Celebrity

Lupita Nyong'o's enge stem in 'Us' komt van een merkwaardige inspiratiebron

De nodige gezond organisaties zijn teleurgesteld.

door FilmTotaal om 11:47 in Celebrity
ATTENTIE: lichte spoilers Us!

Regisseur Jordan Peele wist hoge ogen te gooien met Get Out; de film was een groot succes, zowel onder de bioscoopgangers als aan de box-office. Er werd dus ook met smart uitgekeken naar Us, zijn tweede film; deze is eveneens een groot succes, met een glansrol voor Lupita Nyong'o. Toch krijgt zij de nodige kritiek te verduren, nu dat ze haar inspiratie-bron voor de enge stem van haar personage Red bekend heeft gemaakt.

Nyong'o liet zich inspireren door Robert F. Kennedy Junior. Hij lijdt namelijk aan een spasmodische dysfonie, een aandoening die het moeilijk maakt om te spreken door onvrijwillige spiersamentrekkingen. Nyong'o zei dat het daardoor ontstane stemgeluid goed past bij haar personage, Red, die getraumatiseerd is. Maar volgens de nodige organisaties is het geen psychologische maar een neurologische aandoening. Zij vinden het triest dat de met een Oscar bekroonde actrice deze vorm van dystonie als inspiratiebron heeft gebruikt.

Kritiek op de actrice
Zo liet de National Spasmodic Dysphonia Association in Amerika weten teleurgesteld te zijn: ''Wij en de duizenden mensen die aan spasmodische dysfonie lijden hebben het er moeilijk mee dat hun stem met horror geassocieerd wordt''.

Ook de Amerikaanse organisatie RespectAbility veroordeeld de actrice: ''Wij nemen het op voor mensen met een beperking. Als we beperkingen gaan linken aan kwaadaardige personages worden minder-validen alleen maar nog meer gemarginaliseerd, terwijl ze enkel, net als alle andere mensen, een bijdrage willen leveren aan de maatschappij''.

NieuwsFilm

meest populair