Emma Thompson bekritiseert animatiestudio na aannemen nieuw hoofd

Emma Thompson bekritiseert animatiestudio na aannemen nieuw hoofd

Animator/filmmaker John Lasseter moest weg bij Disney en Pixar na ongepast gedrag.

Skydance Media, verantwoordelijk voor de laatste paar Star Trek en Mission: Impossible-films, richtte twee jaar geleden Skydance Animation op, waarmee ze animatiefilms willen uitbrengen. Begin dit jaar werd de in ongenade gevallen John Lasseter aangenomen als het hoofd van de nieuwe tak. Laatstgenoemde man werkte voorheen veel met Walt Disney Animation Studios en Pixar. Na berichten van ongepast gedrag op de werkvloer moest hij echter weg. Dat hij nu een nieuwe plek bemachtigd heeft is bij de Oscar-winnende Emma Thompson slecht aangekomen.

De actrice was namelijk verbonden aan Luck, één van de eerste animatiefilms die Skydance gaat maken. Het was de bedoeling dat de 59-jarige Engelse een stem zou inspreken voor regisseur Alessandro Carloni, maar na het aannemen van Lasseter nam Thompson de benen. Nu ze het project verlaten heeft, uit ze zonder vrees haar mening via een brief gericht aan Skydance (hier in zijn geheel terug te lezen). Het feit dat een uitvoerende kracht bij Skydance een e-mail heeft moeten rondsturen waarin staat dat Lasseter contractueel verplicht is zich te gedragen, vindt ze ronduit belachelijk.

Vele vragen
"Het komt raar over dat uw onderneming het zou overwegen om iemand zoals dhr. Lasseter aan te nemen, gezien zijn wangedragspatroon," begint Thompson geïrriteerd en verwacht eigenlijk dat de machtige mensen van Skydance het juiste voorbeeld geven. "Ik begrijp dat de situatie - waarbij vele mensen betrokken zijn - ingewikkeld is. Desondanks zijn er een aantal vragen die ik wil stellen."

De actrice uit Saving Mr. Banks wilt vervolgens weten waarom er iemand aangenomen zou worden die zich al tientallen jaren ongepast gedraagt jegens vrouwen. Hij zou te lange, ongewenste knuffels geven, mensen kussen en commentaar hebben op andermans uiterlijk. Lasseter ontkende dit nooit en omschreef het eerder als "misstappen."

Nieuwe kans
Lasseter, de man achter de eerste twee Toy Story-titels, zou volgens sommige mensen een nieuwe kans verdienen. Misschien, denkt Thompson, maar ze zet wel vraagtekens bij de manier waarop hij deze krijgt. "Voor die tweede kans wordt hij vermoedelijk in miljoen dollars uitbetaald," zegt ze. "Hoeveel geld hebben de werknemers van Skydance gekregen om hem die tweede kans te geven?"

Volgens Thompson hebben de werknemers die mogelijkheid niet eens gekregen. Ze moesten het aannemen van Lasseter accepteren. "Wie dat niet wilde doen moet nu blijven en zich ongemakkelijk voelen of zijn of haar baan verliezen. Zou dat niet John Lasseter moeten zijn die z'n baan verliest als de werknemers hem geen tweede kans willen geven?"

NieuwsFilm

meest populair