Celebrity

Films thuis bekijken met beter beeld? Tom Cruise legt uit hoe!

Maak onmiddellijk een eind aan het soap opera effect!

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Met het uitkomen van Mission: Impossible - Fallout op dvd en blu-ray willen hoofdrolspeler Tom Cruise en regisseur Christopher McQuarrie ervoor zorgen dat de kijkers thuis het beste uit hun filmervaring halen. Het tweetal denkt daarvoor de juiste oplossing te hebben: zet op je televisie de optie motion smoothing of motion interpolation uit.

Voor films wordt dit ook wel het soap opera-effect genoemd. Moderne televisies hebben deze digitale functie toegevoegd om wazige beelden tegen te gaan die in soepel lopende programma's en sportuitzendingen voorkomen. Omdat films dikwijls gebruikmaken van 24 beelden per seconde, loopt dit niet helemaal netjes op televisies met de eerdergenoemde functie aan. Er worden dan kunstmatige beelden toegevoegd om motion blur tegen te gaan. Dit is helemaal niet nodig.


Via een korte video op Twitter onthullen Cruise en McQuarrie dat films hierdoor lelijker ogen en hun filmische uitstraling kwijtraken. De regisseur legt uit: "Als je een moderne HD-televisie bezit, dan is er een goede kans dat je films niet kijkt zoals filmmakers het willen. De mogelijkheid om dat recht te zetten is niet erg makkelijk." Het blijkt dat de HD-televisies standaard uit de fabriek komen met de functie aan.

De heren kunnen ons niet helemaal uit de brand helpen: we zullen zelf actie moeten ondernemen. Omdat televisies door verschillende ondernemingen geproduceerd worden, is het zoeken naar de digitale functie enigszins lastig. Zo noemt LG hun onderdeel TruMotion, wordt die van Sony MotionFlow genoemd, maakt Samsung gebruik van Auto Motion Plus en draait Phillips filmkijkers gek met Perfect Natural Motion.

De functie uitzetten of in ieder geval aanpassen moet je uiteraard doen via het menu van je televisie. Omdat niet iedereen weet waar ze precies naar moeten zoeken, stellen Cruise en McQuarrie voor dat je het op internet opspoort met de simpele tekst "turn off motion smoothing" en daarachter het merk van je televisietoestel.

Regisseurs uit Hollywood hebben het al jaren over de digitale functie en bijster positief klinkt het allemaal niet. James Gunn, Christopher Nolan, Paul Thomas Anderson, Edgar Wright, Ben Stiller, Christopher Miller en Rian Johnson hebben er allen een hekel aan. Laatstgenoemde regisseur van Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi liet eind 2017 weten: "Je wilt dat films eruitzien als vloeibare diarree? Goed. Maar het moet een keuze zijn die je maakt, niet een hoepel waar je per se door moet springen om het ongedaan te maken."

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Brein8998

Avatar

Al lang al gefikst dit! Kan niet wachten tot Fallout door de brievenbus komt

ThysRomani

Avatar

Hahahahahahahhaha! "Perfect Natural Motion". Om het vervolgens uit te zetten, voor beter beeld.

Smiley face

nieuwslaatste nieuws

meest populair