Algemeen

Nieuwjaarsverwensingen 2006 [column]

door FilmTotaal op 03.02.2006 om 13:53 in Algemeen
[header]Vaste bezoeker JB ziet de toekomst positief in en zet zijn wensen voor het komende jaar op een rijtje...[/header]Flikker toch op met het elkaar achternalopen en steeds maar weer uitbrengen van dezelfde film. Flikker op met je formulewerk met een te groot budget maar te kleine liefde voor het vak. Flikker op met je sterrencasts die enkel spelen om de poen en een minachting hebben voor de kijker. Flikker op met films die enkel lijken te bestaan uit explosies, uitwisselbare mannelijke helden en lekkere mokkels die gered moeten worden. Flikker toch op met het casten van de zoveelste pop- of rapartiest die ook een filmster denkt te zijn. Flikker op met je gemakzuchtige prequels en sequels die een formule uitmelken tot er geen druppel levensvocht meer uit te knijpen is. Flikker op met je zoveelste platte comicbookverfilming bij gebrek een fantasie en originaliteit.

Flikker toch op met die halfbakken producties die hier in Nederland op het witte doek worden gebracht bij gebrek aan geld en creativiteit. Flikker op met die talentloze soapsterretjes die alleen maar vanwege hun standaard lekker bekkie op het witte doek mogen stuntelen omdat dit de stomgeslagen en volgevreten jeugd zou aantrekken. Flikker toch op met die Nederlandse tekstschrijvers die hun erbarmelijke taalbeheersing tentoon mogen spreiden in tenenkrommende dialogen en rammelende scenario’s. Flikker toch op met die belabberde beeld- en geluidskwaliteit die Nederlandse films zo amateuristisch doen overkomen. Flikker toch op met die producenten die denken een film voor een habbekrats te kunnen maken en dan klagen als er vervolgens geen hond komt kijken.

Opflikkeren ook met die kutjongeren die een bioscoopzaal menen te mogen gebruiken als hangplek om daar zonder respect voor de filmliefhebber luidkeels door de film te zitten schreeuwen. Flikker toch op met die gastjes die hun telefoongesprekken denken te mogen voeren en je intimideren als je beleefd om stilte vraagt. Flikker op met die bioscoopgasten die hun smerige poten in je nek leggen en een bioscoop als vuilnisbak zien waarin je ongestraft frisdrank en popcorn over vloer en stoelen mag strooien. Flikker op met al die gasten die het hardst om respect roepen maar het woord zelf niet in praktijk willen brengen.

Flikker op met die trailers waarin de mooiste scènes van de film al worden vergeven en het plot wordt verklapt. Flikker op met die luie recensenten die eigenlijk geen mening hebben te geven en hun stukje dan maar gebruiken voor het navertellen van het verhaal en het weggegeven van de clou. Flikker dan meteen ook op met die omroepsters die mij voor het zien van een film op TV menen te moeten vertellen wat ik ga zien alsof ik de verstandelijke vermogens mis het zonder die uitleg te kunnen volgen.

Flikker op met die commerciële omroepen die films slechts zien als makkelijke vulling tussen reclameblokken. Flikker op met nieuwsprogramma’s voor zwakbegaafden, die de film op de meest ongelukkige momenten, midden in sleutelscenes, op het hoogtepunt van de spanningboog, met een te luid volume, bruut onderbreken om zo zonder scrupules de artistieke integriteit van de film compleet te ruïneren. Opflikkeren mogen die omroepen die uit bezuinigingsoogpunt de ondertiteling laten uitvoeren door een dyslectische vingerplant en het liefst al voor de aftiteling een leader voor hun volgende baggerproduct er doorheen drukken. Flikker toch op met al die omroepen die geen klok kunnen kijken en hun uitzendschema slechts als een goede gok zien. Flikker helemaal op met de omroepen die de schaar zetten in films en denken te mogen bepalen wat ik wel en niet mag zien van die film op TV.

Flikker toch op met die gasten die denken alles maar te mogen downloaden zonder ervoor te willen betalen, waardoor de bioscopen leger en leger worden. Flikker toch op met die mensen die alleen maar zeiken dat de bioscoop te duur is, maar zich op de goedkope momenten ook niet laten zien. Flikker toch op met die mensen die niet buiten de geëigende paden durven te treden en enkel blockbusters willen zien, met als gevolg dat er nauwelijks nog iets goeds draait in de bioscoop. Flikker op met die zelfbenoemde intellectuele filmsnobs die alles wat uit Hollywood komt bij voorbaat al als minderwaardig bestempelen en wat uit een gesubsidieerd achterland omarmen als de ware filmkunst.

