Algemeen

Michael B. Jordan als alternatieve Superman?

Maar hij heeft wel een voorwaarde.

door Bram de Groot om 09:47 in Algemeen
Het gerucht gaat al een tijdje dat Warner Bros. afscheid wil nemen van de Superman van Henry Cavill (Justice League). Ook de acteur zou uitkijken naar andere uitdagingen. Even geleden dook het bericht op dat Michael B. Jordan mogelijk in beeld is om de cape van de man van staal over te nemen.

In gesprek met Oprah op OWN zei Jordan (Black Panther, Fantastic Four) dat hij de rol op één voorwaarde wilt spelen: "Het is moeilijk. Ik haat het om een zakenman te zijn en beide kanten van de situatie te begrijpen. Er zit een groot voordeel aan vast, maar onder dat vergrootglas uit elkaar worden geplukt en vergeleken worden met zoveel verschillende versies van Superman... Ik zou liever iets origineels doen. Ik zou Calvin Ellis willen zijn."

Die Calvin Ellis is één van de vele personages die naast Clark Kent Superman werd in de strips van DC Comics. De Calvin Ellis-Superman is volgens DC-schrijver Grant Morrison gebaseerd op Barack Obama en bokser Muhammad Ali. Calvin Ellis debuteerde in 2009 in Final Crisis #7.


Overigens lijkt Superman komende jaren niet terug te keren op het witte doek. Na een mogelijke soort van cameo in Shazam! lijkt er tot en met 2021 geen ruimte voor de Man of Steel.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

donniebrasco

Avatar

Wanneer houdt die flauwekul eens op!

Ang3l

Avatar

Die "flauwekul" zit ook in de comics hoor ;)

Frietgezicht

Avatar

Maar wat heeft die dan overgenomen van Ali en Obama behalve de huidskleur?

Goku32

Avatar

Jammer Superman is vet. Jammer dat we hem een tijdje niet gaan zien

STYD

Avatar

Hoezo is het weer flauwekul dan? Je snapt toch wel dat er verschillende uitvoeringen van Superman en andere superhero’s zijn? Of lees je geen strips???

donniebrasco

Avatar

@STYD Nee ik lees geen strips idd! Doelde op 'n zwarte 007 nu weer 'n zwarte Superman. En ook 't gedoe dat "overal" 'n vrouwen versie van blijkt te moeten komen!

Civilian Supreme

Avatar

Wat Donnie Brasco zegt ben ik het ook wel mee eens maar in dit geval bedoelen ze een ander personage dus dan heb ik er geen moeite mee, zou ik bij James Bond ook niet hebben als bijvoorbeeld Idris Elba 008 zou spelen of een vrouw 004.
Neemt niet weg dat ik gewoon liever Cavill verder zie gaan, bovendien snap ik niet zo wat mensen in Michael b. Jordan zien, ik kijk graag naar de Creed films vanwege Stallone maar MBJ vind ik juist het zwakke aan de films.

Frietgezicht

Avatar

Eens met Donnie. En dat het in de comics zat betekent niet dat het geen flauwekul is.
Karakters als Superman, Batman, Spider-Man, Blade enz zijn goed bedachte populaire karakters en dit zijn een soort spinoffs die leunen op polulariteit van het originele karakter maar er bijv een andere huidskleur en karaktereigenschappen in proppen.

Blijkbaar is dat met die Miles Morales gelukt(zelf nooit comics van hem gelezen) maar het gebeurd wel vaker zonder succes.

Toen ik comics las vroeger kwam er ook opeens een vrouwelijke dr octopus voorbij en dat soort onzin.

Rafael11

Avatar

^frietgezicht idd, in de comics loopt er bijna voor mannelijke held een vrouwelijke versie rond. Dat is iets waar ik niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld een She-hulk, dat past gewoon niet bij het beeld dat ik heb van een vrouwelijke held.

Ibrahim

Avatar

Als Warner Bros. Henry Cavill laat gaan, is dat een blamage voor hun.
Cavill wordt genoemd als de nieuwe Bond.

