Blu-ray

Blu-ray review 'Black Panther' - de krachtige Marvel-solofilm!

Met een prima slechterik.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 21:25 in Blu-ray
Regie: Ryan Coogler | Cast: Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Michael B. Jordan (Erik Killmonger), Letitia Wright (Shuri), Lupita Nyong'o (Nakia), Danai Gurira (Okoye), Angela Bassett (Ramonda), Winston Duke (M'Baku), Forest Whitaker (Zuri), Martin Freeman (Everett K. Ross), Andy Serkis (Ulysses Klaue) e.a. | Speelduur: 134 minuten | Bioscooprelease: 15.02.2018 | FilmTotaal recensie: 3,5 sterren

Na het enorme succes van Avengers: Infinity War zou je bijna vergeten dat we daarvoor nog die andere Marvel-kaskraker zagen. Black Panther van Ryan Coogler (Creed, Fruitvale Station) groeide namelijk uit tot de succesvolste solofilm in het Marvel Cinematic Universe, vooral door de overdonderende $700 miljoen opbrengst aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's. Dit is zelfs meer dan dat Infinity War ophaalde in de States.

In het $200 miljoen kostende Black Panther keert T'Challa, na de dood van zijn vader, terug naar Wakanda om zijn plek als koning in te nemen. Zijn moed als koning wordt op de proef gesteld door een heftig conflict met een nieuwe vijand. Het conflict brengt niet alleen het lot van Wakanda, maar ook van de rest van de wereld in gevaar. Geconfronteerd met verraad en gevaar moet de jonge koning zijn bondgenoten verenigen en zijn krachten inzetten om zijn vijanden te verslaan en de veiligheid van zijn volk te waarborgen.

Walt Disney Studios Home Entertainment bracht Black Panther - goed voor bijna $1,35 miljard wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief de extra's.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: oa. Nederlands | EAN: 8717418510770 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-ray | 4K Blu-ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De schijf van deze Blu-ray uitgave van Black Panther zit verpakt in een standaard blauwe keepcase. De hoes laat de filmposter zien, met achterop het overzicht met een redelijk aantal extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld

Na de (optionele) intro van regisseur Ryan Coogler start de film gelijk met de visueel sterke opening. Deze laat gelijk zien dat het beeld van deze High Def-uitgave krachtig uitpakt. Ook de verdere beelden uit de superheldenfilm pakken kleurrijk, scherp en vol detail uit. Zo ziet de scène in het casino er enorm warm uit, terwijl details goed aanwezig blijven. Minder in deze Marvel-film zijn de flink aanwezige visuele effecten in de lange eindscène, en dan vooral het gevecht tussen de twee "Panthers". Het recentere Infinity War bewees dat de filmstudio dit zeker beter kan. Maar het mag duidelijk zijn dat de schijf verder uitstekend presteert!

Geluid

De Engelstalige geluidstrack op deze Disney-uitgave is opnieuw DTS-HD 7.1. Deze doet het redelijk goed, aangezien de muziek en het ondersteunende geluid ijzersterk zijn. Toch is het op dit punt niet helemaal geweldig. De track klinkt wat zacht en het geluid komt vooral door de centerspeakers, met zo nu en dan wat surround effects. Dit is wel eens beter geweest. Een oplossing is het volume iets bij te stellen. Overigens heeft de subwoofer wel voldoende werk. Luister maar eens tijdens de achtervolging in Zuid-Korea.

Bonusmateriaal

Walt Disney Studios HE een flinke reeks featurettes op de schijf gezet. Hieronder de beschrijvingen:

Featurettes: Onder dit kopje zijn de vier featurettes Crowning of a New King, The Hidden Kingdom Revealed, The Warriors Within en Wakanda Revealed: Exploring the Technology te bekijken. Er wordt uiteraard flink ingezoomd op de titelheld, Wakanda en de andere strijdbare personages uit de fictieve Afrikaanse natie. Zeker aardig om even te kijken, al doet het geheel zo nu en dan iets wat promotioneel aan.

Deleted Scenes: In zeven minuten komen er vier verwijderde scènes voorbij. Deze heten U.N. Meet and Greet,Okoye and W'Kabi Discuss the Future of Wakanda, T'Challa Remembers His Father, en Voices from the Past. Stuff voor de fans!

From Page to Screen: Een aardige rond de tafel-gesprek met de bedenkers van de Black Panther comics en uiteraard de filmmakers. Er wordt gesproken over de herkomst en achtergrond van het personage en wat de uitdagingen waren bij de vertaling naar het witte doek.

Marvel Studios: The First Ten Years - Connecting the Universe: In een kleine tien minuten staan we stil bij de afgelopen tien jaar die opbouwde naar de blockbuster Avengers: Infinity War die uiteraard al verschenen is en over enkele weken op schijf verschijnt.

