Celebrity

'Een vrouw van Mixteekse afkomst mag niet meedingen naar de Oscars'

Yalitza Aparicio reageert op kritiek.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Wouter Drummen om 10:46 in Celebrity
De naam Yalitza Aparicio zal veel mensen waarschijnlijk niet veel zeggen, maar toch is de kans erg groot dat je haar hebt gezien in een van de beste films van afgelopen jaar, namelijk Roma. De 25-jarige hoofdrolspeelster wist hoge ogen te gooien in Cuarón's zwart-wit film, die wordt gezien als een van de grootste kanshebbers bij de Oscars. Het leven van Aparicio is dan ook in een keer flink veranderd; een jaar geleden was ze nog een lerares, maar nu wordt ze voor heel wat projecten gevraagd. Toch schijnt het niet allemaal even gemakkelijk te zijn...

Aparicio komt namelijk uit Oaxaca, Mexico en is van Mixteekse afkomst, een Indiaans volk. Bepaalde inheemse bevolkingen zijn het er nu niet mee eens dat Aparicio zoveel aandacht krijgt; zij geloven dat een vrouw van Mixteekse afkomst niet zou mogen meedingen naar de Oscars en dat het ook 'schandalig' is dat ze verschijnt op de covers van bekende tijdschriften zoals Vogue en Vanity Fair. Er kwamen zelfs zo veel klachten binnen dat Karla Martinez de Salas, de grote baas van Vogue Mexico, bijna besloot Aparicio niet in het blad te laten verschijnen omdat ze vreesde dat Aparicio daardoor nog alleen maar harder zou worden aangepakt. Nu bijt de jonge actrice van zich af.

''Ik schrok wel van alle negatieve berichten die ik plotsklaps ontving, maar het lukt me nu langzaam maar zeker om me hier overheen te zetten. Ik ben niet het gezicht van Mexico. Het zou ook niet moeten uitmaken waar je van houdt, waar je van komt of hoe je eruitziet; je moet gewoon weten dat je je dromen altijd kunt realiseren''.

Ook zegt Aparicio dat ze er trots op is op de voorkant te verschijnen van verschillende tijdschriften: ''Op deze manier krijgen ook de Indiaanse volken meer aandacht. Het is een oud stereotype te denken dat we, vanwege onze Indiaanse afkomst en onze huidskleur, bepaalde dingen niet mogen of kunnen doen. Het grote voordeel van alle aandacht die ik nu krijg, is dat ik zo kan laten zien dat ook wij alles kunnen doen''.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Mensen gunnen elkaar ook niets.

Frietgezicht

Avatar

Ik gun mijn schoonmoeder alles behalve zuurstof

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Frietgezicht, jou commentaren alleen zijn al een reden om hier dagelijks te komen kijken, haha :D

David Mills

Avatar

Ik heb mij er vandaag doorheen geworsteld., lange zit.... kan mij niet voorstellen dat Roma de oscar gaat winnen. Beetje overgewaardeerd

nieuwslaatste nieuws

meest populair