Recensie

First Man (2018)

Damien Chazelle en Ryan Gosling werken opnieuw samen in deze biopic over Neil Armstrong. Visueel krachtig, het drama is vlak.

door Arjan Welles om 00:30 in RECENSIES
First Man poster
Regie: Damien Chazelle | Cast: Ryan Gosling (Neil Armstrong), Claire Foy (Janet Armstrong), Jason Clarke (Edward Higgins White), Corey Stoll (Buzz Aldrin), Kyle Chandler (Deke Slayton), Pablo Schriber (Jim Lovell), Christopher Abbott (Dave Scott), e.a.| Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2018

Het duurt bijna twee uur voor de beroemde woorden "That's one small step for man, one giant leap for mankind" vallen in de verfilming van de eerste bemande missie naar een ander hemellichaam dan de aarde. Logisch, want de maanlanding is waar alles naartoe werkt. Volgend jaar juli is het een halve eeuw geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Sinds de vroege jaren zeventig hebben we geen interesse meer in de natuurlijke satelliet en zijn de ogen op buurplaneet Mars gericht.

Uiteindelijk hebben in totaal twaalf mannen de maan bewandeld. De maan wordt nu vooral onderwerp van reisjes voor steenrijke toeristen. De eerste tocht was een prestigekwestie, om de Russen af te troeven en de ambitie en kracht van de Verenigde Staten aan te tonen. Kennedy zei niet voor niets: "We choose to go to the Moon [...] not because it's easy, but because it's hard." Dat het moeilijk was tonen regisseur Damien Chazelle en acteur Ryan Gosling aan in een degelijke biopic die braaf de ijkpunten en wapenfeiten van de missie van de Apollo 11 afvinken.

Chazelle en zijn schrijver proberen in hun verfilming van de biografie van James R. Hansen vooral aan te tonen dat Neil Armstrong een man met hart en gevoel was. Een man ook die een trauma te verwerken had in de vorm van een vroeg gestorven kind. Dat het verlies en de welhaast obsessieve drang naar ambitie en iets bereiken ook hun tol eisten wordt wat minder trefzeker uitgewerkt. Armstrongs gezin moest behoorlijk veel laten en afzien door het te moeten stellen met een vader die maar met één oog naar zijn gezin omkeek.

Daarmee hinkt First Man wel op twee gedachten. Fans van ruimtevaart willen toch vooral weten hoe Armstrong en de zijnen het geflikt hebben. Op dit vlak stelt Chazelle niet teleur en de liefhebber wordt ruimschoots bediend. De regisseur toont ons krakende cockpits, provisorische reparaties, benarde situaties en brullende raketmotoren. Het is ongelooflijk dat ze het met de nu zwaar achterhaalde technieken van ruim vijftig jaar geleden gepresteerd hebben om überhaupt buiten de dampkring te geraken.

Tegelijkertijd is het persoonlijke drama waarmee deze prestatie omgeven is, vlak en afgezaagd. Vooral in de interactie tussen Ryan Gosling en zijn filmechtgenote Claire Foy had een stuk meer gezeten. Op de avond voor de missie moet de astronaut er haast met zijn oren bij worden gesleept om zijn twee zoons te vertellen dat papa van ze houdt. Janet Armstrong moet behoorlijk afzien en zichzelf wegcijferen terwijl haar man zich heeft vastgebeten in de missie.

In visueel opzicht en het treffen van de tijdsgeest gooit de regisseur van Whiplash en La La Land hoge ogen. Toch ontbreken de nodige kanttekeningen, zowel wat betreft het persoonlijke leven van Armstrong als de kritiek die de peperdure ruimtevaart kreeg te verduren in tijden waarin geld op andere plekken net zo hard nodig was. Ook zal het tempo voor sommige kijkers te laag liggen, wat de kracht van het drama niet ten goede komt.

Het moment waarop de mannen voet zetten op de maan is al even wonderbaarlijk als het moment waarop Emma Stone en Ryan Gosling in het observatorium in La La Land een dansje inzetten dat alle wetten van de zwaartekracht tart. Chazelle is een meester in het visualiseren van dromen en het onmogelijke. Nu moet hij zich nog wat meer scholen in het vertellen van het drama achter het wonder.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bor-Gullet

Avatar

Ik ben erg benieuwd naar deze film..

