Nieuwjaarsverwensingen 2006 [column]

[header]Vaste bezoeker JB ziet de toekomst positief in en zet zijn wensen voor het komende jaar op een rijtje...[/header]Flikker toch op met het elkaar achternalopen en steeds maar weer uitbrengen van dezelfde film. Flikker op met je formulewerk met een te groot budget maar te kleine liefde voor het vak. Flikker op met je sterrencasts die enkel spelen om de poen en een minachting hebben voor de kijker. Flikker op met films die enkel lijken te bestaan uit explosies, uitwisselbare mannelijke helden en lekkere mokkels die gered moeten worden. Flikker toch op met het casten van de zoveelste pop- of rapartiest die ook een filmster denkt te zijn. Flikker op met je gemakzuchtige prequels en sequels die een formule uitmelken tot er geen druppel levensvocht meer uit te knijpen is. Flikker op met je zoveelste platte comicbookverfilming bij gebrek een fantasie en originaliteit.

Flikker toch op met die halfbakken producties die hier in Nederland op het witte doek worden gebracht bij gebrek aan geld en creativiteit. Flikker op met die talentloze soapsterretjes die alleen maar vanwege hun standaard lekker bekkie op het witte doek mogen stuntelen omdat dit de stomgeslagen en volgevreten jeugd zou aantrekken. Flikker toch op met die Nederlandse tekstschrijvers die hun erbarmelijke taalbeheersing tentoon mogen spreiden in tenenkrommende dialogen en rammelende scenario’s. Flikker toch op met die belabberde beeld- en geluidskwaliteit die Nederlandse films zo amateuristisch doen overkomen. Flikker toch op met die producenten die denken een film voor een habbekrats te kunnen maken en dan klagen als er vervolgens geen hond komt kijken.

Opflikkeren ook met die kutjongeren die een bioscoopzaal menen te mogen gebruiken als hangplek om daar zonder respect voor de filmliefhebber luidkeels door de film te zitten schreeuwen. Flikker toch op met die gastjes die hun telefoongesprekken denken te mogen voeren en je intimideren als je beleefd om stilte vraagt. Flikker op met die bioscoopgasten die hun smerige poten in je nek leggen en een bioscoop als vuilnisbak zien waarin je ongestraft frisdrank en popcorn over vloer en stoelen mag strooien. Flikker op met al die gasten die het hardst om respect roepen maar het woord zelf niet in praktijk willen brengen.

Flikker op met die trailers waarin de mooiste scènes van de film al worden vergeven en het plot wordt verklapt. Flikker op met die luie recensenten die eigenlijk geen mening hebben te geven en hun stukje dan maar gebruiken voor het navertellen van het verhaal en het weggegeven van de clou. Flikker dan meteen ook op met die omroepsters die mij voor het zien van een film op TV menen te moeten vertellen wat ik ga zien alsof ik de verstandelijke vermogens mis het zonder die uitleg te kunnen volgen.

Flikker op met die commerciële omroepen die films slechts zien als makkelijke vulling tussen reclameblokken. Flikker op met nieuwsprogramma’s voor zwakbegaafden, die de film op de meest ongelukkige momenten, midden in sleutelscenes, op het hoogtepunt van de spanningboog, met een te luid volume, bruut onderbreken om zo zonder scrupules de artistieke integriteit van de film compleet te ruïneren. Opflikkeren mogen die omroepen die uit bezuinigingsoogpunt de ondertiteling laten uitvoeren door een dyslectische vingerplant en het liefst al voor de aftiteling een leader voor hun volgende baggerproduct er doorheen drukken. Flikker toch op met al die omroepen die geen klok kunnen kijken en hun uitzendschema slechts als een goede gok zien. Flikker helemaal op met de omroepen die de schaar zetten in films en denken te mogen bepalen wat ik wel en niet mag zien van die film op TV.

Flikker toch op met die gasten die denken alles maar te mogen downloaden zonder ervoor te willen betalen, waardoor de bioscopen leger en leger worden. Flikker toch op met die mensen die alleen maar zeiken dat de bioscoop te duur is, maar zich op de goedkope momenten ook niet laten zien. Flikker toch op met die mensen die niet buiten de geëigende paden durven te treden en enkel blockbusters willen zien, met als gevolg dat er nauwelijks nog iets goeds draait in de bioscoop. Flikker op met die zelfbenoemde intellectuele filmsnobs die alles wat uit Hollywood komt bij voorbaat al als minderwaardig bestempelen en wat uit een gesubsidieerd achterland omarmen als de ware filmkunst.

En flikker vooral op met die mensen die overal wat over te zeiken moeten hebben en niet meer normaal van een film kunnen genieten.



Meer columns vind je hier. Zelf een column schrijven? Neem contact met ons op.



NieuwsFilm

meest populair