Netflix moet straks minstens 30% Nederlandse content hebben

Netflix moet straks minstens 30% Nederlandse content hebben

Als de nieuwe EU-wet doorgang vindt.

De Europese Unie lijkt eind dit jaar eisen te gaan stellen aan de content van streamingdiensten. In diverse delen van de wereld is er al een quotum voor streamingdiensten, die een bepaalde hoeveelheid van hun content dan uit een bepaald land afkomstig moeten laten zijn. Wat de EU betreft zullen de catalogussen van Netflix, Amazon en andere diensten minstens voor dertig procent uit lokale content moeten bestaan straks.

Daarmee leggen de 28 lidstaten van de Europese Unie nieuwe regels op aan de streamingdiensten. Die regels zouden binnen twintig maanden moeten gaan gelden voor de streamingdiensten en mogelijk omhoog gegooid worden naar de veertig procent, al schijnt dat aan de lidstaten zelf te zijn.

De beslissing om zoiets te doen, is een poging van de Europese Unie om de Europese filmsector een extra steun in de rug te geven. De streamingdiensten van de wereld zijn dan immers gedwongen om meer lokale content in te kopen en te produceren. Ergens mag dat ook wel, want zo duurt het nog tot volgend jaar voordat de eerste Nederlandse Netflix-productie te zien zal zijn.

De vraag is nog of de Unie ertoe besluit dat het om Europese content, of echt lokale content kan gaan.



NieuwsFilm

meest populair