Blu-ray review 'First Man' - heftige reis naar de maan!

Blu-ray review 'First Man' - heftige reis naar de maan!

Damien Chazelle combineert drama met pakkende ruimtereis.

Bekijk de afbeeldingRegie: Damien Chazelle | Cast: Ryan Gosling (Neil Armstrong), Claire Foy (Janet Armstrong), Jason Clarke (Edward Higgins White), Corey Stoll (Buzz Aldrin), Kyle Chandler (Deke Slayton), Pablo Schriber (Jim Lovell), Christopher Abbott (Dave Scott), e.a. | Speelduur: 140 minuten | Bioscooprelease: 18.10.2018 | FilmTotaal recensie: 3,5 ster

Na de successen Whiplash (2014) en La La Land (2016) verscheen verleden jaar van regisseur Damien Chazelle de biopic First Man over het leven van astronaut Neil Armstrong - de eerste man op de maan. Er werd flink naar de film uitgekeken, maar op een of andere manier ging deze ook wat snel weer aan de liefhebbers voorbij. Met prima rollen van Ryan Gosling, Claire Foy en Jason Clarke won de film uiteindelijk één van de vier technische Oscars waarvoor de film was genomineerd.

Universal Pictures bracht het $59 miljoen kostende First Man - goed voor ruim 100 miljoen dollar wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray. Hieronder een blik op de uitgave.


In First Man, gebaseerd op het gelijknamige boek van James R. Hansen, zien we het meeslepende verhaal van de NASA-missie met het doel astronauten naar de maan te sturen. De film focust zich met name op Neil Armstrong in de periode van 1961 tot en met 1969.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2019 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: oa. Nederlands | EAN: 5053083163716 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-ray uitgave van First Man zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. De voorkant toont de fraaie filmposter. De achterkant voorspelt een aantal aardige extra's. De leeftijd: 6 jaar.

Beeld

Deze Blu-ray uitgave van Universal Pictures ziet er uitstekend uit, met een mooie ruis / korrel die uitstekend past bij de 'gedateerde' biopic. Het beeld is daardoor erg filmisch, ook door passend cameragebruik, en de scherpte blijft prima overeind. Ook zijn de IMAX-scènes (landing op de maan) te zien in het beeldformaat 1.78 : 1, waardoor het beeld verspringt naar een andere - veel scherpere, modernere - weergave. Al met al een puike vertoning tijdens een avondje optimaal High Definition-kijkplezier!

Geluid

Het geluid in de film is dik on orde. De nodige scènes deden de speakers in de bioscoop al bijna knallen, en bij de thuis-set is dat niet anders. Er is een Dolby Atmos-track meegeleverd en deze stuurt naast de geluidseffecten ook de muziek van Justin Hurwitz - die Oscars won voor zijn werk aan La La Land - prima door de huiskamer. Technische Oscars voor de muziek werden niet gewonnen.

Bonusmateriaal

Het bonusmateriaal op deze schijf bevat naast het audiocommentaar met onder meer Damien Chazelle en scriptschrijver Josh Singer vooral veel (erg) korte featurettes die niet langer duren dan maximaal 7 minuten. Deze zoomen in op de regisseur, de echte Armstrong, de stunts, de cockpits in de raketten, het filmen "op de maan" en NASA. Ze zijn zeker aardig om even te zien, maar het blijft helaas wat oppervlakkig. Ook zijn er twee aardige verwijderde scènes.

Mooie biopic, met te hoge verwachtingen?

First Man is zeker een mooie film en de cast ziet er prima uit. Zeker Jason Clarke weet een van zijn betere rollen neer te zetten. De beelden in de raket en tijdens de ruimtereis zijn sterk, maar het geheel voelt niet zo indringend als Chazelle's eerdere films. Misschien waren de verwachtingen iets te hoog. De regisseur werkt ondertussen met Apple aan een tv-serie.

NieuwsFilm

meest populair