'The Fresh Prince of Bel-Air'-komiek klaagt videospel 'Fortnite' aan

'The Fresh Prince of Bel-Air'-komiek klaagt videospel 'Fortnite' aan

Alfonso Ribeiro (Carlton) is niet blij dat zijn maffe dans gejat is!

The Fresh Prince of Bel-Air-acteur Alfonso Ribeiro is op oorlogspad. De 47-jarige Amerikaanse komiek was in de jaren 90 zes seizoenen lang te zien als Will Smith's neef Carlton Banks. Meerdere keren in de sitcom kwam het voor dat Ribeiro een maffe dansbeweging uitvoerde. Deze is door het populaire videospel Fortnite opgenomen en dat vindt de acteur maar niets.

Ribeiro klaagt nu de makers van het spel aan, Epic Games, maar ook de mensen achter de basketbalreeks NBA 2K. Ook zij zouden Ribeiro's "signatuur" gebruiken. Zo meldt de advocaat van de komiek: "Het is algemeen erkend dat dhr. Ribeiro's evenbeeld en intellectuele eigendom door Epic Games misbruikt is in het meest populaire videospel op de wereld, 'Fortnite.'"


Verder kaart de rechtskundige aan dat beide ondernemingen geen toestemming hebben gevraagd, laat staan Ribeiro gecompenseerd te hebben. Omdat er geen schot in de zaak komt trachten ze via de rechtbank te krijgen wat hen toebehoort. Tot die tijd eisen ze dat Epic Games de dans uit Fortnite haalt. De acteur beweert overigens nog bezig te zijn met het deponeren van de beweging bij een notaris.

Kort na het nieuws plaatste roddelwebsite TMZ een video uit 2012 online. Daarin legt Ribeiro zelf uit dat zijn dans gebaseerd is op bewegingen van Eddie Murphy en Courteney Cox. In zijn eigen woorden zegt hij de dans in feite te hebben gestolen. Volgens de advocaat bedoelde Ribeiro het meer als een grap. "Zo denkt hij dat een blanke persoon eruitziet wanneer ze dansen. Dat beschrijft een choreografische beweging dat onder auteursrecht valt."

NieuwsFilm

meest populair