Celebrity

Regisseur Spike Lee heeft geen geloof meer in de Oscars

Hij voelt zich sterk ondergewaardeerd.

door FilmTotaal om 11:12 in Celebrity
Regisseur Spike Lee mag dan al in 2015 een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre in ontvangst hebben genomen, maar een van zijn bekendere films, namelijk Do the Right Thing, liep meerdere grote filmprijzen mis, zoals de Gouden Palm in Cannes en won geen enkele Oscar, wat volgens Lee onterecht is. De film werd dan wel genomineerd voor Beste Originele Scenario en Beste Acteur in een Bijrol, maar niet voor Beste Regisseur of Beste Film.

Lee verloor zijn geloof in de Oscars toen zijn film genegeerd werd: ''Ik had er na Do the Right Thing genoeg van. Ik was zeker blij met mijn ere-award, maar wat de Oscars betreft gaat het over mijn hele oeuvre. Do the Right Thing werd echter onterecht genegeerd. En welke film won dat jaar? Driving Miss Daisy. Driving Miss motherfucking Daisy. Wie kijkt die film vandaag de dag nog?!''

Volgens Lee won zijn film destijds ook niet de Gouden Palm in Cannes vanwege de juryvoorzitter, regisseur Wim Wenders. Wenders zei destijds weliswaar dat het een gezamenlijke beslissing was van de jury om de 'Palme d'Or' aan Steven Soderbergh uit te reiken voor zijn film, Sex, Lies and Videotape, maar twee andere juryleden zeggen dat dit niet waar is.

Zo gaat Lee verder: ''Twee juryleden, Sally Field en Héctor Babenco, vertelden mij dat Wenders achter het besluit zat. Hij wou mij namelijk niet laten winnen. En dit jaar heeft hij in Cannes opnieuw gelogen door te zeggen dat de juryvoorzitters geen macht hebben. Ik wou het met rust laten en het er niet meer over hebben, maar omdat hij nu alweer liegt, wilde ik me er toch over uitlaten''.

Ook baalt Lee ervan dat Denzel Washington geen Oscar won voor zijn rol in Malcolm X, die regisseerd werd door Lee. Washington verloor toen van Al Pacino die met het gouden beeldje naar huis ging voor zijn rol in Scent of a Woman. In de eerste aflevering van Lee's Netflix-serie She's Gotta Have It haalt de regisseur dan ook Washington's verlies aan.

NieuwsFilm