Bane1

Avatar

Het is een leuk film. Maar de tempo is inderdaad wat traag. Ik zou hem niet saai noemen maar wel een slow burner. Ook mochten er wat mindere close ups gemogen in dit film.

Nora

Avatar

Enorme tegenvaller: weinig échte uitleg wat ze aan het doen zijn. vooral heel veel langdurige close-up's, er zat werkelijk geen tempo in. Het privé-leven mocht ook wel íets meer uitgediept wat mij betreft. Cijfer tussen 0 en10: een 5

Robdebom

Avatar

Voor wie in 1969 gekluisterd zat aan de buis en de maanlanding live thuis echt gezien heeft, is First Men een schitterende film! Zo natuurlijk gespeeld door alle spelers. En de dramatiek en rust die deze film tentoonspreid is in mijn ogen van grote klasse! Eindelijk weer eens een film met acteurs die een karakter neer zetten om je vingers bij af te likken. Ik vindt de close ups van grote waarde in deze film, want dat geeft de dramatiek weer van deze historische gebeurtenis die bijzonder verfilmd is met af en toe ook nog echte beelden van toen er tussen. Mensen die ouder zijn dan 60 jaar en dit nogmaals vroeger gezien hebben op tv, zullen geen spijt hebben als ze deze film bezocht hebben. Hij was van grote klasse !!!

Henkdevries

Avatar

Zeer sterke film. Ik begrijp dat de recensent niet begrijpt dat het niet afscheid willen nemen van zijn zoons alles met het overlijden van Neil’s dochter te maken heeft. Bijna alles staat in het teken van haar. Het remt hem en het versnelt hem ook. Het in de ruimte willen zijn is een vlucht voor zijn verdriet over zijn dochter en tegelijkertijd een diepe wens om dichterbij haar te zijn, getuige de laatste scene.
“Je ziet het pas als je het door hebt!”
Ik vond het een geniale film.

Gerdy

Avatar

Domme film! Teleurstellend voor wie het indertijds live heeft meegemaakt. Alles is in grote mate overdreven. Onrealistisch ook: die tollende scene in de ruimte met dat bijkomend angstaanjagend geluid (een goedkope truuk om het spannend te maken?) KAN GEWOON NIET IN HET LUCHTLEDIGE en daarbij is dit "levensgevaarlijk probleem" ook nooit in werkelijkheid voorgevallen tijdens de echte missie! Ze "landen" ook juist op de rand van een vervaarlijke krater Smiley face Smiley face Smiley face (moet toch spannend blijven hé)... Welk beeld van toen heeft iedereen nog voor ogen? Juist: Armstrong en de geplante amerikaanse vlag. Hier hebben we hem zelfs niet gezien (vergeten?). En dat "ontroerend" moment helemaal op het einde waarbij Armstrong op de maan het armbandje van zijn vrouw uit de hand laat glijden is ook zo'n domme situatie. Verwachtten de makers misschien dat iedereen daardoor met een krop in de keel zit? Spijt dat ik er voor betaalde. Appolo 13 daartegenover was wel een steengoede film en een correcte weergave van wat er toen gebeurd is. Deze hier MOET blijkbaar een "kaskraker" worden... pffff

Straka

Avatar

Tja Gerdy, er zat zeker wel een shot in van Armstrong die op de maan bij de Amerikaanse vlag staat, dus blijkbaar heb je dat inderdaad vergeten.

Charles55

Avatar

Hallo Gerdy en Straka

Een "kaskraker" is de film dus niet geworden. Dat weten we inmiddels. Het is zelfs One Giant Flop for Moviekind.

De vlag is wel in beeld maar TRUMP wilde dat je zag dat deze geplant werd op de maan. En dat hebben ze weglaten... dom!

Wat het script betreft: Om de meest fantastische prestatie van de mensheid op te hangen aan dat prive verhaal is ronduit belachelijk.

Kabol

Avatar

Ik baalde erg dat ik deze film gemist had in de bioscoop, Hij was al weg voor ik het in de gaten had. Moest volgens de recensies toch een prachtige film zijn van de eerste maanlanding, en ja, die heb ik als kind meegemaakt. Gister eindelijk op TV gezien en zwaar teleurgesteld. Wat een sof. Voor er beelden van de maan komen - en die vallen dan ook nog zwaar tegen - moet je je door 2 uur ellende met vrouw en kinderen worstelen. Traag, saai, niets.

First Man

acties