Algemeen

Stichting Brein: bezoek Pirate Bay fors gedaald sinds blokkade

De aanpak lijkt succes te hebben.

door Jim Pedd om 14:23 in Algemeen
Stichting Brein, dat het opneemt tegen onder meer piraterij op het internet, stelt dat de blokkade van The Pirate Bay in Nederland heeft geleid tot een forse daling van het bezoek van de site. Dat zou met meer dan 75 procent zijn afgenomen. De site zelf, evenals bijna 150 proxies en mirrors van de site staan op de zwarte lijst en moeten geblokkeerd worden door Nederlandse providers.

Volgens Brein heeft dit geleid tot een flinke daling van de bezoekerscijfers. Vorig jaar meldde het nog dat de bezoeken van The Pirate Bay tussen september 2017 en december 2017 met veertig procent afgenomen waren. Daarmee lijkt de aanpak van Stichting Brein, die op forse tegenstand stuitte bij providers als Ziggo en XS4ALL, te werken.

Afgelopen jaar pakte Brein volgens zijn jaaroverzicht zo'n 339 sites aan die betrokken zijn bij inbreuk op auteursrechten. Het gaat onder meer om streamers, torrentaanbieders en usenetlinks. Brein stelt verder bijna drie ton aan schikkingen en proceskosten geïnd te hebben. Daarnaast zijn vorig jaar 79 aanbieders van illegale iptv-abonnementen gestopt en heeft de stichting 17 grote uploaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal weten te stoppen.

Overigens stopte Brein de afgelopen twintig jaar meer dan 41.000 sites en servers met in totaal meer dan twee miljard links en ongeautoriseerde bestanden. Ook werden er meer dan zeventien miljoen zoekresultaten voor illegale content van het internet gehaald.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Dat Brein zichzelf niet teveel veren in de reet steekt.
Dalen van downloaden is ook vanwege Netflix, Videoland etc.
Snel, digitaal en legaal.

Devenace

Avatar

Maar de hamvraag is dus, zijn de inkomsten van Marco Borsato gestegen hierdoor??? Dat was toch een dingetje dat artiesten hieronder zouden lijden.
Ondanks dat rappertjes als lil kleine en ronnie flex en baf bakken met geld binnenhalen waren de Mocro Borsato en de Gruis Meeuwisjes slachtoffer van het illegale download volk, ik neem dan aan dat hun inkomsten flink zijn gestegen, wat ik dan weer tegenstrijdig betwijfel...

Frietgezicht

Avatar

Duh, mensen hebben andere opties zat.
Ik was druk met de poes van de buurvrouw maar vanavond ook weer kijken of er al een leuk filmpje uit is.

Tako

Avatar

Hoeveel mensen zouden nu gebruik maken van VPN?

Master Of Films

Avatar

Nou nou knap hoor van Stichting Brein, al "vergeten" ze een hoop andere zaken erbij te vermelden, die hier bij de comments ( en ook bij Tweakers ) wel vermeld staan.

SunChaser

Avatar

met een vpn kan brein t niet meer meten. en een vpn gaat gewoon via een website voor 2e pm

Guido96

Avatar

Blijft een lastige discussie. Allemaal heel leuk dat je nu ook netflix & videoland hebt, maar een fatsoenlijke cultfilm zul je daar niet aantreffen. Hetzelfde geldt voor in de winkel. Koop maar een alternatieve film in de winkel, ik hoop dat je er een vindt. Daarnaast, als je ziet wat voor een salaris al die topacteurs verdienen, daar kan gerust wel wat minder op verdient worden.

Blockbuster

Avatar

Off Topic:

Waarom staat er niks op FT over actie-blockbuster-producer Andrew Vajna die is overleden? Produceerde samen met Mario Kassar onder de naam Carolco toppers als Rambo 1, 2, 3, Total Recall, Judge Dredd, Die Hard 3, Terminator 2, 3, 4, Basic Instinct, Red Heat, enz.

Ik heb ze overigens allemaal mooi bij elkaar verzameld, al die Carolco films, toch een stukje jeugdsentiment.

Zembo

Avatar

Andrew Vajna overleden? Say whut.

tommieman

Avatar

Dit is ook weer lekker nutteloos . Idd vroeger kwam ik op piratebay en nu ga ik gewoon naar een andere site zodra ik in NL ben .......

tommieman

Avatar

.... dus dit weekend op aanraden van Frietgezicht alle seizoenen van The Wire binnen gehaald . Ik ga vanavond beginnen Friet !

LeonardoPacino

Avatar

@Ang3l:

Daar sla je nu echt de spijker op de kop. De reden dat ik nu veel minder download, is omdat er in tegenstelling tot een jaar of 10 geleden, er nu wel een legaal alternatief is om veel content te bekijken.

Piratebay heb ik nog nooit iets mee gehad en dat geldt voor de meesten die een beetje technisch onderlegd zijn.

GreenHornet

Avatar

Je hoeft site niet eens te bezoeken voor torrents

Frietgezicht

Avatar

@ Tommieman, top! Ik waarschuw alvast, de serie begint traag. Je moet veel karakters leren kennen ook. Maar ook omdat het gewoon erg realistisch is.

Enjoy!!P.S: alle seizoenen staan op videoland maar dat heb je denk ik dus niet.

P.S. 2 : Intro nooit doorspoelen. Heerlijk. Outro ook. Lekker depri. Zeker met wat er later in de serie allemaal gebeurd.

Devenace

Avatar

@Guido96, goed punt, ik heb via Bol nog wel wat dvd’s op de kop kunnen tikken die hard to find waren, en dus dvd geen blu ray of iets. En in de oude Blokker opstelling vond ik ook nog weleens een gouwe ouwe of een goede serie voor een goed prijsje in de dvd rommel bak. Met de huidige digitalisering van alles ga je tegen licentie rechten aanlopen en zal je idd niet of heel moeilijk nog je eigen unieke films kunnen tegenkomen.
Mooi voorbeeld is bijv terug te vinden in de game wereld, Batman 1989 voor de NES, al decennia in geen enkele eshop te verkrijgen en alleen via de oude manier dus of de tweedehands markt of een emulator via via, zo ook met GoldenEye64. Dus tegen dit licentie en rechten probleem gaan en lopen we zeker tegen aan.

nieuwslaatste nieuws

meest populair