Kelly Marie Tran doet boekje open over minderheden na 'Last Jedi'-ellende

Kelly Marie Tran doet boekje open over minderheden na 'Last Jedi'-ellende

"Het lag niet aan hun woorden, maar aan het feit dat ik ze begon te geloven."

Voor velen was Star Wars: The Last Jedi een vermakelijke toevoeging aan de sage van George Lucas, anderen hebben er een grote hekel aan. Deze haat heeft helaas ook één van de nieuwkomers bereikt die in de sciencefictionfilm te zien is: Kelly Marie Tran. De 29-jarige, Vietnamees-Amerikaanse actrice belichaamde in de film het karakter Rose Tico. Zij werd door een bepaalde groep mensen zo verafschuwd, dat deze sneue figuren Tran online begonnen aan te vallen. Het zorgde ervoor dat de actrice in juni al haar Instagram-berichten verwijderde. Nu reageert de actrice voor het eerst middels een opiniestuk van de New York Times.

Tran begint over de racistische en seksistische berichten die ze ontving.

Het merkwaardige aan The Last Jedi is dat het de opvallende gezichten van fans heeft getoond. Liefhebbers die beweren dat de serie nooit zo'n vreemde bocht had moeten nemen, dat het de mythologie verziekt. Regisseur en schrijver Rian Johnson zou daar voornamelijk voor verantwoordelijk zijn. Toch bleef Tran online de volle laag krijgen. Iets wat ze nooit meer in welke vorm dan ook wil zien.

Bekijk de afbeelding"Ik wil in een wereld leven waar gekleurde kinderen tijdens hun puberteit niet meer wensen blank te zijn. Ik wil in een wereld leven waar vrouwen niet blootgesteld worden aan aandacht om hun uiterlijk, hun handelingen of hun gewone bestaan. Ik wil in een wereld leven waar mensen van alle rassen, religies, sociaaleconomische klassen, seksuele geaardheden en genderidentiteiten gezien worden als hetgeen wat ze altijd geweest zijn: mensen."

Tran zal zeker nog één keer in de huid van Rose Tico kruipen voor het negende, nog ongetitelde hoofdstuk dat door J.J. Abrams gemaakt wordt. De actrice weet dat ze het geluk heeft om voor de kost verhalen te vertellen. "Verhalen die gehoord, gezien en verteerd worden door een wereld die al zo lang maar één ding geproefd heeft. Ik weet hoe belangrijk dat is. En ik zal niet opgeven. Jullie kennen me mogelijk als Kelly. Ik ben de eerste, gekleurde vrouw die een hoofdrol heeft in een 'Star Wars'-film. Ik ben de eerste, Aziatische vrouw die op de cover van Vanity Fair gestaan heeft. Mijn echte naam is Loan. En ik ben nog maar net begonnen."



NieuwsFilm

meest populair