En flikker vooral op met die mensen die overal wat over te zeiken moeten hebben en niet meer normaal van een film kunnen genieten.Meer columns vind je hier. Zelf een column schrijven? Neem contact met ons op.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Deweb

Avatar

:shock:

Op sommige punten ben ik het met je eens, op andere weer totaal niet maar er is maar 1 punt waar ik het roerender dan roerend over eens met je ben:

De laatste zin! Mensen, geniet weer eens van een film zonder te snel te gaan zeiken over een pixeltje, versprekingetje of weet ik het wat voor kleins.
Film is er voor vermaak, niet meer en niet minder.

Sokolsky

Avatar

Ik vond Edward Norton toch overtuigender.

ash_

Avatar

Sokolsky "Ik vond Edward Norton toch overtuigender."
Mwoah, wat JB heeft te zeggen is in ieder geval allemaal terecht Smiley face

Il Padrino

Avatar

Subtiel is anders, maar ik kan niet zeggen dat ik het er niet mee eens ben. (nakijken, ja dubbele ontkenning klopt...)

JB T+)

Red

Avatar

BROEVA! HARO!
T+)

Ice

Avatar

Ik ben het helemaal met je eens JB! Wat jij zegt vind ik al een lange tijd, maar ik ben nooit zo goed in dingen verwoorden die in mn hoofd zitten. Jou column vat zo ongeveer mijn hele kritiek op de filmwereld, en de dingen die zich daar omheen afspelen tegenwoordig, samen.
Ik zelfs download echter ook films maar zie ze meestal eerst in de bioscoop, dat kan dus ook.

Voor de rest: CHAPEAU!

sickboy1984

Avatar

Flikker op met die zelfbenoemde intellectuele filmsnobs die alles wat uit Hollywood komt bij voorbaat al als minderwaardig bestempelen en wat uit een gesubsidieerd achterland omarmen als de ware filmkunst.

Deze vind ik echt mooi.

merijnsa

Avatar

Ben het niet eens met het laatste (bios is wel duur) Maar voor de rest, helemaal gelijk!

Lord Voldemort

Avatar

:W Prachtig!!! :W
Helemaal mee eens, behalve die zin over comicbooks verfilmingen. De Spidey films vin ik toch geweldig. Maar voor de rest... MASTERLIJKE COLUMN :W

Ice

Avatar

Sokolsky "Ik vond Edward Norton toch overtuigender."


Hehehe, ik snap um nu pas... :9

Michaell

Avatar

Helemaal mee eens. Op enkele dingen ben ik het niet helemaal volledig eens, maar dat maakt geen ruk uit. Vooral mooi en gedurft met dat 'Flikker op' aan het begin van elke zin. Echt bijna alles dat je verteld geldt ook voor mij.
''Opflikkeren ook met die kutjongeren die een bioscoopzaal menen te mogen gebruiken als hangplek om daar zonder respect voor de filmliefhebber luidkeels door de film te zitten schreeuwen.''
Prachtige column! ;)
Ik ook: Chapeau!!

Thiver

Avatar

Goeie column en zo, maar ik weet niet precies wat ik er eigenlijk van moet denken. Is het een schreeuw om aandacht voor alles wat er mis is met films en het publiek of meer een aanklacht tegen hypocrisie?

Jusjuh

Avatar

Supercolumn! MEE EENS! Dit wil ik in plaats van die BAF/BREIN rotfilmpjes. Flikker daar maar mee op! TOP! Flikker maar op met je Varkens Inc in hun stomme auto's die denken dat ze ons ook maar íets doen. Top JB. Zware dag gehad? T+):W

Jusjuh

Avatar

Thiver "Goeie column en zo, maar ik weet niet precies wat ik er eigenlijk van moet denken. Is het een schreeuw om aandacht voor alles wat er mis is met films en het publiek of meer een aanklacht tegen hypocrisie?"
Euhm, dit is een typische column waar we niks van hoeven denken. Dit is gewoon mijn/onze/de eeuwig klacht over de filmindustrie, samengavat op een prachtige manier. Top gedaan.

mistelhensz

Avatar

Natúúrlijk is iedereen het ermee eens. Wij hebben geen zeikerts op FT, er komen geen bios-bellers op FT. Hier zijn geen mensen die "hun smerige poten in je nek leggen en een bioscoop als vuilnisbak zien waarin je ongestraft frisdrank en popcorn over vloer en stoelen mag strooien."

Logisch toch dat iedereen het er roerend mee eens is ;)

Thiver

Avatar

mistelhensz "Hier zijn geen mensen die "hun smerige poten in je nek leggen en een bioscoop als vuilnisbak zien waarin je ongestraft frisdrank en popcorn over vloer en stoelen mag strooien.")"

