Celebrity

Steven Spielberg gelooft heilig in de bioscoopervaring

Streamingdiensten als Netflix mogen daarnaast niet zomaar meedoen met de Oscars.

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Filmmaker Steven Spielberg is opnieuw de strijd aangegaan met streamingdiensten. Van het weekend nam hij de Filmmaker Award in ontvangst en kaartte tijdens zijn toespraak aan dat het kijken van een film in de bioscoop een unieke ervaring is. Beter dan wanneer je dat thuis doet.

De 72-jarige Amerikaan begon: "Ik hou van televisie. Ik hou van de mogelijkheid. Vandaag de dag wordt er geweldig schrijfwerk verricht voor televisie. Hetzelfde geldt ook voor het werk van regisseurs en de acteerprestaties. Thuis klinkt het geluid beter dan ooit. Maar er is niets mooiers dan het bezoeken van een grote, donkere filmzaal met mensen die je nog nooit hebt ontmoet en de ervaring over je heen laten gaan. Dat is iets waar we allemaal echt in geloven."

Spielberg is het niet eens dat ondernemingen als Netflix de gelegenheid krijgen om met de Oscars mee te doen nadat ze hun films - waaronder het voor meerdere Oscars genomineerde Roma - gelimiteerd hebben uitgebracht in de bioscoop. Tegelijkertijd was zo'n film ook al online te zien via hun platform.

"Als je, je toewijdt aan een televisiemodel, dan ben je een tv-film," zei Spielberg begin vorig jaar. "Als het een goede show is dan verdien je absoluut een Emmy, maar niet een Oscar. Ik geloof niet in films die symbolische kwalificaties krijgen door minder dan een week in een paar zalen te draaien en dan genomineerd worden voor een Academy Award."

Meerdere filmmakers lijken zich achter Spielberg te scharen, waaronder Christopher Nolan. Medio 2017 vertelde hij over Netflix: "Ze bezitten een bizarre afkeer voor het steunen van bioscoopfilms. Ze hebben een hersenloos beleid dat draait om het gelijktijdig streamen en uitbrengen van films, wat overduidelijk een onhoudbaar model is voor bioscoopvoorstellingen. Dus ze spelen het spel niet mee. En ik vind dat ze zo een grote kans mislopen."

Volgens de regisseur van Interstellar en Dunkirk pakt Amazon, die ook een streamingdienst heeft, het beter aan. "Je kan zien dat zij ontzettend blij zijn dat ze niet dezelfde fout begaan. De bioscopen hebben een tijdsraam van negentig dagen. Het is een perfect, bruikbaar model. Het is fantastisch."

nieuwslaatste nieuws

meest populair