nederlandse filmgeschiedenis wordt.

Redbad trok nog geen 40.000 bezoekers naar de bioscoop, al draait deze film al een maand in de bioscoop. De omzet staat daardoor ook pas op krap 333.000 euro, veel te weinig voor een film met dit soort budget. Geen wonder dus dat de producenten aan het AD laten weten erg teleurgesteld te zijn.

Waarom de film precies geflopt is, is niet zeker. Enerzijds zal het warme weer meegespeeld hebben; het is de warmste en droogste zomer in honderd jaar. Anderzijds speelt het WK Voetbal een rol, dat ondanks het ontbreken van het Nederlands elftal toch redelijk populair blijkt te zijn geweest.

Daardoor is Redbad nog maar in 43 zalen te zien, waar dat er bij première nog 134 waren. Met als gevolg dat de film dus geen succes meer kan worden in het thuisland. Wel is deze al aan diverse andere landen verkocht en zal de film volgens de producenten op thuismedia goed presteren.



NieuwsFilm

meest populair