Algemeen

4DX-bioscopen beginnen Nederland over te nemen

Al bijna evenveel 4DX als IMAX-zalen.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 06:38 in Algemeen
December 2017 opende Pathé de eerste 4DX-bioscoopzaal. Het uit Zuid-Korea uitgewaaide concept verovert sinds 2009 de wereldwijde bioscoopmarkt met het eigenlijk vrij oude concept uit pretparken: het bekijken van films met praktische toevoegingen als wind, regen, mist en bewegingen. In Nederland opent Pathé dit jaar nog eens drie 4DX-zalen. Het blijkt dus een succes!

Eerder dit jaar opende al de deuren van een tweede zaal en vanaf eind oktober kunnen bezoekers van Pathé Scheveningen genieten van de bioscoopervaring in de derde 4DX-zaal van Nederland. Na Pathé de Munt en Pathé de Kuip is kun je nu dus ook in de Haagse voormalige vissersplaats twintig effecten, zoals bewegende stoelen, weersimulaties en geuren, ervaren tijdens het bekijken van een blockbuster.


Doron Kurz, commercieel directeur van Pathé: Wij zijn continu bezig met het verbeteren van de ultieme bioscoopervaring, en met 4DX laten we zien dat we technologie optimaal in kunnen zetten om de beleving in onze bioscopen steeds beter én mooier te maken. 4DX is exclusief bij Pathé te ervaren.

Afgelopen juli verwelkomende Pathé in Amsterdam hun 200.000ste 4DX-bezoeker en eind november en midden december openen ook de Pathé-vestigingen in Eindhoven en Maastricht de deuren van hun 4DX-zaal. Opvallend is dat er tot op heden slechts zes Pathé IMAX-zalen zijn.

4DX ervaren? Op dit moment draait The Predator in dit nieuwste format.18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

Ik hoop dat ze niet alle voorstellingen veranderen naar 4D want dan zet ik nooit meer een voet in een bioscoop. Ik vindt namelijk helemaal niks net als het nutteloze 3D.

SilentF0rce

Avatar

Ik vind 4DX zeker een leuke ervaring voor actiefilms. Vond het bij Black Panther ook echt een hele goede toevoeging, maar zonder Unlimited-pas is het wel echt belachelijk duur.

Frietgezicht

Avatar

Wil toch wel keertje checken hoe het is maar geen idee bij welke film je optimaal de 4D experience heht. En wie voegen geuren en druppels toe? Bepaald de studio van de film dat of bepalen ze dat in Nederland zelf?

GreenHornet

Avatar

Doe mij maar good old 2D film voor maar 5 euro op de zondag ochtend. Voor mij leid die extra dingen de film totaal af

Guyon2002

Avatar

Ik heb toch echt liever dat mijn popcorn in de bak blijft zitten en dat ik droog blijf, waarom zou je voor die onzin meer gaan betalen?

chefry1983

Avatar

3D of IMAX 3D is nog gaaf bij sommige films. Maar 4D. Bij de Pathé bioscoop bij mij in de buurt is dit systeem er nog niet maar ik heb er geen zin in.
In een pretpark is het leuk voor maximaal 20 minuten. Maar een film van 2,5 uur?

Pepernoot

Avatar

Beter bouwen ze eerst een IMAX zaal in het noorden!

TheDoc

Avatar

Ik heb tijdens de zomervakantie voor de eerste keer een 4DX zaal binnengestapt in Londen met Skyscraper (The Rock) als afspelende film.

Best wel een leuke ervaring.

Brein8998

Avatar

Ze kunnen beter meer IMAX en dolby cinema zalen bouwen

benjamin

Avatar

Zou het wel eens willen doen om het eens meegemaakt te hebben, maar verder voelt het meer een soort attractie dan iets dat een nieuwe standaard moet worden.

Decepticon

Avatar

Meer 4DX zalen dan Imax zalen? Dat is een foute ontwikkeling.
Maar gelukkig is het exclusief Pathé, dus heb ik er bij Kinepolis geen last van.

Maar ik deel Darthmar zijn mening, als dit echt de overhand gaat nemen met de jaren, dan zet ik ook geen voet meer in de bioscoop.
Ultieme ervaring is het iig niet, zoals hier boven gezegd, leuk voor 20 minuten in een pretpark, maar niet voor 2 uur in de bios.
Ik heb 2x Shrek 4DX gezien, in Universal Studios Orlando en in Moviepark Germany, maar na 20 minuten heb je het wel gehad hoor.

ThomasOMalley

Avatar

Niets voor mij, maar wel een leuke ontwikkeling voor de kids.

Henk71

Avatar

zorg er maar een keer voor dat er een IMAX hier in het noorden komt

Spider-fan

Avatar

Het lijkt me al gauw eerder irritant worden, dan leuk. Vooral bewegende stoelen lijkt me irritant.

Maar hoe zit het met die weer-simulaties? Je wordt echt nat dus?

Decepticon

Avatar

Die bewegende stoelen ben je na 20 minuten echt wel zat hoor Spider-fan. Je wordt helemaal door elkaar geschud.
Met regen wordt je idd echt nat, maar niet doorweekt hoor, meer hetzelfde als iemand je bespuit met zo'n spuitflacon, zo'n nevel effect.

Dat krijg je ook als er als het ware de zaal in gespuugd wordt, dat had ik in Orlando bij Honey I Shrunk The Audience. Dan is de film alsof de zaal in een schoenendoos zit in een laboratorium, dat is een leuke attractie. Zodra de slangen ontsnapten, leek het op gegeven moment dat ze onder de stoelen door kronkelen, dan wordt er lucht achterin je kuiten geblazen met luchtpistolen die onder de stoelen zitten.

Havoc

Avatar

Heb The Last Jedi zo gezien. Vond het echt enorm veel toevoegen aan de ervaring. Wanneer je met een X-Wing mee beweegt tijdens actiescenes... ja.. heel tof!

Kamajiisama

Avatar

Zolang de aanbod er nog is pak ik gewoon een 2D ochtenvoorstelling voor een prikkie .

Spider-fan

Avatar

Bedankt, Decepticon. Denk niet dat ik het ooit zal doen. Hoewel, wat zouden ze doen bij een sexfilm? Gaan de stoelen op en neer zeker en wat spuiten ze dan de zaal in?

nieuwslaatste nieuws

meest populair