Raad voor Cultuur: er moet één Nederlandse VOD-dienst komen

Raad voor Cultuur: er moet één Nederlandse VOD-dienst komen

De Raad voor Cultuur vreest voor de concurrentie van de grotere internationale spelers.

De Raad voor Cultuur heeft in een recent advies aan de regering gepleit voor de oprichting van één gezamenlijk VOD-platform (video on demand) van alle Nederlandse contentaanbieders. De verschillende partijen zouden hun krachten moeten bundelen om weerstand te kunnen bieden aan de hevige concurrentie van internationale spelers als Netflix en Amazon.

De Raad voor Cultuur beklaagt zich over het feit dat steeds meer marktpartijen, zoals de publieke en commerciële omroepen, bioscoopketens en telecomaanbieders, eigen platformen ontwikkelen. Daardoor zou het aanbod in Nederland steeds meer versplinteren, zo meent de Raad. Om die reden pleit het adviesorgaan voor één Nederlands VOD-platform. Momenteel werken NPO, RTL en Talpa met hun gezamenlijke platform NLziet al samen in zo'n verband.

Medialandschap van de toekomst
In haar adviesrapport 'Zicht op zoveel meer' beschreef de Raad voor Cultuur al eerder haar toekomstvisie voor het Nederlandse medialandschap. Door allerlei technologische ontwikkelingen is dat landschap de afgelopen jaren flink veranderd en zijn er steeds meer streamingdiensten gekomen. De Raad vindt het positief dat burgers steeds meer te kiezen hebben, maar hekelt het feit dat burgers steeds meer abonnementen moeten afsluiten om een volledig aanbod te kunnen krijgen.

Exclusieve rechten en toekomstmuziek
Zo heeft Ziggo bijvoorbeeld de rechten over de hitserie Game of Thrones en zijn andere programma's weer exclusief bij andere partijen te zien. Deze versplintering maakt het tv- en video-kijken voor consumenten behoorlijk duur. Toch lijkt het voor nu niet aannemelijk dat commerciële partijen als Videoland gehoor gaan geven aan de oproep van de Raad om één centraal video on demand-platform te realiseren. Zij streven immers naar een groter marktaandeel en winst.

Over de Raad voor Cultuur
De Raad voor Cultuur is een onafhankelijk wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media.

NieuwsFilm

meest populair