Algemeen

Overname Fox door Disney kent ook erg nare kant

Vooral het personeel van Fox gaat dit merken.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Voor Disney is de overname van Fox vermoedelijk erg positief. Er komen meer franchises in het portfolio van de studio en streamingdienst van het bedrijf krijgt een boel meer opties. Maar de overname is minder positief voor het personeel van de studio's. Er gaan heel wat banen verloren straks.

The Hollywood Reporter dook in de diepte en keek naar de geplande overname van Fox en wat de gevolgen gaan zijn voor het personeel van Fox. Het korte antwoord: het wordt een bloedbad. Duizenden medewerkers zitten straks ineens zonder baan.

Nare gevolgen
Fans zijn blij met de overname van Fox door Disney. Daardoor kunnen de X-Men en Fantastic Four eindelijk naar het Marvel Cinematic Universe komen. Maar de overname heeft ook minder positieve gevolgen. Disney heeft namelijk aan zijn investeerders beloofd dat het wel 2 miljard dollar aan kostenbesparingen doorvoert na afronding van de overname.

Volgens The Hollywood Reporter worden er daardoor wel 4.000 ontslagen verwacht bij Fox. Rich Greenfield, een analist die wat skeptisch tegenover Disney staat, verwacht er zelfs veel meer: tussen de 5.000 en 10.000. Alleen al de filmstudio Fox heeft 3.200 personeelsleden, waarvan er een boel in marketing, distributie en thuismedia werken. Daarin is overlap met Disney en dat zijn dan ook de divisies waar in elk geval banen sneuvelen.

De overname is naar verwachting in het tweede kwartaal rond.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Er gaan heel wat banen verloren straks.
Maar dat is niks nieuws bij fusies en overnames (wat altijd gevolgen voor heeft voor het personeel).

Frietgezicht

Avatar

Ach we kunnen in ieder geval een gesprek tussen Hulk en Wolverine tegemoet zien.

PRIME

Avatar

Fans van Marvel zijn misschien blij, maar fans van cinema in het algemeen moeten dat niet zijn. Fox was een van de laatste studio's die nog wel eens een stap in het diepe zette of die tenminste nog degelijke mid-budget films durfde te maken zonder dat alles een universum or whatnot moest zijn. Doodzonde dit. Liever geen MCU met Wolverine dan Fox die verdwijnt..

Master Of Films

Avatar

@PRIME.
De label Fox Searchlight Pictures blijft gewoon bestaan. Dus geen verlies voor de cinema fans.

Joslyn

Avatar

Het enige positieve uit deze fusie is FF naar Marvel. X-men had ook op de Sony manier gekund.
Verder:
- veel banen gaan verloren
- grote kans dat er minder mid budget, experimentele en/of art house films zullen komen
- Disney direct krijgt een heel groot aandeel in de streaming (Hulu)/on demand (Fox) / pay per view (Fox sports) Markt. Prijzen omhoog voor ons als kijker

eltorro

Avatar

@Master Of Films: De label blijft inderdaad bestaan, maar het is maar net de vraag of het bedrijf dezelfde kant op blijft gaan.

Master Of Films

Avatar

Joslyn "grote kans dat er minder mid budget, experimentele en/of art house films zullen komen"

Dat is nergens op gebaseerd, aangezien Disney de label Fox Searchlight Pictures wilt gaan behouden.

Goku32

Avatar

Wel triest ze zeggen gewoon fuck jullie fox medewerkers, gaan jullie maar vanaf de straat kant kijken naar Hulk en wolverien straks. Want jullie hebben geen baan meer de rest boeit het niemand wat. Zo gaat het de hele mensheid al ,zolang de mensen leven. Hoe erger het in de toekomst gaat worden straks

Master Of Films

Avatar

eltorro "De label blijft inderdaad bestaan, maar het is maar net de vraag of het bedrijf dezelfde kant op blijft gaan."
Right? Bob Igor is niet van gisteren. Op topnivo blijven dezelfde mensen werken bij Fox Searchlight Pictures. Het label staat al bekend vanwege de vele awards en nominaties. Dat ga je niet verkwanselen. Smiley face

Ik weet dat voor vele Star Wars is vern**kt bij Disney, maar daartegen is Pixar niet veranderd (op een handtastelijke John Lasseter na). Marvel Studios is er ook niet slechter opgeworden. Nee, de overname van Fox hoeft niet zo te zijn dat Fox Searchlight Pictures in de toekomst onder Disney gaat lijden.

Over een paar jaar weten we wellicht veel meer hoe Fox en hun afdelingen/labels/dochterondernemingen het doen onder Disney. Nu is het slechts gissen, waarmee meteen de kans grijpt om weer negatief te doen (over de toekomstige films en filmlandschap).

kokosnoot

Avatar

Ik vind Disney wel een beetje te machtig worden. Hoop ook dat het niet betekent dat alle Marvels straks qua humor and plot formule op elkaar gaan lijken. Dus vermakelijk ja, verrassend nee. Maar goed misschien ben ik te negatief. Tijd zal het leren ^^ (Er zullen ook voordelen aan kleven zoals ff en x-men miss in betere reboots)

eltorro

Avatar

@Master Of Films: Ik hoop dat we er niks van gaan merken Smiley face Pixar begon natuurlijk wel opeens vervolgen te maken en het is de vraag of James Gun nog een derde GOTG film had kunnen maken zonder Disney. Maar goed, Disney zou ook wel goede dingen hebben verricht voor die twee.

Persoonlijk vind ik de 'dood' van het X-men universum wel jammer. Tuurlijk Deadpool blijft doorgaan, maar het is de vraag of we ooit nog een film krijgen zoals Logan. Dat soort karakters zullen nu meer gericht worden op het jongere publiek.

Misschien merken we er helemaal niks van en heeft het zelfs positieve gevolgen. Maar één ding wat wel gaat veranderen is de concurrentie. Disney heeft haast geen concurrentie meer en dat is jammer, want concurrentie is voor de consument eigenlijk alleen maar goed.

En of het gebruikelijk is of niet dat er zoveel mensen worden ontslagen tijdens een fusie, het maakt het nog niet goed.

Sunspot

Avatar

Helemaal een met @Prime

Snap dat ook niet, zoveel mensen lopen te juichen erom, alleen maar om Xmen, zien verder niet.

Triest nieuws gewoon, Fox durfde tenminste nog wat.

NOg een studio onder handen van Disney, nog meer eenheidsworst!

NieuwsFilm

meest populair