Ik heb een hekel aan mensen die je storen tijdens het filmkijken in de bioscoop (ik ben ooit eens gestoord door een stel kinderen die tijdens de film verstoppertje aan het spelen waren; net als je denkt dat je alles hebt meegemaakt...), maar bij de laatste keer heb ik me toch enigzins schuldig gemaakt aan de dingen waar ik me zo aan erger: luid praten tijdens de film (weliswaar over de film, maar toch), grappige opmerkingen maken en constant eten en drinken, wat toch wel het nodige geluid veroorzaakt. En ja, naar afloop schaam je je daar misschien over, maar tijdens de film vind je dat toch wel een prettige manier van kijken en kan het je weinig schelen. Of, om met de woorden van Theo Maassen te spreken:

Theo Maassen "Het is heel moeilijk om naar jezelf te kijken, je bent jezelf, da's een blinde vlek, een dooie hoek. En volgens mij heeft bijna iedereen een soort mechanimse in z'n hoof waardoor je jezelf altijd oké maakt.
(...)
Maar ken je dat, dat je met de trein reist, je staat te wachten op het perron, trein stopt. Deuren gaan open, en mensen komen traag als dikke stront naar buiten, dat je denkt, Jezus, kom op, schiet op, ik moet naar binnen. Terwijl als ik IN de trein sta, en hij stopt op het perron, en die deuren gaan open, en ik zie de mensen daaar ongeduldig wachten, denk ik altijd: 'Ik stap gewoon in m'n eigen tempo uit.'"

Arthaum

Avatar

Flikker toch op met die gasten die denken alles maar te mogen downloaden zonder ervoor te willen betalen


Alleen hier ben ik het niet met je eens. Ik vind inderdaad de bioscoop te duur. 10 euro in pathe. Ik woon een kwartier van pathe arena af, en wil niet voor niets 10 euro betalen. Naar goede films ga ik wel in de bioscoop, maar als ik het niet helemaal zie zitten download ik hem. Als ie dan goed is, ga ik toch nog wel naar de bios. Maar als ie dat niet is, heb ik 10 euro uitgespaard. Lijkt misschien niet veel, maar ik ben ook maar een werkloze scholier die t druk heeft met z'n school. En per week 2-3 keer 10 euro uitgeven? Neej dank je.

hermit elephant

Avatar

Sokolsky "Ik vond Edward Norton toch overtuigender."

Maar da's alleen maar omdat je dit leest en je JB er niet bij ziet!

Hulde en respekt!

WizardOfOss

Avatar

hermit elephant "Maar da's alleen maar omdat je dit leest en je JB er niet bij ziet!

Hulde en respekt!"

Lijkt me dan dat JB daar op de volgende FT-filmdag maar eens verandering in moet brengen 8-)

lordhumangus

Avatar

Ik heb hier verder niks aan toe te voegen, uitprinten en inlijsten, helemaal mee eens.

Rarara

Avatar

Flikker toch op met dat cliche van de 'warrior woman' in aktie films en strips .Je denkt toch niet dat dit voor emantipatie is en het strijdbare in de vrouw promoot. wel?. Warrior woman: Een lekker stuk en geweld. Wat kan een man zich meer wensen?

deze miste ik nog...verder een leuk artikel, lekker op zijn hollands.

Mark

Avatar

Flikker toch allemaal op! Alleen JB niet, die is cool.

Deweb

Avatar

hermit elephant "Maar da's alleen maar omdat je dit leest en je JB er niet bij ziet!

Hulde en respekt!"


Wel, ik heb het oorspronkelijke boek van "the 25th hour" gelezen, en op papier komt het net zo indrukwekkend over.

Maar het is inderdaad een mooie tekst.

Grt. Deweb

Mellie

Avatar

Beste Collumnist,

Je maakt mij niet wijs dat het meerdere malen onderbreken van een film voor reclame of nieuws jou geheel koud laat!
Je maakt mij niet wijs dat het niveau van sommige hollywoodfilms jou niet de vraag laat stellen waarom je in godsjezusnaam toch volhardt in het kijken van die film!
Je maakt mij ook niet wijs dat jou kijk en luisterplezier niet beïnvloed wordt door irritant aanwezige bioscoopbezoekers!
En je maakt me al helemaal niet wijs dat jij nooit zeikt over films!

Wel is het zo dat als je af en toe de reacties van mensen leest, mensen alleen maar naar films kijken om er achteraf zo veel mogelijk over te kunnen zeiken! Mensen die op de avond van de premiere naar bioscoop gaan om hier als eerste te kunnen zeggen hoe erg die film wel niet zuigt (het liefst met argumenten van lik-m'n-vestje.)
Als je zegt dat die mensen op moeten flikkeren ben ik het met je eens!

jacq

Avatar

Ben het grotendeels met je eens JB, leuke Column. Maar ik hou wel van grote blockbusters. Ik hou wel van (ok sommige) bekende acteurs en actrices, die misschien minachting hebben voor de kijker, maar dat zal me een zorg zijn. Als ze maar hun werk doen, en dat is goed acteren.

nieuwslaatste nieuws

meest populair