Celebrity

'Quentin Tarantino vindt dat de westerns van John Ford zwaar discrimineren'

De regisseur vindt Ford's films ongeloofwaardig.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Wouter Drummen om 08:46 in Celebrity
Quentin Tarantino is een van de bekendste regisseurs vandaag de dag; sommige van zijn werken, zoals Reservoir Dogs en Pulp Fiction, zijn uitgegroeid tot cult-films. Dus wordt er ook heel veel verwacht van zijn volgende project, Once Upon a Time in Hollywood, waar héél wat grote namen aan meedoen. De film die ervoor uitkwam, was The Hateful Eight, een western, een genre wat de regisseur wel ligt. Toch laat hij nu in een interview weten absoluut geen fan te zijn van de vele John Ford klassiekers.

In het verleden heeft Tarantino zich al eerder negatief uitgelaten over de films van John Ford, maar deze keer gaat hij er iets meer in detail op in. Zo vindt Tarantino dat Ford de Native Americans zwaar discrimineert: ''Een van de beste westerns is zonder twijfel Ulzana Raid, van Robert Aldrich. Deze film gaat over een indiaan, genaamd Ulzana, die uit een reservaat ontsnapt en met een groep aan een bloederige rooftocht begint''.

Aldrich vs Ford
Zo ging Tarantino verder: ''''.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

donniebrasco

Avatar

"Zij waren gelukkig niet, zoals Ford, geïnteresseerd in overbodig en nutteloos drama''. Goede omschrijving van Tarantino z'n oeuvre .... ; )

John Wayne

Avatar

Hoewel ik Tarantino's films zeer waardeer, kletst hij hier onzin. Juist in de cavalerie-trilogie van Ford, waartoe ook Ford Apache behoort, werd gewerkt met oorspronkelijke indianen. Ford kwam ook met films als Cheyenne Autumn en Sergeant Ruthledge op voor zowel de indianen als de gekleurde soldaat, de zgn. Buffalo Soldier. Natuurlijk heeft Ford menige western gemaakt waarin blanken en indianen tegenover elkaar staan, maar dat gebeurde niet op een discriminerende manier.

Spider-fan

Avatar

Wil Tarantino nou zeggen dat hij de films van Ford niet goed vindt, omdat ze niet realistisch zijn? Als ik één ding niet met Tarantino associeer is het realisme.

Maac

Avatar

^Dat zal Tarantino zelf niet helemaal met je eens zijn ben ik bang.

Moviemagic

Avatar

^ Dan kunnen we de discussie met hem wel aan. DIt is makkelijk te bewijzen namelijk.

Maac

Avatar

^Dat ligt een beetje aan hoe je het aanvliegt of welke film je als voorbeeld neemt. Tarantino wisselt namelijk heel bewust tussen realistisch en theatraal.

Wat mij zo aantrok in Tarantino-films (in de jaren 90) was juist het realisme. De discussie over fooi in Reservoir Dogs, de onenigheid over een voetmassage in Pulp Fiction.
Dat gaat natuurlijk niet op voor de Crazy 88 scène in Kill Bill, maar volgens mij weet Tarantino juist heel goed hoe hij realisme op het scherm moet brengen. Hij kiest er gewoon bewust voor om hier geregeld van af te wijken voor een theatraal effect.

Spider-fan

Avatar

Ik vond die discussie over die fooi in Reservoir Dogs juist niet realistisch. De dialogen van Tarantino zijn wel leuk, maar ze voelen voor mij totaal niet natuurlijk aan - ze voelen bedacht aan, de dialogen zijn veel te slim uitgedacht om als natuurlijke spraak over te komen. En ze worden ook heel groot en nadrukkelijk geacteerd.
En films als From Dusk Till Dawn, Kill Bill, Natural Born Killers zijn in het geheel niet realistisch.

Maac

Avatar

^Tja, dan eindigt het wederom in een verschil in perceptie.

Waarschijnlijk niet overtuigend, maar vooruit: in Django Unchained is er een enorm contrast tussen hoe geweld tegen de slaven wordt gebruikt en hoe geweld tegen de badguys in beeld wordt gebracht. Tarantino kiest er bewust voor om het slavengeweld realistisch in beeld te brengen, omdat ‘ie wilt dat het publiek die vorm van geweld moet verafschuwen. Het geweld dat juist uit wraak voortkomt wordt super over de top en theatraal gefilmd, omdat je beleving en gevoel dan anders moeten zijn.

Maar goed, als je dat anders ziet wie ben ik dan om daar iets van te vinden.

Spider-fan

Avatar

Maac:

Maar dan vind hij realisme toch niet het belangrijkst, want dan had hij een volledig realistische film gemaakt over slavernij met betrekking tot alle elementen, niet alleen bepaalde aspecten ervan serieus willen benaderen en het geweld dat volgt uit wraak weer over the top brengen. Hij maakt dan zelf toch ook gebruik van een theatraal wraak-aspect wat hij Ford verwijt.

Maac

Avatar

Ik denk dat zijn commentaar vooral gebaseerd is op het feit dat Ford de intentie had realistische films te maken, maar daar links-of rechtsom niet in slaagde.

Maar goed, mijn reactie was niet op de inhoud van het artikel bedoeld.

Spider-fan

Avatar

Het is moeilijk iets te vinden over Ford's intenties met betrekking tot realisme. Hij was ook nogal nors en er zijn weinig interviews, waarin hij dan ook nog extreem kortaf was. Ik weet niet of er zoiets als een carrière-interview bestaat, zoals Truffaut met Hitchcock. Maar gezien zijn persoonlijkheid betwijfel ik het.

Maac

Avatar

The Searchers en Rio Grande staan al zo lang ik mij kan herinneren op mijn watchlist, maar vooralsnog heb ik nooit iets gezien van Ford. Kan er inhoudelijk dus niet veel over zeggen!

nieuwslaatste nieuws

meest populair