Legendarische Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci (77) overleden na lang ziektebed

De Oscarwinnende regisseur is niet meer onder ons.

De Italiaanse filmmaker en schrijver Bernardo Bertolucci (The Last Emperor, Last Tango in Paris) is vanmorgen op 77-jarige leeftijd komen te overlijden. Hij leed al geruime tijd aan kanker. Hoewel Bertolucci vele prachtige titels op zijn naam heeft staan, had hij ook een duistere kant en was zijn regiestijl dikwijls controversieel.

Italiaanse media hebben eerder vandaag het nieuws naar buiten gebracht dat filmregisseur Bernardo Bertolucci is overleden na een lang ziektebed. Bertolucci overleed vanmorgen in zijn eigen huis in Rome, Italië, in het bijzijn van familie. Gedurende zijn lange carrière heeft hij een imposant oeuvre opgebouwd en won hij vele belangrijke filmprijzen. Zo won hij met The Last Emperor (1987) een Oscar voor zowel zijn regie- zijn schrijfwerk.

Controverse
De Italiaan heeft in zijn leven vaak voor de nodige opschudding gezorgd. In de jaren zeventig zorgden de expliciete seksscènes in zijn film Last Tango in Paris (1972) nogal voor wat ophef. Later bleek dat Bertolucci en zijn hoofdrolspeler Marlon Brando onderling voor een verkrachtingsscène hadden afgesproken om actrice Maria Schneider daadwerkelijk aan te randen. Daarbij werd boter als glijmiddel gebruikt.

Verdediging en respect
In het Nederlandse televisieprogramma College Tour verdedigde Bertolucci zich door te stellen dat hij zo een 'echte reactie' van Schneider hoopte te krijgen. Vanavond wordt die veelbesproken aflevering opnieuw uitgezonden. Na dit nieuws verloor Bertolucci het respect van veel van zijn Hollywoodcollega's, maar bijzonder en spraakmakend was hij zeker.

NieuwsFilm

meest populair