De vijf beste rollen van Al Pacino

De beste rollen van de legendarische acteur in beeld.

Met de poll van verleden week keken we naar de meest opvallende rollen van de ondertussen 78-jarige acteur Al Pacino. Hieronder de top vijf films!


#1. Tony Montana in Scarface (1983) - 42%

Zijn rol als Tony Montana in de misdaadklassieker van Brian De Palma is een van de meest herkenbare rollen in de filmgeschiedenis. Alleen al de filmposter is een klassieker en de nodige uitspraken van de Cubaanse drugskoning - zoals "Say hello to my little friend" - komen in vele vormen voorbij. Scarface heeft vooral een bepaalde cultstatus, maar onder de critici wordt er wisselend gekeken naar de film die geen enkel aansprekende filmprijs won na de release. De Palma was zelfs genomineerd voor een Golden Raspberry Award. Tegenwoordig staat de film er dus een stuk beter voor.



#2. Michael Corleone in Godfather-trilogie (1972, 1974, 1990) - 29%

Maar liefst drie keer speelde Pacino de rol van Michael Corleone, zoon van de eerste Godfather Vito Corleone, gespeeld door Marlon Brando / Robert de Niro. Ondanks dat Brando's Godfather nog altijd hoger staat aangeschreven weet Pacino met zijn rol enorme indruk te maken en betekende zijn aandeel in het eerste deel zijn doorbraak. Hij werd voor zijn aandeel in zowel het eerste als tweede deel genomineerd voor een Oscar. De twee films wonnen wel de Oscar voor Beste film. Nog altijd worden de films uit 1972 en 1974 gezien als misschien wel de beste films ooit gemaakt.



#3. Lt. Vincent Hanna in Heat (1995) - 11%

Pacino en De Niro waren allebei te zien in The Godfather - Part II, maar deelden nooit het scherm. Het in 1995 verschenen Heat van Michael Mann was de eerste film die de iconen eindelijk samenbracht en dat was een enorme hype in die tijd. De stevige misdaadthriller wordt gezien als misschien wel de beste wat er tot op heden is gemaakt in het genre. Onder meer Christopher Nolan keek voor The Dark Knight goed naar de sfeer in Heat. Een vervolg zou sinds 2016 in ontwikkeling zijn, maar na de aankondiging blijft het akelig stil rond Heat 2.



#4. Lieutenant Colonel Frank Slade in Scent of a Woman (1993) - 6%

Zijn enige Oscar won Pacino voor deze rol in het drama Scent of a Woman, ook met Chris O'Donnell. In het drama speelde hij de blinde Lieutenant Colonel Frank Slade. Ondanks dat hij een prachtige rol neerzette, werd de gewonnen Oscar vooral gezien als een soort goedmaker voor de niet gewonnen Oscars voor zijn aandeel in bijvoorbeeld de Godfather-films, Serpico en Dog Day Afternoon. Na Scent of a Woman werd Pacino nooit meer genomineerd door de Academy. Het drama is overigens een remake van het Italiaanse Profumo di donna uit 1974.



#5. John Milton in Devil's Advocate (1997) - 4%

In 1997 pakte Pacino nog eens goed uit met de duivelse John Milton die het leven van de personages van Keanu Reeves en Charlize Theron compleet overhoop gooide. Ondanks dat de film wisselend werd ontvangen, werd de rol van Pacino op handen gedragen en de film werd ook een financieel succes.



Toekomstige rollen

Dit jaar is Pacino te zien in twee grote films, namelijk in Quentin Tarantino's Once Upon a Hollywood en Martin Scorseses The Irishman. Daarna zal hij te zien zijn in biopic Axis Sally van Michael Polish, de dramaserie The Hunt van Amazon en als het titelpersonage in het drama King Lear van Michael Radford.

NieuwsFilm

meest populair