Celebrity

Steven Spielberg gelooft heilig in de bioscoopervaring

Streamingdiensten als Netflix mogen daarnaast niet zomaar meedoen met de Oscars.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Filmmaker Steven Spielberg is opnieuw de strijd aangegaan met streamingdiensten. Van het weekend nam hij de Filmmaker Award in ontvangst en kaartte tijdens zijn toespraak aan dat het kijken van een film in de bioscoop een unieke ervaring is. Beter dan wanneer je dat thuis doet.

De 72-jarige Amerikaan begon: "Ik hou van televisie. Ik hou van de mogelijkheid. Vandaag de dag wordt er geweldig schrijfwerk verricht voor televisie. Hetzelfde geldt ook voor het werk van regisseurs en de acteerprestaties. Thuis klinkt het geluid beter dan ooit. Maar er is niets mooiers dan het bezoeken van een grote, donkere filmzaal met mensen die je nog nooit hebt ontmoet en de ervaring over je heen laten gaan. Dat is iets waar we allemaal echt in geloven."

Spielberg is het niet eens dat ondernemingen als Netflix de gelegenheid krijgen om met de Oscars mee te doen nadat ze hun films - waaronder het voor meerdere Oscars genomineerde Roma - gelimiteerd hebben uitgebracht in de bioscoop. Tegelijkertijd was zo'n film ook al online te zien via hun platform.

"Als je, je toewijdt aan een televisiemodel, dan ben je een tv-film," zei Spielberg begin vorig jaar. "Als het een goede show is dan verdien je absoluut een Emmy, maar niet een Oscar. Ik geloof niet in films die symbolische kwalificaties krijgen door minder dan een week in een paar zalen te draaien en dan genomineerd worden voor een Academy Award."

Meerdere filmmakers lijken zich achter Spielberg te scharen, waaronder Christopher Nolan. Medio 2017 vertelde hij over Netflix: "Ze bezitten een bizarre afkeer voor het steunen van bioscoopfilms. Ze hebben een hersenloos beleid dat draait om het gelijktijdig streamen en uitbrengen van films, wat overduidelijk een onhoudbaar model is voor bioscoopvoorstellingen. Dus ze spelen het spel niet mee. En ik vind dat ze zo een grote kans mislopen."

Volgens de regisseur van Interstellar en Dunkirk pakt Amazon, die ook een streamingdienst heeft, het beter aan. "Je kan zien dat zij ontzettend blij zijn dat ze niet dezelfde fout begaan. De bioscopen hebben een tijdsraam van negentig dagen. Het is een perfect, bruikbaar model. Het is fantastisch."

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Zolang ze de regels niet aanpassen dan doet Netflix niks verkeerd.

Devenace

Avatar

Een echte bios ervaring is idd velen malen intenser, maar met het juiste volk.
Als het allemaal filmmliefhebbers zijn of liefhebbers van een belaalt genre, niet als de zaal vol zit met kt volk dat voor het uitgaat even een warm plekje zoekt en zich nog even volgooit voor ze de stad in kunnen.
Of een half gezinnetje dat voor je neus zit en adhd kinderen hebben die ook maar even mee moest naar de middag voorstelling en continu aan het praten zijn of naar de wc lopen of dan wel weer stoeien met elkaar.
Dit wisselend gedrag maakt het soms een gok om naar de bios te gaan.
Verder leuk bios!
Maar nog leuker als je thuis de film gelijk kan kijken via download of stream zodat je ook niet dood gegooit wordt met de spoilers overal voor je uberhaupt nog tijd hebt gehad om naar de bios te gaan.
Al met al nitpick ervaringen van mij, maar deze dragen voor mij toch wel bij om soms die stap niet te zetten en te wachten tot de film uit is.

centr1no

Avatar

Als alle films bij uitkomst in de bioscoop tegelijkertijd te streamen zouden zijn dan gaat dat zeker de bioscopen kapot maken.
Voor Roma is dit enkel gedaan om de film een Oscarnominatie te kunnen laten geven. Om aan de regeltjes te voldoen die die zeikers hierboven hebben opgesteld met de bedoeling de zee van tv films te weren bij de Oscars.
Een goed product is een goed product.
Maar waar het deze zeikers werkelijk om gaat is het verdienmodel waar zij hun geld in hebben zitten en waar Netflix fluitend omheen wandelt.
Netflix produceert een film, betaalt daarvoor en released het op hun eigen platform. Geen verkoop- en distributiedeals, geen percentage van de winst bovenop een vaste som, geen schimmige investeringsregelingen. Dat zijn een heleboel mensen en bedrijven die aan Netflix niets verdienen.

V.w.b. die bioscoopervaring; ik ga het liefst alleen nog naar de grote Imax en Dolby cinema zalen omdat ik door de toenemende kwaliteit van mijn spul thuis de kwaliteit van kleinere zalen steeds meer vind tegenvallen.
En het gebeurt nog maar heel zelden dat ik echt onder de indruk ben van wat ik in de bioscoop te zien krijg.

Frietgezicht

Avatar

Waar was zijn statement toen dat mooie publiek dat samenkomt altijd moest wachten tot de zomer voordat er wat fatsoenlijks in de bios draaide.
Dat is recent wat beter geworden maar de eerste maanden van het jaar wilde je nooit dood gevonden worden in de bios en was zo’n streaming een mooie oplossing geweest.

MarkieMarrk

Avatar

Ik merk ook dat ik films hoger beoordeel als ik ze in de bios heb gezien, dan is de ervaring toch completer als thuis. Tenzij er natuurlijk tergende mensen in de bios zaal zitten.

Master Of Films

Avatar

Goede stoelen, grote schermen, geweldige beeldkwaliteit en grandioos geluid. Dat is het premium large format systeem, oftewel PLF. IMAX en Dolby Cinema zijn nu de bekendste voorbeelden. Sony Digital Cinema wordt in de toekomst waarschijnlijk de derde PLF systeem.

Zo zal je als een respecterende bioscooponderneming nog steeds publiek kunnen binnen halen. Het is bekend dat consumenten betalen voor een meerprijs om een film in PLF te kunnen gaan kijken en krijgen daarvoor het beste en meest onderscheidende dat de markt technisch gezien te bieden heeft. Niets voor niets is Nolan een grote voorstander van IMAX.

Sunspot

Avatar

Als een tv film zo goed is in zoveel opzichten, dan mag er wel een uitzondering gemaakt worden, is gewoon een film.

En uiteraard, de bioscoop ervaring is super, gewoon hele setting, is ook een uitje natuurlijk.

Zal ook wel samensmelten, maar het is ook puur je huis uitgaan, afspreken met anderen, 1 persoon of je kan zelfs in je eentje gaan. Je bent ergens anders, alleen dat al, i.p.v dat je alleen maar thuis zit.

Tuurlijk is een thuisbioscoop vet, maar je zit alleen maar binnen weer. En sowieso kunnen veel of de meeste mensen niet eens alles op hoog zetten, gehorig, buren, van alles.

Beste van bioscoop uitje vind ik zelf juist ernaartoe gaan, soms wachten, je haalt popcorn, biertje of zo en dan lekker naar zaal gaan, wat trailers zien en chillen :).

David Mills

Avatar

Nadeel is dat de bioscopen tegenwoordig de consument 3d en 4dx (€15,50) opdringen. Alita draait bij Pathe Maastricht bijvoorbeeld niet in 2d behalve op zondag 10:45.... wie verzint dit tijdstip. Kies steeds vaker om via Itunes filmpje te streamen

nieuwslaatste nieuws

meest populair