Oscars: tóch 'Beste populaire film' én nominatie 'Black Panther' gegarandeerd?

Oscars: tóch 'Beste populaire film' én nominatie 'Black Panther' gegarandeerd?

Alles om de kijkcijfers van de Oscars weer op te kunnen krikken!

De kijkcijfers van de jaarlijkse Oscaruitreiking dalen al jaren. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences probeert er dan ook alles aan te doen om het publiek weer warm te laten lopen voor de show. Deze zomer kwam er felle kritiek van zowel fans als de industrie op de nieuw aangekondigde categorie 'Beste populaire film'. Het bestuur besloot daarop die prijs meteen weer van tafel te vegen. Toch is het plan niet helemaal dood, zo blijkt nu.

Ondanks alle kritiek op de eerder dit jaar gepresenteerde categorie 'Beste populaire film' blijft voorzitter John Bailey van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences spelen met de gedachte om bekendere titels meer te betrekken bij de jaarlijkse Oscaruitreiking. In een speech die hij gaf tijdens een filmfestival bevestigde Bailey dat het idee niet volledig is afgeschoten. "Voor nu is het van tafel, maar het plan is niet volledig dood en hebben we nog steeds interesse", vertelt hij.

Kanshebber: Black Panther
Het bestuur van de Academy vermoedt dat de dalende kijkcijfers mede worden veroorzaakt doordat de films die nu genomineerd worden vaak relatief onbekend zijn voor het grotere publiek. Toch verwacht Bailey dat er dit jaar al een breder spectrum aan films genomineerd zal gaan worden, waaronder blockbuster Black Panther. "Het wordt interessant om te zien hoe dat precies gaat uitpakken", zegt hij over de kansen van die film. "Het kan ons misschien een goed beeld geven over de benodigde aanpak van de toekomstige shows", aldus Bailey.

Beste stuntman- en vrouw
Tevens vinden veel fans en vakmensen dat de stuntmannen en -vrouwen uit de filmindustrie ook meer erkenning verdienen voor hun dikwijls gevaarlijke werk. Daarom wordt er al jaren gepleit voor een nieuwe categorie speciaal voor stuntmensen. Daarover zei Bailey het volgende: "Er zijn wel meer vakgebieden die graag een eigen Oscar-categorie willen. Daar voeren we constant discussies over". Toch lijkt de kans klein dat deze categorie er snel gaat komen. "De tendens is op dit moment juist om de boel te verkleinen, maar dat staat niet vast".

NieuwsFilm

meest populair