Celebrity

Waarom Jet Li de rol van Seraph in de 'Matrix'-vervolgen afsloeg

Het heeft te maken met het digitale tijdperk...

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
De Matrix-reeks van de Wachowski's had er heel anders uit kunnen zien, dat is inmiddels wel bekend. Neo had belichaamd kunnen worden door Will Smith of Nicolas Cage, Trinity door Sandra Bullock of Janet Jackson en voor de wijze Morpheus hadden de filmmakers zowel Gary Oldman als Samuel L. Jackson in gedachten. Ook voor de wat kleinere rol van Seraph - die in de Matrix als beschermer van het Orakel fungeert - wilden ze eigenlijk iemand anders hebben. Namelijk de Chinese Jet Li.

Oorspronkelijk was Michelle Yeoh een grote kanshebber, maar die kon niet vanwege haar schema. De inmiddels 55-jarige Li had wel tijd. Toch besloot hij de rol die in The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions voorkwam af te slaan vanwege iets heel belangrijks: het alsmaar toenemen van digitale technologie in de filmindustrie. Dat legde Li pas geleden uit in een interview.

"Het was commercieel gezien echt een worsteling. Ik realiseerde mij dat de Amerikanen wilden dat ik drie maanden zou filmen, maar in totaal negen maanden bij de crew zou blijven. In die zes overige maanden wilden ze dat ik al mijn bewegingen zou opnemen en kopiëren naar een digitale bibliotheek. Tegen het eind van de opnames zouden zij de rechten van mijn bewegingen bezitten."

Met de vooruitgang van de digitale effecten zou men gemakkelijk beroep kunnen doen op Li's vechtstijl - via de computer zijn handelingen toepassen, maar dan met het gezicht van een ander erop. Li gaat verder: "Ik dacht: 'Mijn hele leven ben ik aan het trainen. En wij vechtsporters kunnen alleen maar ouder worden. En toch zouden ze voor altijd mijn bewegingen als een intellectuele eigendom kunnen behouden.' Dus ik zei dat ik dat niet kon doen."

Uiteindelijk is Seraph door de Taiwanese acteur Collin Chou neergezet. Overigens is dit niet de eerste keer dat Li zich uit over het afslaan van de rol. Toen hij in 2002 reclame maakte voor The One vertelde hij aan BBC dat hij The Matrix al erg succesvol vond en noemde daarnaast de Wachowski's goede vrienden van hem. Volgens de acteur ging het destijds enkel om een rolletje in The Matrix Revolutions. Het leek hem onnodig om daarin te spelen, omdat de film al succesvol zou uitpakken. "Dus waarom hebben ze Jet Li dan nodig? We willen niet één actiefilm zien met iedereen erin," zei hij.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Artificialis

Avatar

Een prachtige trilogie. Het 2e en 3e deel zijn filosofisch natuurlijk wat minder interessant dan het origineel, maar de concepten, personages en actiescènes bleven een spektakel om naar te kijken. Heerlijke muziek ook.

Jet Li is een matige acteur die geen enkele bijdrage aan de films zou hebben geleverd. Collin Chou was een prima Seraph. Jet Li's argument dat hij zijn ''bewegingen'' niet digitaal aan een studio wilde afstaan is echt het domste flutargument ooit.

Sunspot

Avatar

1 en 2 waren goed, maar deel 3 was echt teleurstellend.

nieuwslaatste nieuws

meest populair