Algemeen

Christopher Nolan ziet zijn films liever niet op TV

Hij wil een Reference mode.

door Bram de Groot om 09:13 in Algemeen
Enkele jaren geleden was er nog een enorm verschil tussen LCD en plasma. De meer kritische kijkers kozen al snel voor een plasmascherm, aangezien deze veel warmere, meer filmische beelden kan laten zien. Tegenwoordig zijn plasmaschermen uit de mode en vullen de grote OLED-schermen het gat op. Filmmaker Christopher Nolan (The Dark Knight, Dunkirk) gelooft het allemaal wel. Hij vindt zijn films op het kleine formaat er sowieso niet goed uitzien.

Het grootste probleem ligt niet bij het formaat, maar bij een technische instelling van televisies. Die instelling heet "motion smoothing", iets dat ervoor zorgt dat onscherpte in beelden op High Definition-schermen wordt voorkomen. Dit wordt doorgaans het "soap opera effect" genoemd. Het beeld wordt er scherper van; vooral handig bij sport-uitzendingen. Het grote nadeel voor bioscoopfilms is dat daarmee ook de bedoelde filmische vertoning wordt voorkomen.

En daar heeft Nolan problemen mee. Samen met collega Paul Thomas Anderson (Phantom Thread) heeft hij een klacht neergelegd bij de producenten van televisies. Met steun van andere regisseurs hopen de heren een "reference mode" te krijgen op televisies zodat de films op de juiste wijze bekeken kunnen worden.

Welke ervaring heb jij met bovenstaande? Of voldoet jouw plasma, LCD, LED, OLED of QLED?

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

horizon

Avatar

Wat een sufferd.

Die optie (en andere beeldvernaggelende opties) kun je gewoon uitzetten.

En OLED is tof. Dat contrast omdat zwart echt zwart is geeft meerwaarde.

Master Of Films

Avatar

Ik zag ooit een LG 1080p OLED naast een LG UHD LED naast elkaar. Duidelijke voorkeur voor mij was de OLED, ondanks de UHD HDR beeldmateriaal wat op de LED TV afspeelde. Hier blijkt dat UHD toch geen ruk uitmaakt als je geen goeie TV hebt.

Syberious

Avatar

Veel mensen die hier niet zo veel verstand van hebben zetten dit soort functies vaak gewoon aan omdat het eruit ziet als een positieve toevoeging.

Rich Art

Avatar

Bleergh... snap wel wat hij bedoelt. Beeld ziet er dan echt niet uit... Maar goed, simpelweg het knopje omzetten en het is gepiept. Maarja, moeten mensen dat wel doen natuurlijk...

McGraig

Avatar

Een beetje overdreven geneuzel. Het is al tientallen jaren zo dat je als filmmaker weet dat je film maar een paar maanden in de bios te zien is en daarna alleen nog maar op tv. Vroeger met VHS was het wel ellende. Dan miste je in het 4:3 formaat bijna de helft van het beeld. Ik zocht altijd naar geimporteerde widescreen versies. Dat was een hele sport. Tegenwoordig komen films juist prima tot hun recht met surround installaties en platte breedbeeld tv's

Kamajiisama

Avatar

Kom op Nolan.., begrijp je wel maar niet zo raar doen ! Het is 2018!

Artificialis

Avatar

Televisie is nog altijd een beter platform dan Ipads en smartphones. Films kijken op computers en laptops met grote schermen kan ik mij nog voorstellen. Maar hoe mensen films op telefoons weten te volgen is mij een raadsel. Ik denk dat Christopher Nolan beter daar zijn kritiek voor kan reserveren. We hebben nou eenmaal niet allemaal een thuisbioscoop met de bijbehorende technologie waar Nolan toegang toe heeft.

SAS1982

Avatar

Een gewone Full HDTV kan de SPFX van tegenwoordig niet meer aan, Ziet er al fake uit.

Solid

Avatar

Op heel veel plaatsen staat die motion blur, smoothness shit,... Altijd standaard aan. Veel mensen snappen er geen hol van. Wij zetten natuurlijk die crap onmiddellijk uit, maar ik begrijp Nolan zijn frustratie wel degelijk...

NieuwsFilm

meest populair