Aanpak illegaal downloaden tot nu toe volledig mislukt

Althans: de plannen werken tot nu toe niet.

Dutch Filmworks kondigde enige tijd geleden aan dat het boetes ging uitdelen bij individuele downloaders. Maar dat blijkt tot nu toe niet te lukken. Afgelopen december gaf de Autoriteit Persoonsgegevens nog toestemming aan het productiehuis om IP-adressen van mensen die zijn content illegaal downloadden en die mensen via de internetproviders op te sporen.

Het Belgische Datanews meldt nu dat er nauwelijks iets gebeurd is met de toestemming. Providers als KPN en Ziggo stellen nog geen dataverzoeken te hebben ontvangen van Dutch Filmworks. Dat terwijl het een jaar geleden het Duitse bedrijf Excipion inschakelde om Nederlandse IP-adressen van illegale downloaders te verzamelen.

Er kwam toen veel kritiek op de plannen, maar daar trok het bedrijf zich niet zoveel van aan. Dat terwijl Bits of Freedom bijvoorbeeld opmerkte dat iemand die sporadisch een film downloadt, niet zo hard gestraft zou moeten worden als een persoon die films uploadt. Voor Dutch Filmworks maakte dat niet zo heel veel uit, iemand die downloadt is immers strafbaar bezig.

Internetproviders meldden dat als Dutch Filmworks gegevens over individuele internetters wilde hebben, het bedrijf die dan zou moeten opvragen via de rechter. Dat soort verzoek is dus nog niet ingediend.



NieuwsFilm

meest populair