Algemeen

IFFR 2018 Dagtip: Stijvol spektakel in Shadow

Na Hero en House of Flying Daggers keert Zhang Yimou eindelijk weer terug met een spectaculaire historische martial arts-film.

door Kaj van Zoelen om 18:24 in Algemeen
Regie: Zhang Yimou | Cast: Deng Chao (Commander Yu/Jing), Sun Li (Madam Yu), Zheng Kai (de Koning van Pei) e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2018

Zhang Yimou werd eind jaren tachtig bekend met historische drama's als Raise the Red Lantern, maar boorde begin deze eeuw wereldwijd een nieuw publiek aan met zijn wuxia-films (Chinese historische martial arts-films) zoals Hero, House of Flying Daggers en Curse of the Golden Flower.

Wat deze films zo bijzonder maakte, naast de spectaculaire actie, waren de opvallende aankleding en kleurgebruik. Vooral Hero blonk hierin uit door elke sequentie in één monochrome kleur te draaien - waarin alle sets en kleren dus bijvoorbeeld oranje, groen of zwart zijn.

Nu keert Zhang na meer dan tien jaar terug naar het wuxia-genre met Shadow. Waarvoor hij opnieuw een opvallend, monochroom kleurenpalet hanteert. Maar na al de felle kleuren in de netgenoemde films koos hij dit keer voor een grijs, bijna zwart-wit palet, zowel in de sets en aankleding als in de cinematografie. Een stijl die geïnspireerd is door klassieke Chinese inkt-schilderingen.

Alleen het bloed kleurt nog wel rood, en hoewel dat lang op zich laat wachten, vloeit het uiteindelijk rijkelijk in de spectaculaire laatste akte. Maar ook daarvoor is het beeld altijd visueel dynamisch en worden onderhuidse spanningen op allerlei manieren uitgedrukt, zelfs in een trillende mouw op de achtergrond, tijdens de intriges aan het hof van het koningrijk van Pei ten tijde van het tijdperk van de Drie Koninkrijken (220-280). Ondertussen is het beeld van het enorme yin-yang teken in een grot onvergetelijk, een visueel motief dat later nog mooi terugkeert.

Samson Wong, de visual effects supervisor, geeft zondag om 17:00 een Masterclass in het Hilton, en hij is bij de eerste drie voorstellingen van de film aanwezig voor Q&A's.


Wanneer te zien

Zaterdag 26 januari: 19:30 - 21:52 in het Oude Luxor.
Zondag 27 januari: 20:00 - 22:22 in de Schouwburg Grote Zaal.
Dinsdag 29 januari: 29:30 - 23:27 in Cinerama 6.
Zaterdag 2 februari: 17:00 - 18:57 in de Doelen Willem Burger Zaal.2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Ik was deze film totaal vergeten. Ik ben wel fan van Zhang Yimou martial arts films. Hero is in mijn mening een meesterwerk en House of the Flying Daggers is een zeer goede film. Zijn visuele stijl is adembenemend om te zien.
Deze ga ik zeker checken!

ThEnd

Avatar

Heb m'n kaartje al gekocht. Volgens IMDb draait de film vanaf mei in de gewone bios.

nieuwslaatste nieuws

meest populair