Recensie

Black Panther (2018)

Een unieke en prachtig vormgegeven microkosmos binnen het Marvel Cinematic Universum, maar niet zonder zwakheden.

door Jeffrey Kouters om 21:43 in RECENSIES
Black Panther poster
Regie: Ryan Coogler | Cast: Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Michael B. Jordan (Erik Killmonger), Letitia Wright (Shuri), Lupita Nyong'o (Nakia), Danai Gurira (Okoye), Angela Bassett (Ramonda), Winston Duke (M'Baku), Forest Whitaker (Zuri), Martin Freeman (Everett K. Ross), Andy Serkis (Ulysses Klaue) e.a. | Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2018

Zoals we allemaal in Captain America: Civil War al zagen, is de koning van Wakanda door een noodlottige bomaanslag heengegaan. Het van de buitenwereld afgezonderde Wakanda zoekt daarom een troonopvolger en logischerwijs probeert T'Challa, de zoon van de koning, aanspraak te maken op die luxe zetel. Daar denken anderen echter net zo over. Door die strijd dreigt het land nog verdeelder te raken. Jarenlang verborgen geheimen zouden zomaar eens boven water kunnen komen, met alle gevolgen van dien. Deze laatste solofilm voor het cumulatieve spektakelstuk Avengers: Infinity War duikt in de wereld van Black Panther, maar hoeveel nieuwigheid valt daar eigenlijk nog te ontdekken?

Puur kijkend naar de vormgeving een hoop. Op het eerste gezicht is Wakanda een doorsnee derdewereldland, maar wie eenmaal de verborgen wereld binnentreedt, zal ontdekken dat Wakanda eigenlijk een technologisch zeer geavanceerde natie is, voedend op de krachten van het fictieve metaal vibranium (waar bijvoorbeeld ook het schild van Captain America van gemaakt is). De volkeren van dit bruisende land zijn rijkelijk versierd met een groot scala aan culturele uitingen, zoals lipschotels en ingesneden krokodillenhuiden. Het thuisfront van de zwarte panters is een land waar de primitieve Afrikaanse stammencultuur hand in hand samengaat met de moderne wetenschap. Zeker door het effectieve gebruik van rimboemuziek komt het totaalplaatje helemaal tot leven. Black Panther is nu al een kandidaat om volgend jaar enkele Oscarnominaties binnen te slepen op het gebied van productie, make-up, kostuums en geluid.

Het diep in het regenwoud verscholen Wakanda is dus onwerkelijk mooi en ongekend modern. Voor degenen die erover gehoord hebben klinkt het als een sprookje. De psychotische gangster Klau (gespeeld door een voor de verandering eens motion-captureloze Andy Serkis) wist als één van de weinige buitenstaanders Wakanda binnen te dringen en te verlaten. Hij misbruikt zijn zeldzame kennis van de waarheid voor zijn eigen criminele agenda. Samen met T'Challa's vijandige tegenpool Erik Killmonger (gespeeld door Michael B. Jordan, die nu de kans heeft gekregen om eens écht te vlammen in een superheldenfilm) zorgt hij voor de nodige spanningen op het wereldtoneel, waarmee zich een politieke thriller ontvouwt die qua toon sterk doet denken aan het alom geprezen The Winter Soldier. Jordan weet met overtuiging een emotioneel gelaagde slechterik neer te zetten. Zeldzaam in dit filmuniversum.

Black Panther toont op sommige momenten zelfs een bepaalde ruwheid die doet denken aan de Netflix-afdeling van Marvel. Waar Marvel vorig jaar toch wel een paar keer flink uit de bocht vloog met haar schijtlollige komedie, weet regisseur Ryan Coogler de grappentrommel veel genuanceerder in te zetten. Vooral T'Challa's hondsbrutale zusje Shuri (met 'swag' gespeeld door Letitia Wright) en stamhoofd M'Baku stelen op dat gebied de show. Eerlijk is eerlijk, hoofdrolspeler Chadwick Boseman delft te midden van zo'n sterk ensemble een beetje het onderspit. Verder mag er best stil worden gestaan bij de maatschappelijke betekenis van de film. Black Panther is namelijk ergens ook wel een mooie opsteker voor de zwarte gemeenschap, zeker in Amerika, en toont de zo gewenste rolmodellen van gekleurde mannen en vrouwen met een betekenisvolle positie. Daarnaast speelt de film ook subtiel in op een aantal actuele politieke thema's zoals de vluchtelingencrisis en discriminatie.

Tot nu toe aan creativiteit geen gebrek dus. Coogler weet zich met zijn unieke en levendige plaatjes prima te onderscheiden binnen het genre. Jammer genoeg geldt dat minder voor het tempo en de opbouw van het ietwat magere verhaaltje van zijn film. Het verhaal wordt op sommige momenten met een sneltreinvaart verder getrokken en kakt op andere momenten juist weer te veel in. Zeker het eindgevecht, waarin de CGI-kwaliteit ook even terugloopt naar videogameniveau, is zo lang uitgesmeerd dat het associaties oproept met de ellendig lange strijd in The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Deels zal dat ook komen doordat Coogler, in tegenstelling tot veel van zijn collega's, weinig heeft geknipt in de actiescènes, waardoor deze wat langdradig aanvoelen. Wat ook opvallend is dat Marvel vrijwel alle grote sleutelmomenten - tot aan één van de twee after-creditsscènes aan toe - heeft verklapt in haar promotiecampagne.

