Oscarwinnende scenarist William Goldman overleden

Oscarwinnende scenarist William Goldman overleden

Goldman, verantwoordelijk voor de scripts van o.a. The Princess Bride, A Bridge Too Far, Misery en Butch Cassidy and the Sundance Kid, is 87 jaar oud geworden.

De legendarische William Goldman, een van de beste scenaristen die Hollywood ooit heeft gekend, is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Manhattan. Hij werd omringd door familie en vrienden op het moment van overlijden.

Goldman begon ooit als schrijver van boeken, maar schakelde in 1965 over naar de filmwereld met het script van Masquerade. Daarna was hij verantwoordelijk voor de scenario's voor enkele van de meest geliefde films van de 20e eeuw, zoals The Princess Bride, A Bridge Too Far, Butch Cassidy and the Sundance Kid en Misery. Hij poetste ook voor tientallen films de scripts op. Denk aan bijvoorbeeld de scenario's van films als A Few Good Men en Indecent Proposal. Goldman won voor zijn werk twee Oscars; een voor Butch Cassidy and the Sundance Kid en een voor de presidentiele thriller All the President's Men.

Zijn boek Adventures in The Screen Trade uit 1989 is daarnaast een handboek gebleken voor eenieder die ook een filmscenario wil schrijven.



NieuwsFilm

meest populair