Blu-ray review 'Black Panther' - de krachtige Marvel-solofilm!

Met een prima slechterik.

Regie: Ryan Coogler | Cast: Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Michael B. Jordan (Erik Killmonger), Letitia Wright (Shuri), Lupita Nyong'o (Nakia), Danai Gurira (Okoye), Angela Bassett (Ramonda), Winston Duke (M'Baku), Forest Whitaker (Zuri), Martin Freeman (Everett K. Ross), Andy Serkis (Ulysses Klaue) e.a. | Speelduur: 134 minuten | Bioscooprelease: 15.02.2018 | FilmTotaal recensie: 3,5 sterren

Na het enorme succes van Avengers: Infinity War zou je bijna vergeten dat we daarvoor nog die andere Marvel-kaskraker zagen. Black Panther van Ryan Coogler (Creed, Fruitvale Station) groeide namelijk uit tot de succesvolste solofilm in het Marvel Cinematic Universe, vooral door de overdonderende $700 miljoen opbrengst aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's. Dit is zelfs meer dan dat Infinity War ophaalde in de States.

In het $200 miljoen kostende Black Panther keert T'Challa, na de dood van zijn vader, terug naar Wakanda om zijn plek als koning in te nemen. Zijn moed als koning wordt op de proef gesteld door een heftig conflict met een nieuwe vijand. Het conflict brengt niet alleen het lot van Wakanda, maar ook van de rest van de wereld in gevaar. Geconfronteerd met verraad en gevaar moet de jonge koning zijn bondgenoten verenigen en zijn krachten inzetten om zijn vijanden te verslaan en de veiligheid van zijn volk te waarborgen.

Walt Disney Studios Home Entertainment bracht Black Panther - goed voor bijna $1,35 miljard wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief de extra's.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: oa. Nederlands | EAN: 8717418510770 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-ray | 4K Blu-ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De schijf van deze Blu-ray uitgave van Black Panther zit verpakt in een standaard blauwe keepcase. De hoes laat de filmposter zien, met achterop het overzicht met een redelijk aantal extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld

Na de (optionele) intro van regisseur Ryan Coogler start de film gelijk met de visueel sterke opening. Deze laat gelijk zien dat het beeld van deze High Def-uitgave krachtig uitpakt. Ook de verdere beelden uit de superheldenfilm pakken kleurrijk, scherp en vol detail uit. Zo ziet de scène in het casino er enorm warm uit, terwijl details goed aanwezig blijven. Minder in deze Marvel-film zijn de flink aanwezige visuele effecten in de lange eindscène, en dan vooral het gevecht tussen de twee "Panthers". Het recentere Infinity War bewees dat de filmstudio dit zeker beter kan. Maar het mag duidelijk zijn dat de schijf verder uitstekend presteert!

Geluid

De Engelstalige geluidstrack op deze Disney-uitgave is opnieuw DTS-HD 7.1. Deze doet het redelijk goed, aangezien de muziek en het ondersteunende geluid ijzersterk zijn. Toch is het op dit punt niet helemaal geweldig. De track klinkt wat zacht en het geluid komt vooral door de centerspeakers, met zo nu en dan wat surround effects. Dit is wel eens beter geweest. Een oplossing is het volume iets bij te stellen. Overigens heeft de subwoofer wel voldoende werk. Luister maar eens tijdens de achtervolging in Zuid-Korea.

Bonusmateriaal

Walt Disney Studios HE een flinke reeks featurettes op de schijf gezet. Hieronder de beschrijvingen:

Featurettes: Onder dit kopje zijn de vier featurettes Crowning of a New King, The Hidden Kingdom Revealed, The Warriors Within en Wakanda Revealed: Exploring the Technology te bekijken. Er wordt uiteraard flink ingezoomd op de titelheld, Wakanda en de andere strijdbare personages uit de fictieve Afrikaanse natie. Zeker aardig om even te kijken, al doet het geheel zo nu en dan iets wat promotioneel aan.

Deleted Scenes: In zeven minuten komen er vier verwijderde scènes voorbij. Deze heten U.N. Meet and Greet,Okoye and W'Kabi Discuss the Future of Wakanda, T'Challa Remembers His Father, en Voices from the Past. Stuff voor de fans!

From Page to Screen: Een aardige rond de tafel-gesprek met de bedenkers van de Black Panther comics en uiteraard de filmmakers. Er wordt gesproken over de herkomst en achtergrond van het personage en wat de uitdagingen waren bij de vertaling naar het witte doek.

Marvel Studios: The First Ten Years - Connecting the Universe: In een kleine tien minuten staan we stil bij de afgelopen tien jaar die opbouwde naar de blockbuster Avengers: Infinity War die uiteraard al verschenen is en over enkele weken op schijf verschijnt.

Overig: Er is uiteraard weer een Gag reel te zien. Ook is er een galerij met foto's uit de film en van achter de schermen en kun je kijken naar een Ant-Man and the Wasp sneak peek. Voorde die-harders is er een audiotrack met commentaar van Ryan Coogler en productie-ontwerper Hannah Beachler.

Krachtige solofilm met een fraai Wakanda

Marvel Studios' Black Panther was een prima inleiding tot Infinity War, aangezien Wakanda en zijn inwoners een rol spelen in die film. Ook de titelheld krijgt voldoende ruimte om zijn geschiedenis te laten zien en met de slechterik Erik "Killmonger" Stevens heeft Black Panther een prima slechterik, mooi gespeeld door Michael B. Jordan.

Een vervolg is al in de maak en deze verschijnt naar verwachting op 12 februari 2021 in de bioscoop. Marvel heeft voor die datum al een Phase IV-film gepland. Geniet nog even van die sterke eerste trailer met muziek van Run the Jewels.



NieuwsFilm

meest populair