Overig: Er is uiteraard weer een Gag reel te zien. Ook is er een galerij met foto's uit de film en van achter de schermen en kun je kijken naar een Ant-Man and the Wasp sneak peek. Voorde die-harders is er een audiotrack met commentaar van Ryan Coogler en productie-ontwerper Hannah Beachler.

Krachtige solofilm met een fraai Wakanda

Marvel Studios' Black Panther was een prima inleiding tot Infinity War, aangezien Wakanda en zijn inwoners een rol spelen in die film. Ook de titelheld krijgt voldoende ruimte om zijn geschiedenis te laten zien en met de slechterik Erik "Killmonger" Stevens heeft Black Panther een prima slechterik, mooi gespeeld door Michael B. Jordan.

Een vervolg is al in de maak en deze verschijnt naar verwachting op 12 februari 2021 in de bioscoop. Marvel heeft voor die datum al een Phase IV-film gepland. Geniet nog even van die sterke eerste trailer met muziek van Run the Jewels.16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Civilian Supreme

Avatar

Bp is een zwaar overgewaardeerde film.
Niet meer dan een 6.

Robbepost

Avatar

^Helemaal mee eens.
En door de extreem lelijke CGI bij die knokpartijen in dat lage water bij die berg een 5,5.

pete928s

Avatar

en zwaar overhyped naar mijn mening

Rutherford

Avatar

Qua inkleuring een ander soort Marvel dan we gewoon zijn. Tel daar nog eens het kleurlingengedoe bij en de zwakke concurrentie en je hebt een gigantische hit. Echter, bij een herkijk viel hij mij best wel tegen. Andy Serkis vond ik veruit het beste personage, Killmonger ook best ok. De superheld speelde als een houten klaas.

Artificialis

Avatar

Een prima toevoeging op het Marvel Cinematic Universe. Door de cast en setting heeft de film een originele uitstraling. Maar dit is bij uitstek één van de meest overgewaardeerde films van de afgelopen jaren. De politiek correcte reactie van critici om een superheldenfilm met een zwarte cast tot meesterwerk uit te roepen is een regelrechte belediging voor andere superieurdere films uit dit genre.

benjamin

Avatar

En binnenkort de eerste winnaar van die nieuwe Oscar? Ik vond het in ieder geval best wel een prima blockbuster die zeker bij de betere titels uit het MCU mag gerekend worden.

TheBatman

Avatar

Geen slechte film, maar toch wel overgewardeerd.

horizon

Avatar

@benjamin, Dan is Infinity War veel grotere kanshebber. Black Panther zou echt politiek zijn.
Op moviemeter is bp één van de laagst gewaardeerde mcu films.

horizon

Avatar

Zelf vond ik er verrassend weinig 'superhero' in bp zitten. Wel paar goede scènes maar nergens memorabel.

benjamin

Avatar

horizon "Op moviemeter is bp één van de laagst gewaardeerde mcu films."
Leuk (of wat minder), maar ik weet niet of dat echt zo relevant is. Dan vind ik (jawel, daar gaan we weer) CinemaScore representatiever als steekproef en daar scoort Black Panther uitstekend.

horizon "Dan is Infinity War veel grotere kanshebber."
Bij de Academy? Ik zie die toch echt wel eerder voor Black Panther gaan.

chefry1983

Avatar

Prima film maar ik wacht liever op de bluray van infinity war over 4 weken

The Raider

Avatar

... Met een prima slecheterik?
Slechterik bedoel je denk ik

ridjieddo

Avatar

Oké film, goeie held, goeie villain, goeie supporting cast. Veel potentie voor een veel betere sequel.

Sunspot

Avatar

Zwaar overgewaardeerd en overhyped vooral.

WAs gewoon een teleurstelling, had echt meer verwacht. En dan de CGI ook nog, had dat van Marvel niet verwacht, zo matig/slecht op veel momenten.

ThomasOMalley

Avatar

Ik kan er niet al te veel over zeggen, heb de film afgezet. Onkijkbaar, zo slecht.

Decepticon

Avatar

De cgi, ook op de blu-ray zoals Bram aanhaalt, is opvallend, ondermaats voor Marvel. Op de berg bij challenges is het elke duidelijk te zien dat het green screen werk is.
De finale in het donkere hol is op blu-ray iets beter zichtbaar te volgen zonder 3D, dan in 3D in de bioscoop.
Maar dat eind gevecht zelf op die treinrails is ook zwaar ondermaats..

Ik vind de cover van de gewone blu-ray ook lelijk, dat ik de blu-ray in Duitsland gekocht heb voor maar €16,90! Daar staar Black Panther tenminste in vol kostuum op de cover, zoals het hoort. En er staat ook nog eens gewoon de Nederlandse versie op met NL ondertiteling.

nieuwslaatste nieuws

meest populair