Al met al bekruipt je toch stiekem het gevoel dat Black Panther vooral het laatste stukje is dat nog ingekleurd moest worden op de wereldkaart van Marvels fictieve filmuniversum, waardoor de basis nu stevig genoeg is voor Infinity War. Coogler heeft een rijke, onbekende wereld weten te scheppen, maar laat veel steken vallen door juist een relatief armoedig verhaal in diezelfde schitterende omgeving te vertellen. Een gouden kroon maakt nog geen koning. Als Coogler net zoveel aandacht had besteed aan het verhaal, dan was Black Panther zonder twijfel door de fans bekroond als beste Marvel-productie ooit. Nu is het slechts een minderwaardige onderdaan, maar wel een vermakelijke. Op naar Infinity War!

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KurtLourens

Avatar

"minderwaardige onderdaan"..
Wat een vreemde conclusie.
Onderaan aan? Wat is je context?

Niet om de film de hemel in te prijzen, maar wat een zwakke recentie.
Ik voel alsof de schrijver doelbewust iets negatiefs moet vinden omdat het anders zeer goed scoort.

Ik geloof zeker dat het geen perfecte film is, en dat CGI verhaal geloof ik zo. In de promo zag het al cartoony uit.

Goov25

Avatar

@KurtLourens

recensist "Een gouden kroon maakt nog geen koning. Als Coogler net zoveel aandacht had besteed aan het verhaal, dan was Black Panther zonder twijfel door de fans bekroond als beste Marvel-productie ooit. Nu is het slechts een minderwaardige onderdaan, maar wel een vermakelijke. "

Dat 'minderwaardige onderdaan' is in de context van de tekst eromheen, waar vergelijkingen getrokken worden met koningen en kronen. Wat niet vreemd is, gezien het feit dat Black Panther een koning is.

GreenHornet

Avatar

een Koning is toch geen onderdaan?

Master Of Films

Avatar

Natuurlijk moest Jeffrey weer eens opdraven voor een kattenfilm, aangezien hij ook trauma heeft opgelopen.. Hopelijk was deze Black Panther opgedragen aan mijn matie Playdough.

Nog in kort, en in het algemeen (en heeft niks met Jeffrey te maken). Er wordt hier en daar de term "beste Marvel-productie ooit" gebruikt, niet alleen door fans. Maar dat de grootste onzin je nu kan verkopen. Omdat er nog veel meer nieuwe MCU producties worden gemaakt.

Da Villain

Avatar

Nu het haar nog aanpassen van Lupita.

JIGSAW8

Avatar

Wat een kut recensie zeg deze film is minimaal 4 sterren waard zeg. Een 4 en half das wat zo'n top film als dit verdient vind ik zelf. Dus filmtotaal vind Black panther even goed als de verneukte justice league film? WHAHAHHAHA LAAT ME NIET LACHEN.

JIGSAW8

Avatar

Ik heb de film vandaag nog met mn schat in de bios gezien, ik ben het totaal niet eens met de recensie zelf vind ik het een 4.5 ster waard en verhaal was juist zeer top. Alleen het einde van de film was slecht. Jammer dat jigsaw geen cameo had in de film.

Master Of Films

Avatar

Geen JIGSAW cameo in BP, das jammer. Maar dat verklaart wel jouw 4,5 ster ipv de ultieme 5 ster. Heel helder JIGSAW8. Smiley face

Mav Damian

Avatar

Toch grappig dat mensen over recensies blijven klagen. Je mag het niet eens zijn ok maar beginnen met andere recensies de aantal score zitten vergelijken is een beetje belachelijk. Een recensie is subjectief.

Ereptile

Avatar

Ik vond het een hele goede film. Een van Marvel's betere stand-alone films. Het verhaal heeft mij ook zeker verrast op sommige momenten, maar soms was het ook best voorspelbaar. Ik ben blij dat ik alle trailers en related content heb ontweken de afgelopen weken.

Ik heb genoten van de film. Vooral op visueel gebied en de Afrikaanse invloed die door de film heen zit heeft mij erg blij gemaakt. Daar keek ik naar uit. Hoe ze een andere cultuur in het MCU zouden brengen! De muziek (in de recensie "rimboemuziek" genoemd... really?!) vond ik ook zeker een toevoeging.

Deze film is ook belangrijk voor het MCU. Net als meerdere mensen vermoed ik dat de Soul Stone verantwoordelijk is voor de kracht van die paarse bloemen en is de Infinity Stone met de Vibranium komeet op Aarde gekomen.

Black Panther is ook snel 1 van mijn favoriete superhelden geworden.

Er zijn 2 after-the-credit scenes die ik toch ook best goed vond. Vooral de eerste! Infinity War...here we come!

