Algemeen

'Geen racistische films op Streamingdienst Disney+'

Disney vindt de beelden nog steeds té gevoelig.

door Jeffrey Kouters om 10:53 in Algemeen
Later dit jaar lanceert Disney zijn eigen streamingdienst. Hoewel het mediabedrijf aanvankelijk beweerde dat de gehele Disney-catalogus op het platform te vinden zou zijn, meldt Boardwalk Times nu dat de zeer controversiële film Song of the South (1946) wordt uitgezonderd. Daarnaast past Disney de klassieke animatiefilm Dumbo (1941) aan.

De over het algemeen als racistisch bestempelde film Song of the South zal niet op Disney+ te zien zal. Het probleem met Song of the South is dat het hoofdpersonage, de Afro-Amerikaanse Uncle Remus (James Baskett), positief terugkijkt op zijn tijd als slaaf op de plantage van zijn witte bazen. Disney wordt daarom beticht van geschiedvervalsing. Song of the South zit al sinds 1980 in de kluis van de filmstudio en komt daar waarschijnlijk, ondanks de wens van velen, ook niet meer uit.

Geen kraaien meer
Boardwalk Times meldt verder dat Disney een controversieel stuk uit de originele Dumbo zal knippen om de animatiefilm geschikt te maken voor zijn streamingplatform. Het betreft de scène met het personage Jim Crow, van wie het olifantje een veertje krijgt om te kunnen vliegen. Deze kraai is namelijk gebaseerd op gelijknamige wetgeving uit die tijd die segregatie tot ver in de jaren zestig mogelijk maakte. De kraai heeft zelfs hetzelfde loopje als de racistische karikatuur Jim Crow.

Kritiek
Hoewel het begrijpelijk is dat Disney niet meer geassocieerd wil worden met het racisme in zijn vroegere films, hebben sommigen ook kritiek. "Het wegstoppen van deze onvergeeflijke beelden is nagenoeg hetzelfde als zeggen dat dit nooit heeft plaatsgevonden", zei actrice Whoopi Goldberg bijvoorbeeld eerder. "Dit deel van onze geschiedenis mag niet genegeerd worden". Anderen opperen het idee om de gevoelige films uit te brengen met aanvullende historische informatie.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

John Wayne

Avatar

Song of the South was begin jaren 80 gewoon verkrijgbaar in de videotheek. Ik heb hem destijds op betamax gezien. Dumbo is zelfs op Dvd uitgebracht. Het rascistisce element was destijds ook zichtbaar, maar men kon het accepteren omdat de films gemaakt zijn in een tijd dat dit nog normaal was (alhoewel Song of the South al in de jaren 40 de nodige en terechte kritiek kreeg). Indien men alle films uit het verleden zou moeten corrigeren blijft nog maar weinig over. Westerns met indianen zijn bijna altijd rascistisch. King Kong wilde geen zwarte vrouwen meer nadat hij een blanke vrouw gezien had. Zij was de enige die hij in leven liet. En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan.

Decepticon

Avatar

Ik begrijp Disney, maar ik vind het het domste wat je kunt doen, je films op deze manier aanpassen.

Vooral animatiefilms, die links zoals in Dumbo weten kids helemaal niet en zullen ze nooit leggen, die zien alleen maar een leuke animatiefilm.

voldemort8690

Avatar

het domste dat ze kunnen doen, het is nog altijd de keus van de kijker hoe ze tegenover de wereld staan

GreenHornet

Avatar

Tegenwoordig passen populaire muziek artiesten uit jaren 80 en 90 hun teksten aan omdat ze nu vrouw onvriendelijk zijn. Waarom moet geschiedenis altijd herschreven worden. Laat het gewoon hoe het is,

adofmirosch

Avatar

Song of the sound was een van mijn lievelings films als kind. Uncle remus was ik ook dol op,maar ik begrijp dat mensen het kwetsend vinden.

De kraaien van dombo vind ik maar overdreven, je kan het bij zo'n oude film.toch wel accepteren.

SunChaser

Avatar

En de Indianen in Peter Pan en de siameesjes in de Aristocats?

SeanDeNiro

Avatar

Een echte deug firma. Alleen als het op geld aankomt draaien ze om als een blad aan een boom (zie Gunn).
Wat een treurige hyper politiek correcte tijd leven we toch in.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Ze worden beschuldigd van geschiedvervalsing? Geschiedvervalsing is zo Amerikaans als wat.

Ik heb een bloedhekel aan dit soort nonsens. Dit zijn produkten van hun tijd, en die tijden waren nu eenmaal niet zo proper. Nu worden ook dingen getoond die over een eeuw als onaanvaardbaar zullen worden gezien. Ook maar alles eruit knippen dan? Dit soort dingen zijn exact waar disclaimers voor bestaan. Om de dingen in de juiste context te plaatsen.

Mensen zullen het gewoon nooit leren om de geschiedenis te laten rusten, en hun lessen eruit te trekken om de toekomst te verbeteren. Triest.

Goku32

Avatar

Jezus die kraai uit dombo was juist geweldig. Of kinderen daar uit een rasist zullen herkennen. Wat een onzin mensen worden steeds gekker

Goku32

Avatar

Sunchaser je bedoeld lady and the tramp met die tweeling katten

Civilian Supreme

Avatar

Censuur is de doodsteek van alles.

Gaan ze Black Panther ook verbieden? Daar zitten wel heel weinig blanke acteurs in.

nieuwslaatste nieuws

meest populair