Oh, en een zwarte Superman is tig keer geprobeerd in de strips vanaf de jaren zeventig. Nobody likes that. Superman werkt op zijn best als Clark Kent uit een boerengehucht in Kansas komt. Als je dat vertaalt naar een karakter met een andere huidskleur, verander je dat karakter inhoudelijk zozeer dat niemand hem meer terug herkent.
Henry Cavill's Superman heeft al ditzelfde probleem door hem in de moderne tijd te plaatsen en zijn ouders heel anders in te kleuren. Moet je voorstellen hoe groot die problemen zijn als je het karakter in een compleet andere context plaatst.

Het zal altijd minder zijn dan het origineel.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Een ander personage kan ik volledig achterstaan. Als ze plots van Clark Kent het ras gaan veranderen, dán is er een probleem. Maar een compleet ander character dat ook een Superman is, daar is niks mis mee vind ik.

Geranimous

Avatar

Ik vind deze reacties altijd hilarisch. Wanneer van mensen die echt bestaan hebben de huidskleur veranderd wordt dan heeft niemand er problemen mee. Maar bij een fictief personage? Dat is natuurlijk een brug te ver en is flauwekul. Hypocrieter kun je ze bijna niet krijgen.

Civilian Supreme

Avatar

@Geranimous

Geef eens een paar voorbeelden, ik weet oprecht niet wat je bedoeld.

STYD

Avatar

Ik lees me hier toch een onzin. Waarom nou nooit wachten op het resultaat, waarom moeten mensen gelijk hun afkeur tonen. Zonde. Lees zelf een gedeelte over Kansas, moet niet gekker worden. Nobody likes that, misschien handiger om alleen voor jezelf te praten. Als jezelf iets niet zitten zeg dan op zijn minst dat jij het niet ziet zitten. Probeer dingen eerst uit en vorm dan pas een mening zou ik zeggen.

donniebrasco

Avatar

Er blijkt maar weer dat er personen zijn, die maar geen genoeg kunnen krijgen van mislukte re-boots/makes & spinoffs. Als je 'n afwijkende mening hebt, ben je meteen 'n rascist btw. @Friet knal die zwarte verf er nog 'ns in! : )

GreenHornet

Avatar

Dat Spider-Man Zwart is dat is te begrijpen (op aarde). Niks mis mee.

Er is een reden dat donkere mensen zo uit zien.

Op Krypton is iedereen wit.
Als je dan een Zwarte acteur pakt dat is onrealistisch

Geranimous

Avatar

@ Civilian Supreme
Alle films over Egypte. Alle Bijbelverfilmingen. Maar ook films als Argo en 21. Neem Argo. Niemand hier op FT valt erover dat Ben Affleck iemand speelt die niet blank is, gewoon nog in leven is, en gewoon door een goede Latino acteur gespeeld kan worden.

Wees dan op z'n minst consequent. Zwarte James Bond en zwarte Superman kan niet. Maar Argo en 21 en alle andere voorbeelde kan wel.

adofmirosch

Avatar

Een superman met scheve tanden en een superman met een onderkin.

adofmirosch

Avatar

Een superman met scheve tanden en een superman met een onderkin.

STYD

Avatar

Whitewashing hoor je mensen niet over. Apart is dat altijd. Vooral boeken die verfilmd worden.

Frietgezicht

Avatar

^ Omdat mensen misschien niet bekend zijn met het bronmateriaal of in ieder geval niet mee opgegroeid/fan.
Ook met wat Geranimous zegt.

Als Holleeder gespeeld wordt door Jandino zal iedereen erover vallen maar in de serie Van God Los zijn het onbekende verhalen dus kun je veel veranderen en zo ook in films.
Een Will Smith als Jesus in Passion of the Christ is natuurlijk anders dan Affleck die in Argo zo’n rol speelt. Toch begrijp ik jullie kritiek daarover.

