Oscars gaan ook door bij Irak-oorlog

De Oscar-prijsuitreiking op 23 maart in Los Angeles gaat ook door als er tegelijkertijd bommen op Bagdad vallen. Dat maakte de organisatie van het Hollywood-spektakel duidelijk, meldde het Amerikaanse showblad Daily Variety dinsdag.

,,The show will go on'', stelde hoofdproducent Gil Cates tijdens de traditionele feestlunch met de genomineerde sterren. Als er tijdens de live-uitzending van de 75e prijsuitreiking belangrijke ontwikkelingen aan het oorlogsfront plaatsvinden, zullen die als tekst op het scherm worden getoond.

Personen die met een Oscar zijn onderscheiden, moeten hun dankwoord tot 45 seconden beperken. De organisatie wil verder dat de winnaars niet meer een eindeloze rij namen noemen.

Als een spreker een lijst uit zijn zak trekt en een reeks namen begint voor te lezen, wordt hij afgekapt. ,,Het orkest begint te spelen en het is met je gedaan'', dreigde producent Cates. Hij hoopt op die manier te bereiken dat de show niet langer dan vier uur duurt.

Ook de afgelopen jaren waren winnaars gewaarschuwd hun speech te beperken. Waarnemers sluiten niet uit dat de vrees van de organisatie voor kritische opmerkingen aan het adres van president Bush voor zijn Irak-politiek een rol speelt bij de aangekondigde maatregelen dit jaar. Cates bestempelde het dankwoord als het deel van de show dat de organisatie niet onder controle heeft.



NieuwsFilm

meest populair