Celebrity

Andrew Garfield (Amazing Spider-Man) verdedigt het spelen van homoseksuele man

Maar neemt het ook tegelijkertijd op voor de LGBT-gemeenschap.

door Rik Timmer om 07:18 in Celebrity
Hoewel acteren draait om het uitbeelden van een andere persoon (fictief of non-fictief), lijkt het bijwijlen een hoop kabaal op te leveren. Zo werd Scarlett Johansson praktisch uit de biografische film Rub & Tug weggewerkt, nadat ze de rol van een transman op zich wilde nemen. Om acteurs/actrices van de LGBT-gemeenschap te steunen besloot ze afstand van het project te nemen. Haar beslissing wordt nog altijd toegejuicht, maar ook uitgejoeld. The Amazing Spider-Man-acteur Andrew Garfield zit sinds 2017 in hetzelfde schuitje.

Sinds begin dat jaar is de Brits-Amerikaanse man in het toneelstuk van Angels in America te zien. Het werk van toneelschrijver en scenarist Tony Kushner werd in 2003 door HBO verfilmd. Garfield speelt de rol van Prior Walter, een homoseksuele man in de jaren 80. Volgens Garfield krijgt hij zo nu en dan ook kritiek te horen over zijn besluit om de rol te spelen en geen ruimte te maken voor een man die daadwerkelijk homoseksueel is. Tegenover The Independent wist hij zich te verdedigen met Kushner's woorden.

Werk
"Ik begrijp de klacht," begint Garfield. "Ik denk dat Tony Kushner het geweldig heeft uitgelegd. Hij zei: 'Het is voor mij illegaal om aan iemand te vragen met wie ze neuken wanneer ik iemand aan wil nemen voor een rol. Het gaat mij helemaal niets aan met wie iemand naar bed gaat. De enige vraag die ik als toneelschrijver heb is of ze bij het karakter passen.' Hij zei dat als we mensen alleen maar zichzelf laten spelen, dan is dat de dood van de empathische verbeeldingskracht. Ik vind dat mooi verwoord en ik ben het er mee eens."

Voorstander
De acteur, die vorig jaar in Under the Silver Lake te zien was, begrijpt daarnaast ook in welke mate hij de LGBT-gemeenschap tegenwerkt. "Zo'n rol op me nemen betekent dat ik het mogelijk van een LGBT-persoon afneem," legt Garfield uit. "De gemeenschap heeft al met zoveel onderdrukking te maken gehad. Als een blanke, hetero man met vele voorrechten denk ik dat het nu mijn taak is om op te letten. Om te luisteren en een bondgenoot te zijn."

nieuwslaatste nieuws

meest populair