Celebrity

Andrew Garfield (Amazing Spider-Man) verdedigt het spelen van homoseksuele man

Maar neemt het ook tegelijkertijd op voor de LGBT-gemeenschap.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 07:18 in Celebrity
Hoewel acteren draait om het uitbeelden van een andere persoon (fictief of non-fictief), lijkt het bijwijlen een hoop kabaal op te leveren. Zo werd Scarlett Johansson praktisch uit de biografische film Rub & Tug weggewerkt, nadat ze de rol van een transman op zich wilde nemen. Om acteurs/actrices van de LGBT-gemeenschap te steunen besloot ze afstand van het project te nemen. Haar beslissing wordt nog altijd toegejuicht, maar ook uitgejoeld. The Amazing Spider-Man-acteur Andrew Garfield zit sinds 2017 in hetzelfde schuitje.

Sinds begin dat jaar is de Brits-Amerikaanse man in het toneelstuk van Angels in America te zien. Het werk van toneelschrijver en scenarist Tony Kushner werd in 2003 door HBO verfilmd. Garfield speelt de rol van Prior Walter, een homoseksuele man in de jaren 80. Volgens Garfield krijgt hij zo nu en dan ook kritiek te horen over zijn besluit om de rol te spelen en geen ruimte te maken voor een man die daadwerkelijk homoseksueel is. Tegenover The Independent wist hij zich te verdedigen met Kushner's woorden.

Werk
"Ik begrijp de klacht," begint Garfield. "Ik denk dat Tony Kushner het geweldig heeft uitgelegd. Hij zei: 'Het is voor mij illegaal om aan iemand te vragen met wie ze neuken wanneer ik iemand aan wil nemen voor een rol. Het gaat mij helemaal niets aan met wie iemand naar bed gaat. De enige vraag die ik als toneelschrijver heb is of ze bij het karakter passen.' Hij zei dat als we mensen alleen maar zichzelf laten spelen, dan is dat de dood van de empathische verbeeldingskracht. Ik vind dat mooi verwoord en ik ben het er mee eens."

Voorstander
De acteur, die vorig jaar in Under the Silver Lake te zien was, begrijpt daarnaast ook in welke mate hij de LGBT-gemeenschap tegenwerkt. "Zo'n rol op me nemen betekent dat ik het mogelijk van een LGBT-persoon afneem," legt Garfield uit. "De gemeenschap heeft al met zoveel onderdrukking te maken gehad. Als een blanke, hetero man met vele voorrechten denk ik dat het nu mijn taak is om op te letten. Om te luisteren en een bondgenoot te zijn."

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

bij the Birdcage was er ook geen problemen

Ang3l

Avatar

Andrew Garfield <3
We (als homo) hebben meer van deze heteroseksuele voorvechters nodig. Waarom proberen we dan ook die toch af te stoten steeds?

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Men moet toch echt ophouden met die flauwekul. Het zijn acteurs, het is hun job om verschillende types mensen te spelen. Als men rollen gaan casten op basis van hoeveel ze gemeen hebben met hun personage wordt het wel echt te belachelijk. Mensen vechten voor gelijkheid en acceptatie, maar grijpen intussen elke kans op zelfpromotie en discrimineren erop los. Hypocrisie ten top. De beste persoon voor de job, hoe moeilijk is dat nu? Homo, hetero, vrouw, man, blank, zwart, wat boeit het in godsnaam. Zolang de rol door de beste persoon wordt ingevuld, daar draait het om.

Moviemagic

Avatar

Ah...de LGBT-gemeenschap heeft weer aandacht nodig. Ze willen gelijkheid maar veroordelen elke blanke, hetero man die een 'rol van ze afpakt'. Terwijl het gaat volgens mij om de filmbeleving. Heeft iemand ooit geklaagd over Ian McKellen in één van zijn rollen?

Mav Damian

Avatar

Grappig dat deze fout nog steeds gemaakt word. Dit is eigenlijk een stap achteruit.
Als men niet meer mogen kiezen voor iemand die geschikt is voor de rol, maar om geslact, kleur of de seksualiteit.....

ThysRomani

Avatar

Dit gaat inderdaad veel te ver. We hebben het hier over acteurs. Moeten we nu ook als hetero weer in actie komen? Ons verbijsteren waarom bijvoorbeeld een Neil Patrick Harris nou juist die rol van Barney Stinson moet spelen, terwijl de man gewoon homo is?

Nee natuurlijk niet. Niemand kan die rol beter spelen en dat maakt hem een gruwelijk acteur.

Kappen met die onzin. Acteurs moeten juist totaal iemand anders spelen. Op het gebied van ras snap ik het natuurlijk, maar daar houdt het ook mee op.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

ThysRomani,

Geweldig voorbeeld en idd een geweldig acteur.

Misschien moeten we voor toekomstige WW2 films maar de Duitsers laten vertolken door échte nazi’s, of bij het maken van een scifi-film maar échte aliens zoeken om ons te overheersen. Of Ariël in de remake van Little Mermaid vertolkt zien worden door een zeekoe?

GreenHornet

Avatar

een acteur kan alles spelen

kokosnoot

Avatar

Hij verwoord het allemaal heel goed. Maar toch vind ik het niet dat hij door de rol aan te nemen het mogelijk van een LGBT persoon afneemt. Het is geen afnemen, het is een selectie proces, onder voorwaarden dat een film geld moet opbrengen, commercieel gedreven dus. Degene die bij de casting de indruk wekt het best bij de rol te passen, die specifieke rol het best invulling te geven wordt gecast. Als je echt meer LGBT acteurs aan een rol wilt helpen dan zou je dus een fonds moeten oprichten voor films waarbij de commerciële druk minder of niet van toepassing is en kan je doen en laten wat je wilt. Zolang dit niet het geval is houdt je een selectie proces waarbij de persoon of personen die het best uit de casting komen de rol krijgen.

Frietgezicht

Avatar

Vraag mij altijd af wie hier over klagen. Wie zijn die mensen? Ik zie of hoor ze nooit.

Artificialis

Avatar

Sinds wanneer is dit een probleem? En volgens wie? Deze zogenaamde ''ophef'' komt zeker weer van social media vandaan? Sinds wanneer is dat een betrouwbare bron voor moreel oordeel?

LeonardoPacino

Avatar

Meneer Kushner is een wijs man. Wat een gejank om niets de laatste tijd. Social media is echt het gezwel van onze moderne samenleving.

nieuwslaatste nieuws

meest populair