Algemeen

Nederlanders nemen Netflix voor films, Videoland voor series

Een nieuwe ontwikkeling in streamingland.

door Jim Pedd om 06:00 in Algemeen
Het lijkt erop dat Nederlanders iets minder aan Netflix beginnen te trekken als het op series aankomt. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat meer Nederlanders naar Videoland kijken voor het serieaanbod en naar Netflix voor films. Een opvallende trend.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Bijna 39 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een Netflix-abonnement. Negen procent maakt gebruik van Videoland. Tussen die twee is iets interessants aan de hand. 55 procent maakte nog gebruik van Netflix om series te kijken, tegenover 61 procent het jaar daarvoor. Bij Videoland was een omgekeerde trend te zien: 67 procent keek daar series, tegenover 53 procent een jaar eerder.

Netflix en films
Vreemd is die beweging niet. Netflix investeert dan wel fors in het maken van series, maar heeft vorig jaar besloten ook steeds meer films te willen maken. Kijkers wisselen series vaak af met een film, en gaan daarna pas weer verder met een nieuwe serie. Netflix moet dus wel meer films maken om mensen zoveel mogelijk aan zich te binden.

Maar Netflix legt nauwelijks nadruk op Nederlandse series, waar Videoland dat juist wel doet. Kijk je naar de kijkcijfers, zie je dat producties van eigen bodem het op televisie steevast het best doen. Geen wonder dus dat mensen op Videoland meer naar series kijken dan op Netflix. Films van Netflix hebben bovendien een enorm budget en zijn daardoor ook vaak mooi en tof om naar te kijken.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

drsentertainment

Avatar

Het klopt idd voor onze situatie. We kijken geregeld meer Videoland dan Netflix. En sindskort ook naar Hayu (reality streaming service).
Kan niet zeggen dat ik het met 1 streamingdienst af kan

Master Of Films

Avatar

Ik heb geen Videoland, niet interessant genoeg voor mij. Netflix heeft imho genoeg te bieden kwa films/series. De cinema en Blu-ray's vullen de rest aan.

Over series gesproken.
https://www.serietotaal.nl/ ligt eruit.

Ang3l

Avatar

Nou, dan ben ik blijkbaar geen Nederlander.
Geen videoland, lijkt me geen bal aan. Netflix juist voor de series, niet voor de films. Aangezien de films de blockbusters zijn die ik al gezien heb, en verder redelijk B.

YadMedia

Avatar

Hmm... dus er zijn mensen in NL die Videoland abo hebben. Ok.

Maac

Avatar

Netflix wordt hier eigenlijk voornamelijk gebruikt door mijn vrouw en kinderen. Als film-en serieliefhebber kan ik gewoon echt niet vooruit met die content, ook niet in combinatie met Videoland.
Er komt jaarlijks maar een beperkt aantal films uit waarvan ik het de moeite waard vind ze in de bioscoop te gaan kijken en als ik een beetje tijdig een nieuwe film wil zien is downloaden de beste optie voor mij.

Ik betaal graag voor goede content, maar er is momenteel geen enkele combinatie van diensten die hetzelfde kunnen leveren als een torrentsite.

Master Of Films

Avatar

Maac "Ik betaal graag voor goede content, maar er is momenteel geen enkele combinatie van diensten die hetzelfde kunnen leveren als een torrentsite."
Dit moet mij sterk denken aan een Tweaker's discussie naar aanleiding van Kuik uitspraken in de "Met Nerds om Tafel" podcast

Overgens kan Ziggo van mij de pot op. Ik volg maar 2 HBO series, GoT en Westworld. Beide zijn zeer goed genoeg om Blu-Ray's hiervoor aan te schaffen. Maar ik kan mij voorstellen dat GoT ook in NL zeer gretig van het internet wordt afgehaald. Blijf het jammer vinden dat we teveel streamingdiensten hebben of gaan krijgen.

Frietgezicht

Avatar

Heb beide, maar op Netflix kijk ik ook vooral series.
Videoland heeft ook goede series(A Handmaid’s Tale, The Wire o.a.) en wat prima films ( zoals the klassieker Once Upon a Time in the West die ik laatst daar gekeken heb)
Ook voor tussendoor vind ik programma’s als De Deurwaarders wel lekker weg kijken.
En Nederlandse series zoals Judas en Mocro Maffia zijn ook prima kijkvoer.

Renegade

Avatar

Bij mij juist Netflix voor de series.

Devenace

Avatar

Ik had me vorige week even verdiept in Videoland, ik dacht hmm een digitale videotheek voor maar een tientje per maand, toen zag ik dus al die Holleeder en Mocro Mafia onzin en nog veel meer Nederlandstalige dingen waar ik denk ik allergisch voor ben.
Dus nee never nooit nie, Netflix voorlopig nog en dan is het denk ik terug neuzen bij nieuwsgroepen.

chefry1983

Avatar

Ik heb geen Videoland en Netflix bevalt mij prima qua films en series.

Inartie

Avatar

Videoland heeft veel Nederlands content en daar ben ik geen fan van en als ik wel iets wil zien verschijnt het vanzelf wel op RTL4 zoals Mocro Maffia. Ik kijk vooral series op Netflix en heel soms val ik nog terug op oude gewoontes.

NieuwsFilm

meest populair