Nederlandse directie Pathé voor miljoenen opgelicht

Nederlandse directie Pathé voor miljoenen opgelicht

Fraudeurs gingen slim te werk.

Vorige week bleek uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank dat de Nederlandse directie van bioscoopketen Pathé het slachtoffer werd van fraudeurs. Er is door de fraudeurs meer dan 19 miljoen euro buitgemaakt. De fraudeurs stuurden mails die zogenaamd vanaf het hoofdkantoor van de bioscoopketen kwamen.

De directie van de Nederlandse tak van Pathé ontving op 8 maart een mail die zogenaamd van het hoofdkantoor kwam. Het verzoek was om 800.000 euro over te boeken, zodat een overname in Dubai kon plaatsvinden. De directie had hier twijfels bij, maar ging akkoord. Er volgden meerdere verzoeken en overboekingen.

De fraudeurs stelden dat ze het geld op korte termijn zouden terugboeken, maar dat gebeurde natuurlijk niet. Pas toen de twee directieleden navraag deden bij het Franse hoofdkantoor van Pathé, kwamen ze erachter dat er fraudeurs aan het werk waren. In totaal hadden die 19,2 miljoen euro buitgemaakt.

De Nederlandse directieleden werden in het voorjaar op non-actief gesteld door de Franse directie van Pathé. De financieel directeur ging nog in hoger beroep en kreeg van de rechter gelijk; hij moet tot 1 december 2018 doorbetaald krijgen. Wel heeft de persoon in kwestie verwijtbaar gehandeld. De twee directielden zijn volgens de Nederlandse rechter niet bij de fraude betrokken.



NieuwsFilm

meest populair