Mav Damian

Avatar

Black Panter is de laatste film voor Infinity War jeej!Persoonlijk vond ik dat ze zwak zijn gestart. Niet alles kwam uit de verf, maar stilletjes aan begon het beter te werken.

De humor is zoals altijd in de MCU films leuk en geslaagd. Zeker het karakter van Letitia Wright bracht de nodige humor. Chadwick Boseman toonde emotionele gevoelens rond zijn personage wat ik goed vond. Een aangename rol van Martin Freeman. Michael B Jordan waar iedereen zegt dat hij een overtuigende slechterik speelden. Mwaou ik vond hem niet altijd overtuigend, maar is toch wel een van de betere slechterik in de MCU filmreeks.

Ook een goede soundtrack die past bij de Afrikaanse sfeer. Heb ik toch het meeste van genoten in de film.

Maar wat Black Panter heeft dat geen enkel ander MCU film tot nu toe heeft is de goede cinematografie van Rachel Morrison. Alhoewel jammer van de wat shaky cam in de casino scene.

Vind het alleen jammer dat de laatste infinity stone niet vertoond werd. Vraag me dan af waarom er een battle gaat komen in Wakanda bij Infinity War als....als de steen daar niet bevindt Of meschien mis ik gewoon iets.Twee after credit scenes zijn er ook en eentje hint zich naar Infinity War.

Ed Crane

Avatar

Mav Damien "Ook een goede soundtrack die past bij de Afrikaanse cultuur."

Er bestaat niet zoiets als de Afrikaanse cultuur.

SunChaser

Avatar

Ik viel ongelogen in slaap. Er gebeurt weinig dat indruk maakt qua actie.

SunChaser

Avatar

Dat superhelden een pak niet meer hoeven aan te doen maar dat hij uit een ketting komt binnen een seconde is stom. Juist het klungelige aantrekken in een steegje is wat t leuk maakt

Kridikaster

Avatar

zwak, de gevechtscene met de neushoorns als absoluut dieptepunt... we zijn 2018, dan kan zo'n zwake CGI echt niet meer door de beugel...

Ed Crane

Avatar

@Mav
Graag gedaan

ISIM

Avatar

Ik heb de film gezien en 3,5 van 5 is echt laag. Van mij krijgt ie zeker een 4,5 van de 5. Wat een film zeg, zo emotioneel, zoveel lagen. En M.B. Jordan steelt de show. Damn je had gewoon te doen met hem. Dit gaat zeker een blu-ray worden. Ryan Coogler is echt een aanwinst voor Hollywood. Armoedig verhaal????, naar welke film heb jij gekeken? Ben je niet toevallig naar een documentaire geweest over het leven van de zwarte panter

A-Bat

Avatar

Is er hier nu niemand die zich stoorde aan dat Afrikaans Engels dat ze tegen elkaar praatten. Zo cliché. Ik had het gevoel dat ik naar de Lion King aan het kijken was. Snap echt niet dat die film zo’n succes is. Geef mij dan maar films zoals Logan en Civil War.

Caspar

Avatar

Matige film eerlijk gezegd. Komeet met shitload aan Vibranium slaat in op aarde, en dat is de oorzaak, de schuld en oplossing van de hele film. Klaar.

peter dobson

Avatar

Ik ben meestal niet echt scherp in mijn mening over films. In elke film zit altijd wel iets goeds tegenover iets slechts. Maar in het geval van Black Panther ben ik helaas snoeihard. Het is een slechte film. Niet vanwege de technische snufjes maar om de post-koloniale ondertoon die door de hele film heen klinkt. Er wordt gesproken over kolonisatoren en over dat de Afrikaanse volkeren die kolonisatoren moeten gaan overheersen. Ik begreep eerst niet waarom deze film in de USA zo'n succes was maar na het zien begrijp ik het maar al te goed. De Afro Amerikanen voelen (en zijn in de praktijk ook) zich in hun eigen land 2e rang burgers die minder te zeggen hebben en minder kansen hebben dan de witte kolonisatoren. De film voedt die gevoelens en scherpt de tegenstelling aan zonder de dialoog op gang te houden. Ik ben daar geen liefhebber van en ook niet van een all black cast (behalve 1 verdwaalde Engelsman/hobbit/watson).

MattCurlew84

Avatar

Je hoeft maar op youtube "everything wrong with.." te kijken en je snapt waarom dit wederom niet een heel goeie film is. Ik heb mij overigens wel vermaakt (ben totaal geen MCU-liefhebber trouwens). Helaas is CGI aan de magere kant. Je hebt continue het idee dat je naar iets neps zit te kijken.

Thiver

Avatar

MattCurlew84 "Je hoeft maar op youtube "everything wrong with.." te kijken en je snapt waarom dit wederom niet een heel goeie film is."

En je hoeft vervolgens alleen maar Bobvids' Everything Wrong with Everything Wrong with-video's te bekijken om in te zien wat een waardeloos kanaal CinemaSins eigenlijk is.

Black Panther

acties