Algemeen

Spike Lee woest op Oscar Beste Film Green Book

De regisseur is het er duidelijk niet mee eens.

door Wouter Drummen om 22:30 in Algemeen
Het kwam voor velen als een verrassing dat Green Book de Oscar voor Beste Film won; blijkbaar gold dat ook voor BlacKkKlansman-regisseur Spike Lee, die naar verluidt woest reageerde toen Green Book tot Beste Film werd uitgeroepen. Zo zou hij zijn armen in de lucht hebben gegooid en geprobeerd hebben de zaal te verlaten. Dit lukte echter niet, dus noodgedwongen nam hij maar weer plaats. Hij keerde vervolgens het Green Book team de rug toe tijdens hun overwinningsspeech.

Ook na afloop zat Lee er duidelijk nog mee: ''Telkens als iemand een chauffeur speelt, verlies ik. Ze hebben deze keer alleen van zitplaatsen veranderd''. Daarmee verwijst hij naar Driving Miss Daisy, waarin Morgan Freeman de chauffeur speelt van Jessica Tandy. Deze film won in 1990 ook de Oscar voor Beste Film, terwijl Lee dat jaar de klassieker Do the Right Thing uitbracht. Maar deze werd niet eens genomineerd voor de categorie Beste Film.

Ontevreden ondanks winst
BlacKkKlansman mag dan wel een Oscar gewonnen hebben, namelijk die voor het Beste Bewerkte Scenario, Lee vond het toch erg oneerlijk: ''Het voelde alsof ik een sportwedstrijd bijwoonde en de scheidsrechter gewoon de verkeerde en slechte beslissing nam. Mijn film mag dan wel niet de Oscar voor Beste Film hebben gewonnen, BlacKkKlansman zal altijd een geweldige en indrukwekkende film blijven. De geschiedenis zal ons gelijk geven''.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dakai-world

Avatar

Zoals Spike Lee zelf zegt. Het is een wedstrijd. Een smaakwedstrijd. Sommigen winnen. Anderen verliezen. Deal with it. Get over it en blijf mooie films maken.

Rich Art

Avatar

Ik vind dat Lee een beetje zeurt de laatste tijd...

Mav Damian

Avatar

Lee kan niet tegen zijn verlies blijkbaar.

Devenace

Avatar

Ik vind het toch zorgelijker dat hij de zaal niet kon verlaten.

Maac

Avatar

Wat een rampzalig slechte verliezer. Ooit één geweldige film gemaakt (25th Hour natuurlijk, niet het overgewaardeerde Do the Right Thing) en sindsdien niets anders gedaan dan klagen en vingertje wijzen.
Vervelend karakter, die Lee.

JayBee

Avatar

BlacKkKlansman was best heel okee, maar haalde mijn top-10 van vorig jaar niet. Wat mij betreft had The Favourite hem mogen krijgen.

Frietgezicht

Avatar

Je mag best teleurgesteld zijn en zelfs een beetje boos(zal elk jaar gebeuren maar mensen acteren dan alsof ze het de ander gunnen) maar doe niet zo kinderachtig. De rug toekeren? Ik zie graag de beelden, ook van hoe de mensen om hem heen daarop reageren.

Master Of Films

Avatar

Not surprised. Lee staat bekend als een slechte verliezer.

ridjieddo

Avatar

+1 MoF. Die Lee is echt een irritant ventje. Iemand die de Oscars serieus neemt is sowieso niet goed in zijn/haar hoofd.

Ang3l

Avatar

Sportief.

Marklar

Avatar

nee zijn film was zo bijzonder? Dat viel ook wel reuze mee. Prima mee vermaakt maar behalve dat iemand aan de telefoon een ander was dan degene die daadwerkelijk undercover ging was het weinig anders dan wat al tig keer gemaakt is.

Darthmar

Avatar

Ik dacht dat hij boos was omdat de nabestaande Green Book een film vol leugens vonden.

Hyenas

Avatar

Behoorlijk respectloos naar zijn collegas. Los daarvan is Spike Lee naar mijn mening een van de meest overrated directors ooit. Gast kan er niets van.

Spider-fan

Avatar

Lee was in het paars gekleed en had het symbool van Prince in zijn hand leek het. Snap niet echt waarom, of had het niks met Prince te maken?
Prince heeft wel de muziek gedaan voor Girl 6, maar dat is al heel lang geleden.

wolllie

Avatar

Spider fan Spike Lee en Prince waren hele goede vrienden en werkte ook veel samen.

wolllie

Avatar

Spike kan inderdaad niet tegen zijn verlies en gedraagt zich elke week zo. Als de NY knicks weer eens verliezen.

Kamajiisama

Avatar

"Put a Spike on it , shut that hole on your face and sit your Bl@cKkK@$$ down ..MF .....ya won didn't ya ...well ..didn't ..ya!!!" , zou Jules Winnfield gezegd hebben..

Thiver

Avatar

Jongens, Spike Lee die zeurt over films draaiend om raciale spanningen is geen nieuws. Sterker nog, het werd een jaar geleden zowaar als nieuwswaardig beschouwd dat Lee enkel vriendelijke dingen te zeggen had over Black Panther. Ik betwijfel of er in Hollywood iemand rondloopt met langere tenen.

Civilian Supreme

Avatar

Ik dacht dat hij boos was omdat Black Panther niet heeft gewonnen.

Utah

Avatar

Smakeloos.

Wriker

Avatar

Het zou pas nieuws zijn als Spike Lee eens een keer niet boos is.

Spider-fan

Avatar

wolllie:

Waar hebben Spike Lee en Prince dan nog meer samengewerkt dan voor Girl 6?

Goku32

Avatar

Hahahahaha wat een klein kind die spike lee, echt heel kinderachtig hij heeft toch een prijs gewonnen doe niet zo Pussy man

wolllie

Avatar

in 1991 heeft hij de videoclip van Prince Money Don’t Matter 2 Night geregisseerd

Spider-fan

Avatar

wolllie:

Je hebt gelijk, maar ik denk niet dat die video uitgebracht is, want hij werd te politiek bevonden en niet geschikt voor MTV. Er is een tweede versie gemaakt, en dat is de video die we kennen.
De video staat ook niet benoemd bij Spike Lee's IMDb credits, en video's van alle andere artiesten die hij gedaan heeft wel.

Spider-fan

Avatar

Hier staat een heel verhaal over hun vriendschap.

https://pitchfork.com/thepitch/the-pro-black-bond-between-spike-lee-and-prince/

BlacKkKlansman heeft een song van Prince in de eindtitels, vandaar dat Lee waarschijnlijk paars gekleed was voor deze gelegenheid.

nieuwslaatste nieuws

meest populair