Algemeen

Ontwikkelingen Oscars: Netflix-films blijven toegestaan & nieuwe naam voor belangrijke categorie

Steven Spielberg krijgt zijn zin niet.

door Jeffrey Kouters om 10:04 in Algemeen
De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de jaarlijkse Oscar-uitreiking, heeft dinsdagavond haar reglementen nog eens goed tegen het licht gehouden en besloten dat films van streamingdiensten gewoon mogen blijven meedoen en dat de naam van de 'Best Foreign Language Film'-categorie moet worden veranderd.

Netflix en Amazon mogen hun films gewoon blijven inzenden voor de Oscars, zo heeft de Academy deze week besloten. Eerder pleitte onder meer regisseur Steven Spielberg ervoor om deze films te weren. Wel moeten deze films gelijktijdig op de streamingdienst en in de bioscoop gereleased worden om in aanmerking te komen voor een nominatie. Daarnaast moeten films sowieso minimaal één week onafgebroken in een bioscoop in Los Angeles, Amerika, vertoond zijn. Er komen dus geen extra distributie-eisen.

Naamswijziging
De categorie 'Best Foreign Language Film' krijgt een nieuwe naam, omdat deze niet meer aansluit op de gebruikte terminologie in de wereldwijde filmgemeenschappen. Voortaan heet de categorie 'Best International Feature Film'. De regels voor die prijs veranderen verder niet. Zo blijven Engelstalige films uitgesloten. Sommigen vinden dat jammer, omdat bijvoorbeeld veel Zuid-Afrikaanse, Ierse en Canadese films daardoor niet mee mogen dingen, terwijl dat ook niet altijd Hollywoodproducties zijn.

Toch zou het toestaan van Engelstalige films betekenen dat ook kansrijke Britse producties in die categorie genomineerd zou kunnen worden. Zo kunnen recente, genomineerde films als Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en The Favourite als Britse films aangemerkt worden. De deelname van die films zou vermoedelijk leiden tot een zwaardere competitie, waardoor niet-Engelstalige films waarschijnlijk minder kans maken en de categorie eigenlijk vanzelf overbodig wordt.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Prima ontwikkeling. Beetje meegaan met de tijd, Spielberg!

SunChaser

Avatar

vooral omdat Spielberg zelf gaat werken voor Apple tv

nieuwslaatste nieuws

meest populair