Apple lanceert eigen streamingdienst AppleTV+: de gepersonaliseerde Netflix-killer?

Nieuwe AppleTV wordt gelanceerd over de gehele wereld.

Bram de Groot 25 maart 2019 18:10 in Algemeen
Tijdens de Apple Special Event in het Steve Jobs Theater in Cupertino heeft Apple onthuld dat er via de AppleTV app veel nieuws komt. Zo kun je in één app alle content kijken waarop je geabonneerd bent, via een soort van gepersonaliseerde omgeving die veel weg heeft van de Netflix-browser. Als klap op de vuurpijl is er AppleTV+, de streamingdienst met eigen content van Apple, opgeleverd door grote filmmakers.

Op de nieuwe AppleTV app kun je HBO, Showtime en talloze Viacom-kanalen (o.a. MTV) kijken. Zowel in abonnementsvorm en op basis van de bekeken content. "Alleen betalen voor wat je wilt, alles op een plek, advertentievrij, met de beste beeld- en geluidskwaliteit. Dit is hoe TV zou moeten werken," zei de presentator van Apple. Het is duidelijk dat Apple een flinke deal heeft gesloten met Warner Bros. Naast films en series kun je dus ook naar de andere content kijken.

AppleTV+
Naast de nieuwe AppleTV app komt er ook AppleTV+. Met een mooie video met grote namen als Steven Spielberg en J.J. Abrams werd de dienst gepubliceerd. Andere grote namen die meewerken aan de Apple dienst zijn onder meer Sophia Coppola, M. Night Shyamalan, Ron Howard, Octavia Spencer, Reese Witherspoon, Damien Chazelle, Jennifer Aniston en Hailee Steinfeld.


Originele content: See?
Het lijkt erop dat Jason Momoa en Alfre Woodard een grootse tv-serie hebben aangekondigd over een wereld waarin het zicht al voor een eeuwigheid is verdwenen. Die post-apocalyptische serie heet klaarblijkelijk See. Andere nieuwe content heet Little America met Kumail Nanjiani en The Morning Show met onder meer Reese Witherspoon en Jennifer Aniston. Ook Oprah Winfrey gaat een rol spelen bij TV+ van Apple.


Release en kosten
De nieuwe AppleTV met AppleTV+ komt in het najaar, ook met een app-versie voor televisies van de bekende merken. De kosten voor AppleTV+ zijn nog niet bekend.

Wel of geen Netflix-killer?
Of AppleTV+ een Netflix-killer is valt nog te bezien. Het mooie aan AppleTV is dat meerdere platformen gecombineerd gaan worden in één handige app en dat je abonnementen kunt afsluiten op AppleTV+ en externe diensten, zoals HBO. De gedachte van betalen per stuk content zou - indien goed uitgevoerd - dan een mooie toevoeging kunnen zijn. Voorlopig houdt Netflix de boot af, aangezien ze geen deel van de abonnementskosten wil afdragen aan Apple. De vraag is wat partijen als Amazon en Disney+ zullen doen.

NieuwsFilm