Lady Gaga pleit voor betere geestelijke gezondheidszorg voor artiesten

"Een hele generatie aan getalenteerde jonge mensen gaat anders verloren."

Eerder deze week heeft Lady Gaga (A Star Is Born, American Horror Story: Hotel) een krachtige speech gegeven over psychische problemen tijdens een awarduitreiking van vakbond SAG-AFTRA in Hollywood. "Ik ben zelf ook depressief geweest en wil voorkomen dat anderen hetzelfde meemaken", aldus Gaga.

Lady Gaga (32) pleit voor betere geestelijke gezondheidszorg in de entertainmentindustrie. De Amerikaanse zangeres en actrice hield daarvoor een uitgebreid betoog tijdens een evenement van acteursvakbond SAG-AFTRA. "Er is een globale crisis op het gebied van geestelijke gezondheidsproblemen, omdat we niet open kunnen of willen zijn over dat thema", zegt Gaga in haar speech. "Een hele generatie aan jonge mensen gaat zo verloren".

Suïcidale gedachten
Tijdens haar betoog gaat Gaga ook in op haar eigen problemen. "Ik kreeg een depressie omdat ik altijd ja zei tegen aanbiedingen en niet wist dat ik ook een alternatieve keuze had", vertelt ze. Haar mentale klachten leidden onder meer tot fysieke pijn en suïcidale gedachten. "Ik had eerder hulp moeten zoeken", concludeert ze. "Was er maar een systeem geweest dat mij had kunnen beschermen tegen mezelf en al die giftige werkomgevingen en dubieuze mensen om me heen".

Tijd voor actie
De Born This Way-zangeres vertelt dat ze soms werd uitgeschakeld door haar depressie en niet meer kon werken. Daarom wil ze dat er meer aandacht komt voor het geestelijk welzijn van artiesten. "Ik wil dat niet meer meemaken en voorkomen dat anderen dit overkomt", zegt ze tegen de vakbondsleden in de zaal. Gaga hoopt dat er snel iets voor vakbondsleden op poten wordt gezet. Ze belooft tevens een dergelijk initiatief mee te financieren.



NieuwsFilm

meest populair