Civilian Supreme

Avatar

@Geronmous

Aha, oke, dat klopt wel, toch stoort me dat meestal niet zo, wel als er door bijvoorbeeld Duitsers in een oorlogsfilm engels wordt gepraat.
Een blanke Blade of Shaft zou ik overigens ook niks vinden.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Geranimous

Een levende persoon naspelen met een acteur van een ander ras is inderdaad twijfelachtig, maar als velen niet afweten van die persoon of weten hoe die eruit ziet, is het wel logisch dat daar minder aanstoot aan zal genomen worden dan een fictief personage dat al decennia bij iedereen bekend staat als van een bepaald ras zijnde en plots ineens verandert naar een ander ras. Neem nu James Bond. Was in elke film een blanke met donker/zwart haar. Toen kwam Daniël Craig. Nu ik weet niet of je het nog weet maar er kwam best wat kritiek op het feit dat hij de eerste blonde Bond was. En dat was maar gewoon om haarkleur. Als James Bond dan ineens nu zwart is terwijl hij nog altijd verondersteld wordt dezelfde persoon te zijn waar mensen al 10-tallen jaren mee opgroeien, dan ja gaat daar kritiek op komen. Dat heeft volgens mij niks met racisme te maken maar meer met het feit dat mensen een band krijgen met die personages zoals je ook met mensen krijgt. Fictief of niet, die personages hebben belang voor mensen, ze staan ergens voor, ook op emotioneel vlak. Verander je het personage, dan is die band verbroken of op z'n minst beschadigd. En het omgekeerde geldt ook: Als je opgegroeid bent met Shaft of je bent fan van Cyborg of Storm en zij worden plots Aziatisch of blank gaat daar ook forse kritiek op komen, ook uit van de blanke en Aziatische fans.

Mensen zijn heel defensief over de dingen waar ze van houden en als die dingen verandert worden, gaan heel veel van die mensen steigeren. Dat zie je met de reacties op de laatste Star Wars films of reboots van tv-series. Exact hetzelfde fenomeen. Maar met een specifiek personage wordt het natuurlijk makkelijker om de rassenkaart mee in het spel te gooien. Het fenomeen blijft echter identiek hetzelfde. Je verandert iets fundamenteels aan iets dat voor mensen heel belangrijk is en daar komt reactie op. Natuurlijk zal in het laatste geval altijd wel een racistische gek zijn die enkel daarop focust maar dat zijn altijd de simpelste zielen onder de roepers.

Wees ook eerlijk voor jezelf. Als jij een boek leest en je je de personages voorstelt, hoeveel verschillende rassen zie je dan in je hoofd? Tenzij personages worden omschreven als van een bepaalde cultuur durf ik mijn linkerhand erop te verwedden dat je je de personages, en zeker hoofdpersonages, voorstelt als mensen van je eigen huidskleur. Als je blank bent zijn ze blank. Als je zwart bent zijn ze zwart. Als je Aziatisch bent zijn ze Aziatisch. Dat maakt je niet racistisch, je gaat gewoon automatisch naar het meest vertrouwde. Mensen lijken dat echter niet te snappen tegenwoordig.Geranimous

Avatar

@ Frietgezicht
Ja, dat is een goed punt. Het heeft inderdaad met hoe erg mensen aan bepaalde dingen gehecht zijn te maken. Als je ergens fan van bent en ermee opgegroeid bent, dan kan ik me wel voorstellen dat je je eraan stoort. Toch denk ik dat mensen er wel een beetje meer over na kunnen denken.

Geranimous

Avatar

@ZaphodBeeblebrox
Ik heb nergens het woord racisme gebruikt en dat is ook helemaal niet mijn punt. Ik stoor me aan het feit dat mensen hypocriet en inconsequent zijn. En ik begrijp het ook oprecht niet. Dat mensen zo over iets van een fictief personage vallen, maar er geen moeite mee hebben dat Pharao's en Aziaten en heel vaak door blanke mensen worden gespeeld.

