Algemeen

Aanpak illegaal downloaden tot nu toe volledig mislukt

Althans: de plannen werken tot nu toe niet.

door Jim Pedd om 13:28 in Algemeen
Dutch Filmworks kondigde enige tijd geleden aan dat het boetes ging uitdelen bij individuele downloaders. Maar dat blijkt tot nu toe niet te lukken. Afgelopen december gaf de Autoriteit Persoonsgegevens nog toestemming aan het productiehuis om IP-adressen van mensen die zijn content illegaal downloadden en die mensen via de internetproviders op te sporen.

Het Belgische Datanews meldt nu dat er nauwelijks iets gebeurd is met de toestemming. Providers als KPN en Ziggo stellen nog geen dataverzoeken te hebben ontvangen van Dutch Filmworks. Dat terwijl het een jaar geleden het Duitse bedrijf Excipion inschakelde om Nederlandse IP-adressen van illegale downloaders te verzamelen.

Er kwam toen veel kritiek op de plannen, maar daar trok het bedrijf zich niet zoveel van aan. Dat terwijl Bits of Freedom bijvoorbeeld opmerkte dat iemand die sporadisch een film downloadt, niet zo hard gestraft zou moeten worden als een persoon die films uploadt. Voor Dutch Filmworks maakte dat niet zo heel veel uit, iemand die downloadt is immers strafbaar bezig.

Internetproviders meldden dat als Dutch Filmworks gegevens over individuele internetters wilde hebben, het bedrijf die dan zou moeten opvragen via de rechter. Dat soort verzoek is dus nog niet ingediend.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Ik doe het ook af en toe, ondanks een abonnement op Netflix en Telenet Play More. Vooral als het gaat om films die net uit zijn op dvd en ik jammer genoeg niet in de cinema kon zien. Ik ben wel zo vriendelijk op de uiteindelijke dvd te kopen als hij afgeprijsd is. 20€ tot 25€ vind ik net teveel van het goeie. Tja, het mag niet maar het is wel verleidelijk.

Frietgezicht

Avatar

Even op die manier Antman and the Wasp bekeken afgelopen weekend. Gelukkig maar dat ik daar geen geld aan kwijt ben.

Rutherford

Avatar

Friet, vond je die dan slecht? Ik vond em best wel oke. Antman speelde wel tweede viool in zijn eigen film. Voor de rest vond ik de film een voldoende. Een zesje zoals we zeggen. Niet de beste maar ook niet de minste van de Hope.

Master Of Films

Avatar

Wie wil er nou films van Dutch Film Works downloaden? De meeste films van hun toch Nederlandse film. Bij de Amerikaanse films ben je beter uit bij Lionsgate oid. Volgens mij (hou daar mij niet aan vast) zijn er genoeg films van Dutch Film Works bij RTL Videoland.

Frietgezicht

Avatar

@ Ruth, hij was vermakelijk. Ant-Man idd bijna de komische sidekick naast Waspie en dat was raar. Ik vond die echte sidekicks en die politieagent ook te flauw en Pheiffer die na zoveel jaren uit die ‘zone’ komt zonder enige uitleg wat en hoe ze daar overleeft heeft en totaal geen ‘emotionele’ schade heeft blijkbaar ook apart. En dat ze die Ghost die totaal niet dreigend was even herstelde met dr handen was wel erg simpel gedaan zonder uitleg. En die badguys dan, Walter Goggins verdiend beter...


Gratis te doen maar op Netflix staat die pas over een paar maanden.

Daanminator

Avatar

Ik downloade nog weleens Aziatische films die hier niet in trek zijn maar die uploaders waarvan ik het haalde zijn niet meer dus gestopt.

Hopelijk komt er een soort van Netflix maar dan puur op films gericht, niet op vooral series.

Novarellum

Avatar

Mooi zo.
Telenet play more? Nooit van gehoord, de moeite waard?

SunChaser

Avatar

over een paar jaar zijn er 80 streamingdiensten en download iedereen weer

bioshock300

Avatar

Gewoon bang makerij is het

Rob

Avatar

Downloaden heeft 0,0 invloed op omzetverlies. In bepaalde gevallen heeft het zelfs een kleine meetbare positieve werking op meer omzet van entertainmentproducten.

soprano077

Avatar

frietgezicht, je hebt gelijk wat een kutfilm was dat zeg

Sparrow_LW

Avatar

Dit achtervolgen van de individuele downloader is toch ook niet praktisch. De filmindustrie moet zorgen voor goede betaalbare alternatieven zoals een Netflix, dan wordt het downloaden een stuk minder, maar als we straks weer tig-tallen verschillende streamingsdiensten krijgen dan vervalt men toch weer in downloaden... en zolang er nog honderden miljoenen winst wordt gemaakt op een film vraag ik me af hoeveel impact downloaden echt heeft... het grootste gross van de mensen heeft geen idee hoe ze zouden moeten downloaden....

Rutherford

Avatar

@ Novarellum, enkel in België te krijgen. Digitale tv met een soort van film- en seriesaanbod. Staan wel nieuwere films op dan Netflix, maar ook veel zoutloze films hoor, dus verwacht niet het beste van het beste. Ik deel dat abonnement trouwens met mijn broer en vader, is wel vrij duur als je dat niet doet (25€).

Civilian Supreme

Avatar

Een aantal films en series die ik interessant vind kan ik nergens kijken dus die download ik. Ook b films als The Meg of Rampage download ik, die zijn het betalen niet waard.
Mocht er een goede aanbieder komen buiten Netflix zal ik die nemen en minder gaan downloaden, ik heb Netflix maar die heeft een zeer mager aanbod.

chefry1983

Avatar

Ik moet Sunchaser gelijk leven.
Maar ik download niet meer sinds ik Netflix hebt.

centr1no

Avatar

Rob "Downloaden heeft 0,0 invloed op omzetverlies. In bepaalde gevallen heeft het zelfs een kleine meetbare positieve werking op meer omzet van entertainmentproducten."

Sparrow_LW "en zolang er nog honderden miljoenen winst wordt gemaakt op een film vraag ik me af hoeveel impact downloaden echt heeft."

Als je alles op een grote hoop gooit wordt er meer geld verdient op films dan ooit.
Maar die winst gaat bijna alleen maar naar de grote studio's en distributeurs.
Waar vroeger de kleinere films of de films die het in de bios wat minder deden nog behoorlijk wat op konden leveren in de DVD-verhuur en verkoop is daar nu een groot zwart gat waar kleine regionale distributeurs als Dutch Filmworks in zitten.
De diensten zoals Netflix die in dat gat zijn gaan zitten doen het goed maar hebben nog te veel last van de ouderwetse regeltjes van rechten.
Om maar even het voorbeeld van Ant Man & The Wasp aan te halen; in Nederland op DVD ergens eind November en in de UK zelfs pas op 3 December. En in de US al vanaf 2 Oktober.
Als de dikkoppen van de studios en distributiemaatschappijen niet snappen dat je daarmee illegale verspreiding niet bepaald tegengaat dan kan ik er geen medelijden mee hebben dat ze daar geld mislopen.
Geef mensen wat ze willen hebben, wanneer ze het willen hebben en ze zullen er voor betalen.

Master Of Films

Avatar

centr1no "De diensten zoals Netflix die in dat gat zijn gaan zitten doen het goed maar hebben nog te veel last van de ouderwetse regeltjes van rechten."
Precies. Het wordt alleen maar erger als Disney en Warner hun eigen IP's weghalen bij Netflix voor hun eigen (exclusive) streamingsdiensten.

NieuwsFilm

meest populair