De James Bond/Shaft vergelijking loopt mank. Het personage Shaft is een politieagent die vooral zaken behandeld in achterstandswijken met veel etnische minderheden. Zijn huidskleur is onderdeel van het personage en een blanke Shaft zou daardoor niet werken. Ze mogen het van mij best proberen hoor. Maar logisch is het niet. Stel dat je een film genaamd Trailer Park Police zou maken. Over een agent die opgegroeid is in een stereotype trailer park en dan politieagent wordt. Die kan niet zwart zijn. Want dat maakt het verhaal direct ongeloofwaardig. James Bond is een geheim agent. Er zijn geheimagenten van alle rassen. Hij hieft niet blank te zijn. Ongeacht of hij dat tot nu toe geweest is. En voordat je vraagt: waarom maak je niet gewoon een nieuw personage? 008? Nou, waarom laat je blanke mensen Egyptenaren, Aziaten, en vroeger zelfs Mooren spelen?

Wat boeken lezen betreft. Dat hangt er heel erg vanaf wat ik lees, wie het geschreven heeft en welk genre het is. Fantasy is bijvoorbeeld heel erg blank. Sci-fi ook. Dus meestal denk ik aan blanke mensen. Maar als ik James Baldwin lees, dan denk automatisch aan zwarte mensen. Bij een boek van hem kwam ik er gaandeweg achter dat het hoogstwaarschijnlijk om blanke jongens ging. Verkeerd gedacht dus. Het hangt er dus echt vanaf voor mij.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Ik snap je redenering over blanken die Egyptenaren zoals laatst in die film met Christian Bale van Ridley Scott waarvan de naam me nu even ontsnapt en dat is terecht iets waar je kritisch over moet zijn. Maar je kan je ook afvragen hoeveel acteurs van Afrikaanse origine voor die rollen auditie doen. Ik weet niks van het castingproces voor die film en of Christian Bale en die andere kerel uitgekozen waren uit talrijke acteurs, of die rollen met hen indachtig geschreven waren. Maar ik denk dat daar ook een probleem schuilde. Hoeveel niet-blanke acteurs hebben voor die rollen auditie gedaan? Na Black Panther kunnen ze niet meer zeggen dat er een gebrek is aan zwarte acteurs voor zulke rollen in de toekomst. Maar jaren geleden, en zeker ten tijde van de vele Bijbelverfilmingen en westerns (jaren 40, 50, 60? Ben vreselijk met data) denk ik niet dat de verhoudingen tussen blanke, zwarte en Aziatische acteurs dezelfde waren als nu. En binnen 50 jaar zal dat ongetwijfeld wederom anders zijn. Bovendien is het nu een pak eenvoudiger om wereldwijd te casten dan vroeger waar ze zo goed als beperkt waren tot Hollywood en omstreken. Dus je hebt gelijk. Een excuus om blanke acteurs te casten voor zwarte, latino, of Aziatische rollen is er niet meer. Maar om een blank personage, of in elk geval een personage dat al decennia lang als dusdanig wordt voorgesteld plots door een zwarte acteur te laten spelen vind ik even erg als het whitewashen van een zwart character. Een nieuw personage dat de fakkel overneemt vind ik persoonlijke een veel betere en natuurlijke manier om diversiteit te introduceren. Daarom werken personages zoals Wally West en Miles Morales zo goed.

En waarom zou een blanke Shaft niet werken. Blanken wonen ook in etnische wijken of achterbuurten. Ze zullen wellicht in de minderheid zijn tussen alle andere groepen, maar ze zijn er zeker, dus een blanke Shaft zou niet ongeloofwaardig zijn al zou ik het zelf ook niet zien zitten als ze dat zouden doen. Shaft is gewoon zwart en moet zo blijven.

En kijk, bij James Baldwin denk je automatisch 'zwart' omdat hij een zwarte auteur is, schrijft over raciale kwestie etc... maar kom je toch tot de constatering dat die personages blank zijn. Het is een automatisme en volkomen menselijk dat je brein in een bepaalde richting denkt omdat je ergens mee vertrouwt ben en dat leidt tot aannames die al dan niet verkeerd zijn. Daar is iedereen schuldig aan.

nieuwslaatste nieuws

meest populair